Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Orvosi egyetem elkezdése...

Orvosi egyetem elkezdése Amerikában vagy inkább diplomával menjek ki?

Figyelt kérdés

A szituáció a következő: Halálosan 'szerelmes' vagyok Milwaukee városba (Amerika, Wisconsin), kiköltöznék, tudom, rengeteg pénz akár bérlakást is kivenni ott, de ha dolgozom érte nyaranta és még a banki 'babakötvényeim' egy részét is beáldozom, meglesz az összeg, ez nem probléma. Viszont...orvos szeretnék lenni, a tanulás része megvan, eddig (majdnem) kitűnő voltam minden évben és rengeteg faktot, szakkört felveszek jövőre, amikor már lehet (idén még nem igazán volt ilyen), de most elgondolkoztam, hogy ha Milwaukee-ban mennék orvosira (vagyis hát Wauwatosában, de az úgy tudom, még Milwaukee része, javítsatok ki, ha nem...), akkor bár hamarabb kielégíteném a városka iránti rajongásomat, de vajon nem lenne-e nehéz mindent (anatómiát, fiziológiát, műtéttant és még sok gyönyörűszépségességet) angolul megtanulni és nem lenne-e célszerűbb Magyarországon egyetemre menni, elvégezni, majd vagy rezidensnek, vagy egy évre/félévre ösztöndíjjal, vagy később, szakorvosként (nem tudom, pontosan milyen különbözeti vizsgát meg hasonlót kell ekkor letenni, jó lenne mondjuk ezt is tudni...) kimenni és Milwaukeeban praktizálni.. Angol tudásom rendben lesz, pláne addigra, de még nagyon gondolkozom, mert már azt is hallottam, hogy amcsi egyetemre kell 4 év előkészítő "suliba" járni, ahol úgymond kiszórják, aki nem tanul rendesen, de tényleg nem vágom még ezt a rendszert... Szóval szerintetek melyik lehetőség a teljesíthetőbb?

Ja és még annyit, hogy 15 vagyok, nem holnap lesz az érettségi sem, csak mint elvetemült jövőtervezgető, már most belegondoltam, hogy ezt hogyan kellene, a nyári munkát viszont már hamarosan elkezdhetem, persze először nem sokat fogok érte kapni. És kérlek titeket még arra is, hogy a "Neked csak a money-money-money számít?!"-típusú válaszokat ne ide írjátok, mert bár sok szó esett a pénzről, az orvosi nem a gazdagság miatt lett életcél. (De egyébként értelmesen megfogalmazott kritikát szívesen olvasok, mert az is egyfajta jó tanács.)

2017. jún. 11. 21:01
 1/8 anonim ***** válasza:
83%

Jó tanács: Olvasgass utána a kinti munkavállalás feltételeinek, ez nem úgy működik hogy hopp kitalálom és akkor én Amerikában leszek orvos. Ahhoz hogy kint dolgozhass, először itthonról kell munkát találnod, és az ottani kórháznak kell egy befogadó nyilatkozat szerűséget kitölteni, hogy náluk fogsz dolgozni. Mivel Amerikában jól megfizetik az orvosokat, így, hacsak nem valami speciális területre szakosodsz(szív vagy agysebészet) akkor nem valószínű hogy kapsz munkát, mivel az adott állásra van éppen elég amerikai jelentkező.

Akkor lenne minimális esélyed, ha egyetem alatt neves kutatócsoportokhoz csatlakoznál és már az egyetemi évek alatt letennél valami komoly kutatást az asztalra a leendő szakterületeden.

itt eléggé jól össze van szedve a dolog:

[link]

Amerikába egyetemre kikerülni pedig...nem hiszem hogy azt a körülbelül évi 40.000 dollár(12 millió forint) tandíjat a nyári diákmunka és a babakötvény fedezné. És erre jön még a lakhatás, az étkezés, ruházkodás tankönyvek stb költsége( szintén évi 1-2 millió ha nem élsz nagy lábon).

2017. jún. 11. 21:38
 2/8 A kérdező kommentje:
Igen, ezen persze már én is gondolkoztam és igen, elég durva költségei vannak, szóval nehéz ügy mindenképpen... De azért köszi a választ, végül is legalább most már minden tiszta..
2017. jún. 12. 06:50
 3/8 anonim ***** válasza:
52%

"Halálosan 'szerelmes' vagyok Milwaukee városba"

Mire oda jutsz, hogy egyetem, addigra ez ötször el fog múlni. Talán még az eszed is megjön ahhoz, hogy reálisan lásd a dolgokat, ne csak egy tiniszerelem legyen az életcélod.

Nem azt mondom, hogy ne akarj orvos lenni, ne akarj egyetemre menni, vagy ne legyen a célod az USA (mert Amerika egy kicsit nagyobb, ugye tudod?), csak talán lesz egy kis rálátásod arra, hogyan működik a világ, mit miért éri meg feláldozni. 15 évesen még korai ilyeneket tervezni, egyelőre legyen a cél az érettségi - és hogy addigra ne idd és szívd szét az agyadat...

