Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mire való a kazettás deckeknél...

Mire való a kazettás deckeknél az hogy ATC automata kazetta kalibráció?

Figyelt kérdés
2019. aug. 22. 10:42
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Beállítja a rögzítéskor használatos optimális előmágnesezést és (magashang-) korrekciót - ugyanis minden szalagnak egyedi beállítás ajánlatos a jó minőségű felvételhez.

Amikor beteszel egy üres kazettát, és megnyomod az ATC gombot, a deck csinál némi próbafelvételt különböző előmágnesezési és korrekciós beállítással, amiket később visszahallgatva leellenőriz.

Bővebben kereső:

[link]

első találat:

[link]

2019. aug. 22. 10:57
 2/6 Mr. V. ***** válasza:

Optimális felvételhez (BIAS-t állít).

Korábbi készülékeken ezt kézzel lehetett állítani, mert a használatiban szerepelt egy táblázat, hogy melyik kazetta (BASF, Maxell, Fuji, ...) milyen értékre állítva jó.

Normál kazetták aránylag a 0 pozícióban, míg chrome szalagok -1 -2 -3 környékén voltak optimálisak.

Az ATC egy kis anyagot vesz fel a szalagra (miközben változtatja az értéket), majd visszaolvassa és ebből állapítja meg az optimálisat.

Hogy pontosabb-e? Lehet, ám ugye időigényesebb, hiszen nem tudsz azonnal felvételt kezdeni a már fejből ismert és kézzel beállított értékkel... és a szalagot is koptatja.

Túl sok különbség amúgy nem vehető észre, a magas hangokat pl. picit visszább veszi negatív irányban, de a Dolby eleve rádolgozik.

Én most digitalizálok régi diszkóban felvett anyagokat (20 éves felvételek chrome szalagon), még mindig szép hangzásuk van, de azzal felturbózom, hogy CD hatása legyen, hogy a szalagérzékelőt (norál, króm, metál) kijátszom és normálként játszom vissza, így picit magasabbak a hangok.

Tehát lehet felvétel után is játszani még a minőséggel.

Konkrétebb leírást angolul itt találsz:

[link]

2019. aug. 22. 11:00
 3/6 anonim ***** válasza:

A háromfejes magnók már felvételkészítés közben azonnal visszahallgatják.

Némelyik többször nekifut az állítgatásnak, ameddig a legszarabb szalagból is képes kihozni a kihozható legjobbat. (pl. Revox B215, tudtam ha sokáig kalibrál, akkor arra a szalagra inkább már ne is akarjak felvenni)

2019. aug. 22. 11:27
 4/6 anonim ***** válasza:

Ez a fej pozícióját is állítja ?

Mert kazettánként ez is változhat.

De utáltam a gagyi piaci magnóknál azt amikor hullámzott a magas,,szép magas,tompa magas,szép magas,tompa magas..

Örültem is neki,mikor bejött a cd,meg a pc-re az mp3..

2019. aug. 22. 11:56
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2019. aug. 22. 11:57
 6/6 anonim ***** válasza:

#4 fejpoziciót nem állít, felvétel előtt kizárólag a szalag paramétereit méri le.

A pozicióállításra volt a Nakamichinek egy kísérlete, folyamatosan próbálta a szalagot követni, nem tudom mekkora sikerrel, de nem terjedt el a megoldásuk.

2019. aug. 22. 12:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!