Dual AC transzformátor Single DC-be lehetséges?
Van egy kis transzformátorom 2*12V 1.2 A-ron.
És azt szeretném csinálni ,hogy DC -be át alakitom és DC 12V 2.4A lenne ,gondolom mind szép elméletben de létezne rá megoldás neten edig nem találtam róla infot.
Két szekundert lehet párhuzamosan kötni, ha tényleg azonos a menetszám és nem jön létre közöttük kiegyenlítőáram.
Csak nehogy ellenfázisba kösd a kettőt, mert akkor zárlat lesz.
Ha viszont csak középleágazásos trafó, akkor nem is tudod párhuzamosan kötni, legfeljebb a kétdiódás egyenirányítót alkalmazhatod:
Természetesen ez esetben is a pufferen a szinusz csúcsfeszültségével kell számolni, mínusz a diódán eső feszültség.
Vannak ilyen gyári trafók is, aminél tervezett opció a párhuzamos kötés is.
Főleg kétoszlopos kivitelben találkoztam ilyennel, ahol 2x 110 V (a múltban) primer az adattábla szerint is köthető volt párhuzamosan, valamint a két szekunder is, ahogy akartuk.
Ha véletlenül minimális kiegyenlítőáram áll elő (mA-ek?), azért abba nem fog belepusztulni különben sem, trafónak az még normál üzem.
Mindamellett nem véletlenül utaltam magam is a kiegyenlítőáramra, mert ilyenkor szeretem azt hinni, hogy más is azt tenné, amit én: megméri műszerrel és annak függvényében dönt.
Tudom, ezen az oldalon ez gyakran képtelen elvárás, amikor egyes kérdezők nem akarják megérteni, hogy mit és miért írok. De mindig remél az ember.
Egy kis házimozi erősitöjének tápellátása volt.
Igy annyi információ van amennyit gyártó hagyot rajta szóval . YEL-BLC-YEL 2*1.2A 12V több info nincs ,sima téglatest traffó.
Ehez hasonlit : [link]
Akkor a párhuzamos szekunder nem menne, azt egyébként is csak a teljesebb kép kedvéért említettem.
De a #1-ben linkelt kétdiódás megoldás a szokásos felhasználása ilyen trafóknak. Már amikor nem kettős táp kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!