Mire való a kazettás deckeknél az hogy ATC automata kazetta kalibráció?
Beállítja a rögzítéskor használatos optimális előmágnesezést és (magashang-) korrekciót - ugyanis minden szalagnak egyedi beállítás ajánlatos a jó minőségű felvételhez.
Amikor beteszel egy üres kazettát, és megnyomod az ATC gombot, a deck csinál némi próbafelvételt különböző előmágnesezési és korrekciós beállítással, amiket később visszahallgatva leellenőriz.
Bővebben kereső:
első találat:
Optimális felvételhez (BIAS-t állít).
Korábbi készülékeken ezt kézzel lehetett állítani, mert a használatiban szerepelt egy táblázat, hogy melyik kazetta (BASF, Maxell, Fuji, ...) milyen értékre állítva jó.
Normál kazetták aránylag a 0 pozícióban, míg chrome szalagok -1 -2 -3 környékén voltak optimálisak.
Az ATC egy kis anyagot vesz fel a szalagra (miközben változtatja az értéket), majd visszaolvassa és ebből állapítja meg az optimálisat.
Hogy pontosabb-e? Lehet, ám ugye időigényesebb, hiszen nem tudsz azonnal felvételt kezdeni a már fejből ismert és kézzel beállított értékkel... és a szalagot is koptatja.
Túl sok különbség amúgy nem vehető észre, a magas hangokat pl. picit visszább veszi negatív irányban, de a Dolby eleve rádolgozik.
Én most digitalizálok régi diszkóban felvett anyagokat (20 éves felvételek chrome szalagon), még mindig szép hangzásuk van, de azzal felturbózom, hogy CD hatása legyen, hogy a szalagérzékelőt (norál, króm, metál) kijátszom és normálként játszom vissza, így picit magasabbak a hangok.
Tehát lehet felvétel után is játszani még a minőséggel.
Konkrétebb leírást angolul itt találsz:
A háromfejes magnók már felvételkészítés közben azonnal visszahallgatják.
Némelyik többször nekifut az állítgatásnak, ameddig a legszarabb szalagból is képes kihozni a kihozható legjobbat. (pl. Revox B215, tudtam ha sokáig kalibrál, akkor arra a szalagra inkább már ne is akarjak felvenni)
Ez a fej pozícióját is állítja ?
Mert kazettánként ez is változhat.
De utáltam a gagyi piaci magnóknál azt amikor hullámzott a magas,,szép magas,tompa magas,szép magas,tompa magas..
Örültem is neki,mikor bejött a cd,meg a pc-re az mp3..
#4 fejpoziciót nem állít, felvétel előtt kizárólag a szalag paramétereit méri le.
A pozicióállításra volt a Nakamichinek egy kísérlete, folyamatosan próbálta a szalagot követni, nem tudom mekkora sikerrel, de nem terjedt el a megoldásuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!