Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha egy 45Ah-s akku 12V-on van...

Ha egy 45Ah-s akku 12V-on van és 14,2V-on van a töltő és 3A-al tölti, akkor kb. mikor lesz feltöltve?

Figyelt kérdés
2019. dec. 20. 18:49
 1/8 anonim ***** válasza:
75%
Ezt lehetetlen kiszámolni. Kb. 9 óra ha teljesen lemerült állapotból teletöltöd.
2019. dec. 20. 18:58
 2/8 anonim ***** válasza:
81%
Kb. 10 óra
2019. dec. 20. 18:58
 3/8 anonim ***** válasza:
0%

beugratós kérdés!!

"Ha egy 45Ah-s akku 12V-on van"

magyarul fel van töltve. Tehát a kérdés értelmetlen :D

"3A-al tölti"

ez egy pillanatnyi érték. Ahogy töltődik az akkumulátor úgy csökken a töltőáram. most 3A, 10 perc múlva 2,9A lesz, 1 órája meg 5A volt. Ráadásul nem lineárisan csökken.

nagy vonalakban lehet számolni egyenes arányossággal. 45 Ah 45A-el 1h, illetve 1A-tel 45h.

de ez csak nagyon tájékoztató adat. Az akku állapotától is függ. Ha öregebb az akksi már megint máshogy viselkedik. Hideg-meleg megintcsak más más érték

2019. dec. 20. 19:56
 4/8 anonim ***** válasza:
87%

# 3

Honnan tudod, hogy nem elektronikus töltője van, ami áramgenerátoros módban dolgozik?

Véletlenül erre utal az is, hogy 14,2 V-ot mért rajta, noha 14,4 szokott lenni, de ez lehet pontatlanság miatt is.

Az "instabil" butatöltők feszültsége terheletlenül jóval magasabb.

Persze, olyan nincs, hogy a kérdezők megadnák a típust, az itt nem jellemző.

Természetesen a szabályzott töltők CC/CV karakterisztikája is magában rejti az áramcsökkenést, de csak a végén, amikor az akku már elérte a végfeszültséget.

2019. dec. 20. 20:14
 5/8 anonim ***** válasza:
87%

Mellesleg azt sem zárom ki, hogy amikor rajta van az akku, végén be fog állni 14,4 V-ra.

Félreértések elkerülése végett: "okostöltőről" beszéltem, amivel egyébként túltöltés sem lehetséges.

2019. dec. 20. 21:08
 6/8 anonim ***** válasza:
75%
Igaz, hogy a telítődés után viszont leejt 13,6 V tartófeszültségre egy korszerű töltő, ezt még elfelejtettem említeni.
2019. dec. 20. 21:10
 7/8 A kérdező kommentje:

Új kb. fél éves akku.

Elvileg 12.8-nál van feltöltve.

Sima tápegységről töltöm. Csak azéer 14,2-mert ide ismerült beállítanom a potmétert. Ez a 2 tized meg kb. kényegtelen.

Nem áramgenerátoros, nem is okos töltő. Egy sima 12V-os tápegység. Csak lehet állítani kb. 10-15 V között a kimenetet.

Mikor rátettem akkor volt 3 A, meg úgy kb. 5 perc múlva is még ennyit mértem. Utána otthagytam.

Van esetleg valami táblázat rá, hogy nagyjából, hogy alakul a töltő áram és éppen mennyi lesz a geszültség az akkuban?

2019. dec. 20. 21:55
 8/8 anonim ***** válasza:
55%

De azért annak is van valamennyi áramkorlátja valószínűleg.

Mindamellett ez nem így működik.

Ezeknél az akkuknál a standard töltőáram 0,1C.

Végfeszültség 25°C-on 14,4 V.

Telítődési pont, amikor az akku által felvett áram 0,02C értékre esik vissza, 14,4 V-on tartva.

Ezután lehet a tartófeszültségre váltani: 13,6 V.

2019. dec. 20. 23:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!