A fehér fényű mennyezeti lámpa zavaró vagy jobban bántja a szemet mint a sárga fényű?
A színhőmérséklete kelvin (K) értékben adják meg.
Nem zavaróbb egyik.sem a másiknál. Inkább attól függ, hogy hova szeretnéd használni. Hidegfényűt én lakásba nem raknék. Természetes fényű az jó már néhány helyre, műhely pl, de akár konyhapolt/mosogató fölé is, ha tetszik neked.
Lakáson belül viszont csak melegfényűt használnék. Én a 2700K alattiakat kedvelem. Meleg, kedves, otthonos érzetet ad a szobának 🙂
Relatív, hogy mit tekintünk fehérnek ill. sárgának. Szerintem a meleg fehér a legkellemesebb a szemnek, 2700-2800, max 3000 K. Akad, aki kedveli a hidegebb színhőmérsékleteket is, de nem ajánlanám. Ha már hideg(ebb) fehér, legfeljebb 4000 K, egy 6500-astól frászt kapnék.
Sajnos még egyazon gyártó termékeinek a hivatalosan (tehát ráírt) ugyanolyan színhőmérsékletű fényforrásai között is lehet eltérés. Némelyik 2700-as sárgásnak tűnhet, de nem mindig. Az egyéni preferncián túl célhoz kötött is lehet, hogy hová mi ajánlott, lsd. garázsba, konyhába, nappaliba, hálóba.
Nálunk 4000K van a nappaliban, konyhában, előszobában.
A fürdőszobában van már csak 2700K, de csak azért, mert ott nem tartózkodunk olyan sokat, hogy zavarjon a sápatag fény.
Sokkal jobban lehet látni bármit, legyen szó olvasásról vagy vasalásról 4000K mellett.
(ja, a természetes kinti fény valahol 6000K körül van, szóval a napot sárgának ábrázoló rajzocskák alapvetően tévednek :D )
Szia! Szubjektív! véleményem szerint így érdemes megválasztani a fényforrások színhőmérsékletét: nappali:melegfehér egyértelműen hálószoba: egyértelműen melegfehér,érdemes távirányítóval szabályozható fényerejűt venni. Pl. [link]
Éjjeli lámpa: egyértelműen melegfehér Olvasólámpa: Ennek szerintem a természetes fehér a legjobb. Előszoba: ide is a természetes fehér a nyerő szerintem. Dolgozószoba:itt is a természetes fehér a befutó szerintem Konyha: itt is a természetes fehér a legjobb szerintem Kamra: szintén a természetes fehér(de ide a hideg is tökéletes lehet szerintem)
Fürdőszoba:nekem a meleg fehér jön be,sokak mondják hogy a természetes fehér a legjobb,szerintem pedig a meleg,mert a természetes fehér fénytől itt hideg érzetem támad
Étkező:szerintem itt is a meleg fehér a legjobb Pince: oda jó a természetes fehér,de a hideg is tökéletes szerintem Wc:azon kevés helyiségek egyike,ahova szerintem tök mindegy a színhőmérséklet Ha pl. az étkező és a konyha,vagy a nappali-dolgozószoba együtt van,akkor érdemes szabályozható színhőmérsékletű LEDET venni: pl..IKEA TRADFRI,EGLO CONNECT: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!