24v és 230v közötti kulönbség?
Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban mert nem értem a miértjét.Hámory Albert könyvét olvasva találtam egy számomra nehezen megérthető részt:
" Kapcsolók kiválasztásakor ellenőrizni kell hogy a kapcsolódó áramerősség megfelel-e a kapcsoló névleges áramerősségének. (I=P/U)
"Különösen törpefeszültség esetén célszerű" és itt hoz egy példát: ha 24 v os hálózatra 5db 100wattos égőt kapcsolunk, akkor I=500/24= 20,8A
Tehát nagyobb áram folyik mintha ugyanazokat az égőket 230v ra kapcsolnánk.
Értem hogy I=P/U, de nem értem hogy hogy lesz nagyobb áram kisebb fesz esetén. Hiszen ez nem egy transzformátor ami átalakít. Itt nincs ilyen jelleggű átalakítás mint amit a transzformátor csinál. Nem értem a miértjét.
24 volt nak kevesebb az elektron áthajtó képessége mint 230 nak.
És a példa alapján ha nem 5 hanem 10 izzót (ellenállást/fogyasztót) rakok be akkor mégnagyobb lenne a folyó áram.
Ebben kérném a nálam okosabbak segítségét, nagyon örülnék ha valaki érthetően eltudná magyarázni, nem képletekkel, hanem szavakkal, fizikai történés,folyamat szerint hogy miért van így.
Mégegyszer köszönöm a segítő hozzászólóknak
Nem ugyanolyanok az izzók. A 230 V névleges feszültségű izzó ellenállása nagyobb, mint a 24 V-nak.
Ki is tudod számolni, hogy egy 230 V / 100 W izzó ellenállása: R = U^2/P = 529 Ohm
Ha erre 24 voltot kapcsolsz, akkor P = U * U/R = ~ 1 W
Tehát a 230 Volton 100 wattos izzó, 24 voltra kapcsolva csak 1 wattot fog felvenni. (valószínűleg nem is fog felizzani)
"Tehát nagyobb áram folyik mintha ugyanazokat az égőket 230v ra kapcsolnánk."
Ez így nem helyes, illetve hiányos.
A példa alapján úgy kell érteni, hogy nem ugyanazokat a 24V-os izzókat kapcsoljuk 230V-ra, hanem ugyanolyan teljesítményű, de 230V-os izzókat.
Ami nagyon nem mindegy, mert a 24V-os izzó 230V-ra kötve elpukkan, zárlatot okoz és nem kisebb lesz az áram mint 24V-on, hanem sokkal nagyobb, csak sokkal rövidebb ideig (amíg el nem villan vagy a biztosíték ki nem olvad) :)
Előző válaszoló leírta a dolog fizikai hátterét.
Tehát azonos teljesítményen (és nem ugyanazon fogyasztón) a nagyobb feszültség kisebb árammal jár, mert az áram a teljesítmény és a feszültség hányadosa.
Így ha a képletben a P állandó, de az U tízszer akkora, akkor a két szám hányadosa (az áram) tized akkora lesz.
"Tehát nagyobb áram folyik mintha ugyanazokat az égőket 230v ra kapcsolnánk."
Hibás megfogalmazás: nem ugyanazon izzókat.
Ugyanazon teljesítményű izzókat.
Szakember továbbá soha nem nevezi égőnek, mert az égő. Gázégő, halotti mécses, tábortűz, ezek égnek.
Az izzó világít.
A LED-lámpa pedig nem izzik, nem is ég, csak világít.
Ezek lényeges dolgok, ha nem akarod, hogy hülyének nézzenek a profik. Meg a szaktanárok is harapnak érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!