Miért nem tudom kimondani a Z betűt?
c - cé
sz - esz
z - zé
Nem tudom hogy máshogy írhatnám le..Járj logopédushoz (nem szégyen ez) Vagy ha a fogaid miatt van ez a probléma (elmézést ezért a megfogalmazásért) akkor fogászat.
Ha csak néha fura,akkor nem lehet olyan vészes.
A nyelv elejének két oldala ér a fogad feletti, íny/szájpadlás részhez.A nyelved hegye szintén vagy itt,vagy az alsó fogsorod tetejénél,de nem ér hozzá,csak megfeszül a levegőben.
Szerintem próbáld a t hanghoz illeszteni a nyelved,csak lentebb,a nyelvhegyed pont a fog/íny találkozásnál legyen.
A hegyét vedd el,h csak az oldalsó rész maradjon(ilyenkor mintha hátrébb/lentebb kerülne,és nem fog sok érződni az oldalából sem).
Ha így kifújod a levegőt akkor már hasonlít.
Eztán nyomd jobban a nyelved az ínyedhez,ott ahol most hozzáér.(kicsit olyan érzés mintha felvenné az oldasó görbületet,de nem jelentős).
ez az sz.
a z ugyanez csak zöngés.
nem vagyok logopédus,csak próbáltam megfigyelni magam xd nekik biztos vannak jó gyakorlataik rá.
bár ha általában ki tudod ejteni,feleslegesen sokat írok.
az én testvérem is nagyon pöszés. hiába ment olyan sokszor lgopédushoz. oviskora óta teljesen középsuliig. nagyon sok ostoba verset kellet mondania és tanulnia. mindhiába. egyszer kimonta az R betűt,de nem figyelt csak én hallottam meg.
sz, zs, s, r sokat nem tud a mai napig. 27 éves már. nagyon sokszor kinevették és még ma is sajnos.
de ahogy láttam rajta neki jóval lejjebb is van a felső állkapcsa és lejjebb is vannak a fogai és nagyobb a szájpadlása.
lehet h neked is ezek miatt nem sikerül a beszéd.
Z- a felső fogsorodhoz közel legyen. a felső két fogadat érje. először erősen nyomd oda a nyelved és úgy mond ki-ilyenkor hülyén hangzik. aztán egyre gyengébben érje a nyelved a két első felülső fogaidat.
vagy csukd össze jól a fogaidat és úgy próbáld meg először ráérezni.-ekkor zs-sebben hangzik.ijenkor a nyelved az alsó fogaidat érje és csak azt is érheti. aztán felváltva zárt fogakkal és nyitott fogakkal enyhén odanyomva a két felső fogaidhoz a nyelvedet.
ha zárt fogakkal a myelvedet hátra teszed akkor zs- t hallhatsz. minél közelebb teszed a nyelved a fogaidhoz annál inkább Z -nek kell lennie.
C- pont az ellenkezője. ijenkor az alsó fogsorodat nyomd oda a nyelvedet.
Sz- a szájpadlásodhoz nyomd oda a nyelvedet. a szájpadlásodon lévő dudorra.majd a szájpadlás és a felső fogsoraid középúton. majd szintén a két felső fogaidra gyengén nyomva.
ezeknél a betűknél fontos a kilégzés. erőteljesebben fújd ki a levegőt.
szívd be a levegőt majd a hasaddal nyomd ki a levegőt. később már nem kell ez a hasas légzés.
sajnos a tesóm nem tudta megfogadni ezeket a tanácsaimat,mert neki nagyon lejjebb vannak a dolgok.
fontos a száj belső szerkezete. fogak elhejezkedése és maga a szájpadlás is és még a kilégzés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!