Szeretnék egy könyvet írni, de min írjam és hogy jutassam el a kiadóhoz?
Régen rossz, ha ilyen kérdéseid vannak, és itt.
Ne haragudj, de kiadóban dolgozom, s már most szánlak.
Mit remélsz egy kiadótól, s mit magától a könyvtől?
Vannak technikai elvárások a kézirattal kapcsolatban, de ez most nem annyira lényeges.
Abban biztos lehet, senki nem fogja a könyvedet megvenni. Vagy kifieztsz te magad, vagy más megjelenési formát keresel, ami nem kerül pénzbe.
A könyv tördelésének jellemző ára (regény) 450-700 forint/tördelt oldal.
Borítóterv 5000-2000 Ft között. 300 oldal nem valami terjedelmes, de már az is 100 ezer felett van. Nyomdaköltség is elég tetemes.
Írjam tovább?
Attól függ, mit és milyen célközönségnek szeretnél írni.
Ha pl. csak családodnak szeretnéd örökül hagyni életed történetét, világnézeted, akkor csináld meg WORD-ben, majd küldd be az egyik gyorskiadóba. Ezek bekötve az igényelt minőségtől függően 5..20ezer Ft között egy 200...300 oldalas könyvet megcsinálnak.
Vagy a diploma dolgozatot pl. úgy csináltuk, WORD-ben elkészít, kinyomtat lézerrel. A szines oldalakat értelemszerűen külön nyomtatóval, mert az drága lenne, hogy a nem szineseket is azon nyomják ki. Ezután elvisz egy könyvkötő céghez, akik bekötik rendes, kemény borítóba, műbőr kötésben. Szép arany betűkkel rányomják a feliratokat és kész. Egy dipót pl. pár ezerből nekem bekötöttek 3 példányban. :)
Saját könyvet én úgy csinálnék, hogy egy példányt a dipóhoz hasonlóan (lektorálás után) kinyomtatnék, beköttetnék és eltennék magamnak emlékbe. Fájlban viszont a kiadónak adhatod WORD-ben, TXT-ben, PDF-ben, mobi-ban, tökmindegy, csak meg tudja a gépén nyitni. Úgyis azért kell, hogy átolvassa, dönthessen, kell -e egyáltalán nekik. HA igen, akkor lektorálják, vagy 30-szor átíratják veled, majd egy tördelő a maguk (fene, épp az melyik) programjával áttördeli, mire nyomdára alkalmas lesz. A végén meg amit jónak tartanak, annyi példányban kinyomtatják. Szerződést is kapsz. Vagy egy nagyobb összeget az összes szerzői jogodért, vagy valamivel kisebb pénzt kapsz, de némi részesedést mellé az eladott példányok után.
Kiadhatod persze saját gondozásban is a könyvet, ha biztos vagy magadban és némi tőkét is tudsz bevonni hozzá. Ekkor 1..2ezres próba példányszámot érdemes lenyomtattatni. Nyilván ezer alatt a nyomda nem is foglalkozik veled, vagy csak nagyon drágán. Nekik az nem mennyiség. Mondjuk 500 példányt kinyomtatnak ezer darab áráért, vagy hasonló.
A lényeg: Egyenesen egy nyomdát kell ehhez felkeresned. A gugli segítségével címet, telefonszámot, emilt is találni fogsz. Mindent meg tudsz otthon csinálni, ami a előkészítéshez szükséges. A nyomda megadja majd, pontosan milyen formátumban kéri a munkádat. Nálunk pl. PDF-ben ment el a végső anyag, de erős megkötésekkel DPI-t, bevezető oldalt, margókat, lapméreteket, színeket, miegymást illetően. A finált nyomtatás előtt visszaküldték utóellenőrzésre - szintén PDF-ben.
Végül ha csak egy-két példányban kell...
Készítettem teljesen saját "gyártású" könyvet is, ahol minden saját munka volt borítótól a nyomtatott szövegig.
Elvégre van nyomtatód, számítógéped, szövegszerkesztő programod, meg használni is tudod ezeket... Keresel egy könyvkötészettel foglalkozó szakirodalmat a neten, vagy én pl. saját módszert kísérleteztem ki hozzá. Szépen megszerkeszted WORD-ben a szöveget, egy sor könyvet megnézel, ott miként csinálták meg a fedlapokat, belső lapokat, stb. és ez alapján addig formázgatod, míg kellőképp "gyárinak" tűnik. Megnézed az üres lapokat alaposan. A borítót COREL-ben, Photoshopban, Inkspace-ben, GIMP-ben megszerkeszted, szines lézerrel lenyomtattatod a szomszéd könyvtárban, esetleg fénymásoló+nyomtató kisvállalkozásnál. Ha van saját, proin dolgozó szines nyomid, akkor persze ezt is magad csinálhatod. Ha még nincs, akkor veszel egy meleglaminátort, vagy ugyanott lelamináltatod. A fonák oldalt kétoldalas ragasztószalaggal kicsempézed. Kartont kapsz a papírboltban, az adja a könyvborítót és a gerincet.
Rőfös szaküzletben vehetsz alkalmas szövetet, amivel a gerincet és fedlapokat összeragaszthatod, hogy profi legyen a nyíló részeknél is. Ezután ragasztós színes papírral beburkolod, kívülre a laminált öntapadós lapok mennek, belülre egy vékony fehér műszaki kartont ragasztasz. A könyv lapjait alkalmas szorítóban síkba rendezve a végein megragaszthatod. (A "kitöredezős lapú tankönyvek" technikája ilyen.) Ha nem szétesős könyvet szeretnél, akkor 5mm-es távolságban a széltől húzol egy vonalat ceruzával. Ezen 5...6mm-re csinálj metsző vonalakat. Kézi fúrógéppel 2..3mm-es csigafúróval luggasd ki (nekem erre egy lécből csinált sablonom volt). Erős fonallal a lukakon keresztül egy zsákvarró tűvel több sorban öltögesd össze, végül a lukakat ragasztóval töltögesd fel. Régen technokolt, palmatexet használtam, ma már helyette ott a meleg ragacs meg a hőlégfúvó. :)
Ha ügyes vagy, akkor másodjára már teljesen gyári kinézetű, saját gyártású, szétverhetetlen könyved lehet. És hidd el, nem kerül százezrekbe ez sem, 10-be bőven beleférsz.
Ha egyszer el merném vinni valamelyik munkámat egy kiadóba, előtte biztosan készítenék magamnak emlékbe saját könyvet is, mert az az igazi. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!