Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mit tegyek hogy jobban menjen...

Mit tegyek hogy jobban menjen az esztergálás?

Figyelt kérdés
Már több mint fél éve tanulok gépiforgácsolónak és az a problémám hogy nem megy hiába próbálkozom! Lassú vagyok és sokszor a méreteket is elrontom! Van valakinek bármiféle tippje hogy mit tudnék tenni annak érdekében hogy jobban menjen az esztergálás? Vagy szerintetek ha fél év alatt nem tudtam megtanulni hagyjam az egészet?

2018. febr. 8. 22:12
 1/4 anonim ***** válasza:
Gyakorlás, koncentrálás, még több gyakorlás. Az oktatód se úgy született, hogy már kiválóan tudott esztergálni.
2018. febr. 9. 08:09
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi a választ
2018. febr. 9. 16:20
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Van akinek nincs érzéke bizonyos dolgokhoz, így azt nem érdemes erőltetni. Fél év alatt viszont ezt nem lehet még eldönteni. Én 30 éve csinálom és még mindig jön egy olyan munka amit még nem csináltam és új tapasztalatokat szerzek.

Egyébként a megfigyelés a kulcsa a dolognak. Most miért jó, mikor tegnap nem volt jó. Valami változott, de mi ?

Ha jó lett a felület, akkor magadban kielemzed, hogy igen, ehhez az anyaghoz, ez a kés, ilyen fordulaton végzett szép munkát.

Sokszor van, hogy 3mm-ert veszek rá és nem 3mm-ert forgácsol le a kés. Van, hogy meg 3mm veszel rá és 3mm-ert forgácsol. Miért van ez ? Megfigyeled, hogy a két eset közt mi változás áll fenn. Észre fogod venni, hogy a nagyobb átmérőknél másképp viselkedik a gép és a szerszám, mint egy kisebb átmérőnél.

Olyan dolgok is előjönnek, hogy nem is hinnéd.

1000 db alkatrészt gyártottam. Csak 50-es furatot méreteztem mindegyiken. Indikátor óra a keresztszánon, hogy minél pontosabban lássam az elmozdulásokat. Reggel elkezdtem csinálni, majd fél óránként rá kellett vennem, még 3-5 századokat a nóniusszal, hogy jó legyen a méret. Majd elmentem ebédelni és azalatt a fél óra alatt elkezdett hűlni a gép orsóháza. Ebéd után tudtam, hogy nem furatozhatok az ebéd előtti beállítással. Ez a rutin nem fél év alatt lesz meg, hanem 15-20 év kell hozzá. Ha valami nem sikerül, akkor soha, de soha nem szabad felette szemet hunyni, hogy így sikerült. Mindig keresd az okot. Lehet, hogy csak a következő melónál jössz rá valamire.

2018. márc. 16. 16:23
 4/4 anonim válasza:

"Majd elmentem ebédelni és azalatt a fél óra alatt elkezdett hűlni a gép orsóháza. Ebéd után tudtam, hogy nem furatozhatok az ebéd előtti beállítással."

Ezt kifejtenéd bővebben, a géporsóház hőmérséklete milyen hatással van a beállításra?

Szerszámkopás/újraélezés?

2018. márc. 19. 23:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!