A nullavezető ráz?

Figyelt kérdés

Alapkérdésekkel fordulok a nálam okosabbakhoz.

1. A nullavezető föld potenciálon van, így ha megérintem a csupasz vezetéket nem ráz.

Viszont ha már egy áramkör része és egy fogyasztón keresztül záródik a fáis nulla akkor a nullavezetőn elfolyó áram megrázna ha fogyasztó utáni nullavezetőt megérinteném egy szigetelettlen szakaszon? Vagy nem, hiszen továbra is földpotenciálon van?

2020. jan. 2. 11:52
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
0%
Akkor megraz.
2020. jan. 2. 11:54
 2/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm gyors válaszod, esetleg kifejtenéd hogy mi az oka?
2020. jan. 2. 12:06
 3/18 anonim ***** válasza:
70%
Nem a feszültség (potenciálkülönbség) ráz, hanem az átfolyó áram. A fázis is csak akkor ráz, ha a testeden keresztül a földbe jut az áram, ha lebegnél az se rázna. Ha a nullavezetőben áram folyik egy fogyasztón keresztül, az el tud menni a testeden keresztül a földbe, így rázhat.
2020. jan. 2. 12:07
 4/18 A kérdező kommentje:
Értem amit írsz, de arra gondolnék, hogy az áram a könnyebb utat választja mindig, 2 iránya lehet ebben az esetben 1. Folytatja útját a nullavezetőben ami egy könnyű út (kis ellenállás) vagy választja az emberi test+járólap+pár emelet beton+ talaj útját egészen a transzformátorig. Ha a fázist fogom meg ott egyértelmű hogy csak rajtam tud kiegyenlítődni, de a fenti esetben számomra nem ilyen egyértelmű.
2020. jan. 2. 12:12
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Ilyenkor arányosan eloszlik az áram a különböző ellenállásokon.
2020. jan. 2. 12:17
 6/18 anonim ***** válasza:

"Ha a fázist fogom meg ott egyértelmű hogy csak rajtam tud kiegyenlítődni, de a fenti esetben számomra nem ilyen egyértelmű."

Nem csak rajtad. Gondolod, hogy addig a környéken áramszübet lesz, mert csak rajtad át folyik áram?

2020. jan. 2. 12:22
 7/18 A kérdező kommentje:
Attol hogy a szobában a konektorban megfognám a fázist, igen gondolnám hogy a környéken lesz áram.
2020. jan. 2. 12:38
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

"Vagy nem, hiszen továbra is földpotenciálon van?"

Vagy nem, hiszen továbbra is földpotenciálon van.

Legalábbis a földelési ellenálláson eső feszültség minimális.

Érdekes, hogy immár harmadszor teszik fel ezt a kérdést, az utóbbi időben.

Pontosan megbecsülni nem tudom, talán három hónapon belül találkozom ugyanezen témát feszegető kérdéssel, harmadszor.

2020. jan. 2. 13:06
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Illetve rosszul fogalmaztam előbb, elterelték a figyelmem.

Természetesen nem a földelési ellenállás játszik ilyen szempontból, hanem a nullavezető ellenállása.

2020. jan. 2. 13:19
 10/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, teljesen eltérő válaszok születtek, lehet ezért is teszik fel olyan sokan, a kérdést, mert ennyire nem egyforma válaszok születnek egy teljesen konkrét kérdésről
2020. jan. 2. 13:53
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!