Milyenek az MBTI típusok, ha eltorzult a személyiségük?
Érdekes kérdés... Ismered a lélektantípusok oldalt? Ott van a humor szekciónál néhány gonoszkodó leírás a típusokról, a megfigyeléseim alapján az tükrözi talán a legjobban elkapottan egy helyen, hogy milyenek valamelyest torzulva az egyes típusok.
Ezen kívül lehet konkrét példákat is hozni, hogyha utánanézel annak, hogy az egyes diktátoroknak vagy sorozatgyilkosoknak, szektavezéreknek mi volt a típusuk. Hitler viselkedése, ténykedése jól szemlélteti, hogy milyen egy erősen sérült INFJ, Sztálin, hogy milyen egy sérült ENTJ, Mussolini, hogy milyen egy torz ESFP, Charles Manson meg a létező "legjobb" példa arra, hogy milyenek a beteg ENFJ-k.
Általánosságban azt tudnám mondani, hogy a tipikus vonásaik kiéleződnek... csak rossz irányba.
Egy INFJ/ENFJ meg akarja változtatni a világot, jobb hellyé akarja tenni -> egy sérült INFJ szintén változtatni akar a világon, olyan formában, ami az ő eltorzult nézőpontja szerint jót hoz. Speciel, ha egy torz INFJ úgy látná, hogy attól jön el a világbéke, ha elpusztulna az összes aranyhal, mert az aranyhalak az emberiség főellenségei, akkor addig szervezkedne, ameddig el nem tűnnének az aranyhalak. Mert az a mániája, hogy ő jót tesz, akár egy felsőbb hatalom az, aki kiválasztotta arra a feladatra, hogy megváltsa a világot.
Egy INTJ/ENTJ totálisan érzéketlen és fékezhetetlen, ha torzult. Racionálisan gondolkoznak és célorientáltak, ergo szó szerint nincsen SEMMI, amit ne lennének hajlandóak meglépni/beáldozni azért, hogy keresztülvigyék az akaratukat.
A sérült ESFJ/ISFJ/ISFP/ESFP manipulatív és hisztériás lesz... nem tud leállni a kavarással, puszta szórakozásból gerjeszt feszültséget a környezetében, majd amikor kiüt a vihar, akkor eléri pluszként, hogy a környezetükben lévők érezzék ezért hibásnak magukat, ők maguk pedig a szegény, meg nem értett áldozat szerepében lavírozzanak. Hirtelen semmiből tör elő belőlük a düh, megállás nélkül hajtják a hülyeségeiket, azt, amit a saját kis fejükkel eldöntöttek és az ég adta világon semmi se tudja eltéríteni tőle őket, ha rájuk jön az öt perc. Egyszerűen... megpróbálnád elmagyarázni nekik, hogy nem is arról van szó, mint amin kicsapták a cirkuszt, de úgy tombolnak, hogy nem engedik végigmondani.
Egy durván torz ESTJ/ISTJ nem hajlandó tolerálni semmilyen olyan világnézetet, meglátást, ami nem idomul az ő erkölcsi rendszeréhez, durván fekete-fehérben kezdi látni a világot, mindenki jó vagy rossz, és nincsenek átmenetek, nincsenek körülmények, amik befolyásolnák az összképet. Hozzá jön még, hogy a torz ESTJ parancsolgató és durva lesz indokolatlanul is olyanná válhat bizonyos helyzetekben, mint egy kiképzőtiszt.
Az első válaszoló jókat írt. Egyébként nézd meg a Death Note-ot, abban elég sok olyan szereplő van, aki nem teljesen ép mentálisan, például:
gonosz INFJ: Light
őrült ENFP: Mello
megszállott ESFP: Misa
elmebeteg ISTJ: Mikami
A T/F tengely sosem volt az intelligencia fokmérője, simán lehet taktikus egy F is, ha a helyzet úgy kívánja meg, legfeljebb más célok fogják motiválni, mint egy T-t. Hitlert is INFJ-nek tipizálják általában.
Köszönöm szépen a válaszokat :D Nagyon érdekes volt őket olvasni.
A Death Note-ot elkezdtem egyszer nézni de már én sem tudom miért félbe hagytam -, viszont ilyen szempontból még sosem gondoltam rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!