Hőtárolós kályha? Kinek mennyi a fűtés vele?
Nyugdíjas ismerős hölgy elvan vele, de csak egyik szobában van ilyen kályha (ami a fő élettere), az is jó nagy darab, ami azért lényeges, mert sok hőt képes tárolni, az meg azért számít, hogy a vezérelt áram holtidejét át tudja hidalni.
Sokan ugyanis ott "fáznak" rá, hogy kicsi a kályha, kevés anyag van benne.
Ezt a kályhát egyébként én telepítettem át költözéskor, pakoltam a hőtároló köveket, főtőbetéteket stb.
Több szobára már igen drága lenne.
Hát azért akárhogy van, de a hőtárolós villany kályha odaver a fának-gáznak.
Nekünk 4 db régi fajta elekthermax 380-as kályha fűti a házat, és bőven elég. Nem olcsó, de a gáztól fényévekkel jobb. Régen fával fütöttünk, utáltam, koszos volt, büdös, mindig mászkálni érte hogy rakjunk rá, a gáz csak pörgött, de semmit nem fűtött szinte... Ellenben a villany kályhát csak bekapcsolom és megy.
Ezt kiszámolták már okosabbak, a gázkonvektor még mindig olcsóbb, mint a vezérelt hőtárolós.
A légkondis fűtésnél is kicsivel olcsóbb a konvektor, energiaszámla szempontjából.
Plusz ott van még a légkondi beruházási költsége is.
"Plusz ott van még a légkondi beruházási költsége is."
Amit össze lehet vetni egy hőtárolós kályha árával, vagy egy konvektoréval. Nincs külömbség, és meg kell venni, bármelyiket is választod.
A klíma viszont nem fog elketyegni 15-20 évig karbantartás nélkül, ahogy a gázkazán sem. A kályhát meg csak bekapcsolod és 20 év múlva eladod működő állapotban.
Pont azt akartam írni, hogy én egy már évtizedek óta meglévő konvektorra gondoltam inkább (ami kvázi "ingyen" van, illetve nem lehet már visszavinni a boltba), és ahhoz képest gondoltam mérlegelni: kidobjam a francba vagy sem.
Utána gondoltam, hogy ezt már inkább nem részletezem, majd mindenki megérti, aki akarja.
"Különben" n-betű.
Csak a felesleges fárasztás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!