Milyen? Fél hetet írtam, mondjatok véleményt. Javíthattok is.
Erdély, az én Szent Hazám!
Én írtam.
Erdélyország az én hazám!
Az én hazám egy szép ország,
Itt nőttem fel e nép között,
Nincs más helyem e Szent Földön!
Isten áldd meg a bölcsőm,
Itt születtem, itt is halok,
A Hazámért megkűzdöm
És a népemmel harcolok.
A királyfink Csaba vezér
Igazságos király, ki kiállt a hazánkért,
Győzelemre vezetted a néped,
Ki élt, téged dicsőített.
Csöppnyi Székely nép csak a csodára vár,
Azt szeretnénk, hogy a hazánk egész legyen,
Egész legyen, egèsz legyen,
Erdélyünk, a múlté legyen!
Röviden: Egy igen nemes gondolatokat megfogalmazó igazán pocsék vers lett, sőt versnek is csak jóindulattal mondható.
A vers lényege nem a rím, hanem a ritmus. A te versed se nem ütemhangsúlyos, se nem időmértékes verselés. Bár ütemhangsúlyos versnek indul, de a végére teljesen szétesik. A szótagszámok: 8-8-8-8, 7-8-7-8, 8-13-10-8, 11-12-8-8, de itt is felező nyolcassal indul: „Erdélyország | az én hazám” (4|4), de a második versszakban – hiába a nyolc szótag – ez is megtörik: „És a | népemmel | harcolok” (2|3|3 vagy 5|3?).
Szabad versnek meg nem eléggé szabad, a verssorok hossza nincs harmóniában a vers érzelmi lüktetésévél. A rímképletek is eléggé zavarosak (AABB, ABAB, AABB, ABBB). A mássalhangzók is eléggé gyengévé teszik a rímeket.
Tartalmilag sok a képzavar. Első versszakban országról beszélsz, majd azt írod „Itt nőttem fel e nép között”. De ennek is van olyan olvasata, mintha te nem ennek a népnek a tagja lennél, csak közöttük nőttél volna fel. (Mint bárány a farkasok között.) A „Nincs más helyem e Szent Földön!” is olyan, mintha lenne egy „Szent Föld”, és azon belül neked ez az egy hely lenne az, ami a tiéd, mintha minden más hely is a „Szent Földön” lenne.
Vagy „Isten álld meg a bölcsőm”? Nem is tudom, az egész valahogy annyira pátoszos akar lenni, de annyira esetlen néhány megfogalmazás, máshol meg teljesen profán, megint máshol meg klisészerű.
Érdemes még jó néhány fél hetet rááldozni.
Javítani nem szeretnék, mert akkor már nem a te versed lenne, meg bizonyos hibákat nem is lehetne javítani teljes újrafogalmazás nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!