Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 12V egyenáramon 5-6 A-hez...

12V egyenáramon 5-6 A-hez elég a 0,75-ös kábel vagy inkább 1-est,1,5-öst javasoltok, biztos ami biztos?

Figyelt kérdés

és csak kb 50 cm-ről van szó, szal a hossz nem kérdés, csak többen mondták már h egyenáramnál számoljak nyugodtan a dupljával, mint váltóáramnál, mert veszélyesebb tud lenni, és nagyobb keresztmetszett kell ugyan annak az A-nek.

ez mennyire igaz?

jó lenne a 0,75, mert lágyabb és jobban elfér, de merjem azt? elég lesz?

2019. szept. 3. 12:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
29%

Ebben az a vicc, hogy a váltakozóáram effektív értékét úgy találták ki, hogy az ugyanannyi egyenáramnak felel meg.

Bár én nem vagyok villanyszerelő, de táblázat szerint elbírja, ha jól látom.

2019. szept. 3. 14:39
 2/14 anonim ***** válasza:
54%
Vagy mondjuk úgy, hogy ugyanannyi egyenáramnak felel meg, ilyen szempontból. Mint például "fűtőérték", laikusan fogalmazva.
2019. szept. 3. 14:41
 3/14 A kérdező kommentje:

hát ... ezt most hallom először. pedig több helyen is volt h kábelt vettem, azt amikor megtudták, h egyenáramhoz lesz, akkor kapásból mondták, h ja akkor felejtsem el, a duplája se lenne elég.

most ez tök jó így ... annyit tudok tapasztalatból mindössze, hogy a 0,75-ös 4,5-4,6 A-nél már langyosodik hosszabb használatnál (és az is kb 2 m hossz volt).

most akkor jó kérdés ez az egész. én meg olyan elméletet hallottam, mely szerint ezek terhelhetőségi értékek kifejezetten váltóáramra vannak megadva, és az is csak egy elméleti mm2 abban az esetben, ha a vezeték egymagában van, hőtermelést nem számolva, semmilyen egyéb befolyásoló tényezővel (azaz nem pl kötekgben 10 kábel).

2019. szept. 3. 15:05
 4/14 A kérdező kommentje:
hol láttad azt a táblázatot? belinkelnéd? köszi
2019. szept. 3. 15:05
 5/14 Szirty ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem számít, hogy egyenáram vagy váltakozó áram.

A feszültség számít, az áram és a vezeték hossza.

Törpefeszültségnél (néhányszor 10V) azért kell nagyobb keresztmetszet hogy kisebb legyen a feszültség esés.

Sokan az egyenáramot a kis feszültséggel azonosítják, mivel jellemzően ritka az hogy 100-200V egyenáramot kell ide-oda sétáltatni vezetéken nagyobb távolságra.

2019. szept. 3. 19:39
 6/14 anonim ***** válasza:

90. oldal

[link]

2019. szept. 3. 19:41
 7/14 anonim ***** válasza:

rossz link bocsi, keress rá hogy

novothny villamos energetika i jegyzet

az 1. találat, pdf

2019. szept. 3. 19:45
 8/14 anonim ***** válasza:
56%
Tényi VéresKezű Gusztáv még kísért ? :)
2019. szept. 3. 20:38
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem lesz elég a O,75 négyzet milliméter keresztmetszet

söt az 1,5 ös sem.A rézhuzalok terhelhetősége fűgg a környezet hömérsékletétől,a huzal hűtési lehetöségétől,és igy számitható :

____

kis áramsürüség esetén J=2,5A/mm2 d=V I/2

______

közepes áramsürüség esetén J=3A/mm2 d=V 0,4*I

______

nagy áramsürüség esetén J=4A/mm2 d=V 0,3*I

J:áramsűrűség [A/mm2]; I:áramerösség [A] d:a huzal átmérője[mm]

2020. ápr. 18. 17:16
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

_____ ______ ______

d=V I/2 d=V 0,4*I d=V 0,3*I

remélem most jol irja

2020. ápr. 18. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!