Miért vibrál a led szalag?
Én raktam össze, dimmelhető led szalag.
A legkisebb fényerőn jól működik.
Utána elkezd brutálisan vibrálni, kb 40% fényerőig.
Utána megint tökéletes.
A dimmer PWM-szaggatás elvén működik, talán a tápegység szabályzókörét megzavarja az impulzusterhelés, mert túl kicsi a kimeneti pufferkapacitás.
Max. fényerőn direktbe kapcsol (nincs szaggatás), kis fényerőn pedig rövid impulzusok vannak, ami kevéssé terhel.
Gondolom, 12 V-os táp, a kimenetre kellene kötni valami kondenzátort, 1000 μF körül. Tehát a tápegység és a dimmer közé.
Nyilvánvalóan ez így látatlanban csak tipp, nem biztos, hogy segít, de ilyenkor próbálkozni kell.
Köszi!
Tudnál linkelni ilyen kondenzátort, hogy milyet kéne kipróbálni? Vendéglátós vagyok, abszolút nem értek hozzá, csak úgy barkácsolgatok néha.
Bocs, hogy egyesével kérdezek, még annyi, abban tudnál segíteni, hogy hogy kell bekötni?
Sorosan jó, úgy, hogy a negatív ágra kötöm?
A dolog ott kezdődik, amire próbáltam is utalni a sorok között, hogy lehet gyenge, illetve gyenge minőségű a tápegység, azaz ha van másik példány, komplett cserét is ki lehetne próbálni éppen.
Ugyanakkor megérhet egy próbát a kondenzátoros teszt is, amit egyszerűen a 12 V tápra kell kötni párhuzamosan, polaritáshelyesen.
Köszönöm az eddigieket!
Szerintem egyelőre kipróbálom ezt a kondenzátoros dolgot.
Csak az az 1 aggodalmam van, hogy ha rögtön a táp után bekötöm párhuzamosan, akkor nem csinálok rövidzárlatot?
Ilyen kondenzátorok vannak a tápegységben is, csak kisebb kapacitású, mivel a kapcsolófrekvencia elsimítására nem is kell nagyobb.
Viszont a dimmer alacsonyabb frekvencián szaggatja az áramot, amihez nagyobb szűrőkapacitás illene.
A kondenzátor nem vezeti az egyenáramot.
Ha kell egy jó recept, szólj! :)
Összeraktam, tökéletes, szóval jövök egyel! :)
Szia!
Csak remélni tudom, hogy nem törölted a kérdést, és rátalálsz az újabb problémámra, és tudsz tanácsot adni.
Szóval...
Eddig tartott a led. Teljesen megkergült. Magától bekapcsol, kikapcsolt, meghalt a dimmer, amikor világít a led brutálisan vibrál, szóval minden baja van.
1,9 méter, méterenként elvileg 19 watt, tehát nagyjából 36 watt a ledcsík. Ehhez van 60 wattos műanyag házas gagyibb fajta táp.
Sajnos más fajta tápból itthon csak ugyanez a műanyagházas 80 wattos van.
Kipróbáltam azzal, szépen megy, még kondenzátor nélkül is.
Létezik, hogy 80 watt kéne 36 watthoz? Milyen tápot kéne vennem? Mert ezek szerint az (is ) rossz. Iparit?
Vagy dimmer (távirányítós egység) miatt kell nagyobb táp?
Ezek szerint a dimmer impulzusait nem tolerálja, de az is lehet, hogy egy jófajta tápegységből nem kellene túlméretezett példány.
Csak ilyen tápokat azért nem fogok tudni ajánlani, mert egyébként nem használok ilyen LED-tápokat, nincs róla tapasztalatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!