2017. jún. 12. 08:40
 4/8 A kérdező kommentje:
Megértem az álláspontodat és igen, én is tudom, hogy USA a neve a területnek, ahol Milwaukee van, csak most éppen így használtam, elnézést, ha ez zavaró volt, nekem is nyári szünet van kicsit agyilag... A 'szerelmes' egyébként nem szószerint értendő, maximum nagyon tetszik, ezért is bocsánat, ha kicsit túloztam. Igen, természetesen minden lehet, az is, hogy a végén itthon akarok majd maradni (nem valószínű, de ki tudja...). Azért köszönöm, hogy leírtad őszintén és realistán, mert tényleg kicsit elrugaszkodott tudok lenni néha, tényleg nagyon belemegyek a jövőkép építésébe, sajnálom, a környezetemnek is köszönhető, hogy ilyenné váltam. Mindenesetre érlelődik még a dolog, végül is tényleg rengeteg idő van addig, ezért is csak kíváncsi voltam, hogy mi működne, ha ténylegesen ebbe az irányba mennék, amit a kérdésben kifejtettem.
2017. jún. 12. 08:51
 5/8 anonim ***** válasza:
78%

Ha nincsenek milliomos szulei valakinek, akkor az orvosit minden ember itt az USAban ugy vegzi, hgy gusztustalan nagy adossaggal vag bele a nagy budos eletbe. Az elso eveiben (meg kezdokent) amugy sem keresnek annyit mint az oreg rokak, es a fizetese nagyresze elmegy, hogy a diakhitelet visszafizesse.

Elkepesztoen magasak a tandijak, tizenhuszon ezer dollarokrol beszelunk evente. Es ez csak a tandij. Erre rajon a lakhatas, kaja, ruhazkodas, konyvek, stb.

Viszont ahhoz hogy egy amerikai egyetemre bekerulj osztondijjal mar most olyan zseninek kell lenned, hogy varosi/megyei, meg orszagos versenyeken ersz el kiemelkedo eredmenyeket, ezert a hazai egyetemek felfigyelnek rad.

Hiaba kitunoek a jegyeid, sokmillio masik ide vagyo kulfoldi diak rendelkezik kituno jegyekkel. Ez egyik neves orvosit sem fogja meghatni. Sokkal tobbet kell nyujtani, ahhoz, hogy necsak felfigyeljenek rad, de azt akarjak, hogy az o intezmenyukben folytasd a tanulmanyaidat.

Mire oda jutsz, hogy ido van egyetemet valasztani (akar magyart akar amerikait) addigra sok viz lefolyik a Dunan es lehet hogy az oktatas es a bevandorlas is teljesen megvaltozik, ugyhogy ami most van, az nem biztos hogy ervenyben lesz akkor is, amikor neked eljott az ido donteni.

Amit most tudsz tenni ilyen fiatalon, hogy tokeletesited az angol tudasodat es melle felveszel egy masik nyelvet. Pl. a spanyolt, mert az USAban rengeteg a mexicoi bevandorlo. Amikor mar olyan jol megy az angol, hogy siman elolvasol barmit es 90%at megerted, akkor kereshetsz blogokat, amiket amerikai egyetemistak irnak, hogy betekintest nyerj az eletukbe.

2017. jún. 12. 19:21
 6/8 A kérdező kommentje:

Nagyon kedves utolsó!

Köszönöm szépen a választ, az ösztöndíjhoz és az angolozáshoz-spanyolozáshoz adott tanácsokat! Nyelvérzékemet szokták dicsérni (persze tudom, ez édeskevés és tulajdonképpen én nem érzem magam annyira nyelvzseninek, de a bátorításnak nem vagyok híján), szóval eleve tervben volt egy másik nyelv is. A változások még azok, amik bekavarhatnak, nagyon remélem, nem fognak annyira drasztikusan... Persze nem szükségszerű az ösztöndíj sem, maximum maradok itthon, az egyetem alatt megkísérelek valamiféle nem is mondom úgy, hogy tekintélyt, inkább tapasztalatot szerezni, aztán ha lesz miből élnem, akkor tudok már külföldön munkát keresni, ill. előtte alaposan felkészülni az Egyesült Államokbeli munkavállaláshoz szükséges vizsgákra... Ha meg még rezidensként és akár mellette masodállásokért tényleg annyira keveset kapok, akkor még mindig kimehetek néhány év hazai szakorvoskodás után (szerintem). Aki akar, kijavíthat, ha nem jól látom, persze.

2017. jún. 12. 21:33
 7/8 anonim ***** válasza:
jobban jársz ha itthon végzed el az orvosit , és úgy mész ki
2017. jún. 13. 10:50
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi a választ mindenkinek! Szerintem is egyébként jobb itthon lediplomázni, utána menni, de akkor úgy látszik, nem vagyok ezzel egyedül...
2017. jún. 13. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!