Össze lehet e kötni sorosan több különböző feszültségű és kapacitású kondenzátort, és ha igen, akkor ez hogy fogja az eredő feszültséget és kapacitást befolyásolni?
Biztos vagy benne, hogy nem párhuzamosan?
Mert én úgy tapasztaltam, főleg ezen az oldalon, de máshol is, hogy laikusok szerint a párhuzamos is sorban van egymás után, tehát akkor az soros. Ez persze butaság.
Simán rámondják a plafonon a lámpákra is: sorban vannak, persze. Úgyhogy én már semmit nem hiszek itt.
Ezért nem akarom részletezni, amíg nem egyértelműsíted, addig is kalkulátor:
Az eredeti kérdésre a válasz, hogy igen, össze lehet kötni a kondenzátorokat sorban. A kondikon feltüntetett feszültség azt jelzi, hogy mekkora lehet a kondi kapcsaira kötött maximális feszültség. Pl. a 100uF/16V -os kondit ne köss 16 Voltnál nagyobb feszültségre, mert könnyen tönkremehet. A sorba kötött kondenzátorok eredő kapacitása kisebb lesz. (Pl. két darab 1uF os soros eredője 0,5uF.)
Mivel a jelek szerint nem vagy szakértő, ezért nem untatlak a reciprok szóval. Az eredő feszültséget nem befolyásolja, csupán az egyes kondenzátorokon megoszlik a rákapcsolt feszültég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!