Hogy működik egy telefontöltő?
Egész pontosan azokra a töltőkre gondolok amik több feszültségen is dolgoznak (5v, 9v, 12v). Honnan tudom hogy melyiket veszi fel a telefonom? Mi alapján dönti el hogy melyik feszültségen dolgozik? (Igazából nem feltétlenül telefonra gondolok)
Ha belinkelitek az sem baj, csak én nem találok semmit ezekről :/
Általában a cserélhető fejben van egy "valami" talán egy meghatározott értékű ellenállás,és amikor ezt a fejet ráteszed a zsinór végére,akkor a töltő érzékeli ezt az ellenállást,és erre az értékű ellenállásra beállított feszültséget fogja kiadni a töltő kimenetén.
Ez a három vezetékes töltőnél van,egyik a plusz,másik a mínusz,harmadik meg az ellenállás visszatérő vezeték.
Esetleg még adatot is küldhet a telefon,vagy egyéb dolog,hogy mire van szüksége,és a töltő meg felismeri,és azt a feszültséget küldi ki,ami az adatcsomagban meg van írva.
Valami ilyesmi.
"Honnan tudom hogy melyiket veszi fel a telefonom?"
Meg kell mérni. Ennek a legegyszerűbb módja egy usb-s feszültség- és árammérő, amit ebay-ről párszáz forintért tudsz rendelni.
Az usb szabvány csak 5 Volt-os....
Szerintem egy ilyen universal kimenetű töltőre nem igazán fogja tudni rátenni....
Más kérdés,hogy meg e hálálja ez a usb-s mérő kütyü....
Amúgy ha a telefonod támogatja a gyors-töltést,na akkor fog nagyobb feszre kapcsolni a töltőd.
És mindezt usb-n.
# 3
Ez tényleg "komoly" probléma, 1 dollárért csak olyat kapsz, ami 3-7 V-os.
De 3-4 dollárért már olyat is kapsz, ami 30 V-ig mér és még Wh-t is mutat.
USB-C nem 5 V-os, hanem akár 20 V-is elbír. Ez az, aminek az egyik vége szimmetrikus, tehát mindegy hogy dugod be a telódba.
Ha a töltő és a telefonod is támogatja a gyorstöltést akkor egy protokoll szerint kommunikálnak, hogy mennyi áramot pumpáljon a töltő. Ennek függvényében változik a feszültség. Ennek bevezetésérs azért is volt szükség, mert a megnövekedett akkumulátorkapacitás a hagyományos módszerrel több időt vett volna igénybe, az emberek, meg nem akarják egész nap töltögetni a telójukat.
# 5
Nem tudom mire gondol a kérdező,lehet nem is usb-s töltőre.
" Igazából nem feltétlenül telefonra gondolok "
Azért írtam.
"nem feltétlenül telefonra gondolok"
Azt írd le amire gondolsz ha nem az a feladat hogy kitaláljuk mi az!
Eleve az emberek 99%-a tőltőnek hívja,akár tetszik akár nem..
Aztán röhöghetsz rajtunk !
A többi 99% meg rajtad röhög..
# 10
...én meg azon röhögök, hogy 12 óra elteltével senki nem tudta megmagyarázni, hogy miért is van szükség az emelt feszültségű töltésre?
Hasonló esetben, a helyedben én szégyelltem volna megszólalni anélkül, hogy ne dobnék oda egy szakmailag briliáns választ.
Persze, nem vagyunk egyformák. Vannak igénytelen figurák, amelyiket kielégíti a puszta kötekedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!