Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » A tériszonyt hogyan lehet...

A tériszonyt hogyan lehet legkönnyebben legyőzni?

Figyelt kérdés
Pl. ha sokat vagyok magasban, úgy nem lehet? Egy ismerősöm azt mondta, de igaza van?
2010. ápr. 19. 16:14
 1/8 anonim ***** válasza:
Én tériszonyos vagyok,és elég sokat szoktam hegyet mászni.Nekem nem sikerült eddig leküzdenem,és szerintem nem is fogom. :S
2010. ápr. 19. 17:13
 2/8 anonim ***** válasza:
65%

először magát az iszonyt, azaz félelmet kell szerintem legyőzni, ez pedig egyszerű.

Hit kérdése az egész, mert a félelem maga is hit, aggodalom szinonimája és a bizalmatlanság alapja, ha ezt képes valaki felismerni, és felfogni, akkor onnantól kezdve hiheti az ellenkezőjét is, tehát megszűnik az "iszony", legyen az tér, pók vagy akármi.

2010. ápr. 19. 19:00
 3/8 anonim ***** válasza:
én is nagyon félek sok helyen, azonban vannak olyan paradoxonok, amiket nem tudok megmagyarázni. van egy szint(magasság, szakadék) ami felett elszáll a félelmem. Ausztriában vettem észre sziklafalak peremén bukdácsolva. Azóta tudatosan is próbálom magamat befolyásolni, hogy ne féljek 5-6m magasságban. Szerintem segít, ha sokat vagy magasban. Mindenképp. Általában akkor is szokok félni, ha nem biztos a talaj, pl csúszós, és mellette szakadék van, tehát van reális esély a kipurcanásra.
2010. ápr. 19. 20:48
 4/8 anonim ***** válasza:
Nekem hid-fobiám van,d ak is átkell mennem rajta... kül.a félelmek ellen a legkönnyebb a támadás,nem engedem meg magamnak h féljek v fobiáim legyenek bizonyos helyzetekben, erősebnek kell lenned mindentől...képesek vagyunk rá cs megkel probálni!
2010. ápr. 20. 08:07
 5/8 anonim ***** válasza:

"Először magát az iszonyt, azaz félelmet kell szerintem legyőzni, ez pedig egyszerű."

Szerinted.

Könnyű ilyen okosságokat mondani, csakhogy a tériszony nem egy tudatos félelem, hanem a szervezetnek és az idegrendszernek egy önkéntelen biokémiai reakciója. Én nem félek a magaságtól, mégis tériszonyom van bizonyos helyzetekben.

2013. máj. 22. 09:25
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

"Könnyű ilyen okosságokat mondani, csakhogy a tériszony nem egy tudatos félelem, hanem a szervezetnek és az idegrendszernek egy önkéntelen biokémiai reakciója. Én nem félek a magasságtól, mégis tériszonyom van bizonyos helyzetekben."

A tériszony nem a magasságtól való félelem, hanem a nagy, üres nyílt vagy zárt tértől való félelem...magasságtól való félelem az a magasságiszony. :)

Másrészről természetesen mindenre rá lehetne fogni, hogy a szervezet és az idegrendszer önkéntelen biokémiai reakciója...de ha ez így lenne, akkor képtelenség lenne legyőzni akármelyik "iszonyt" is, de valószínűsítem, hogy erre van ellenpélda. A félelem maga, akármit is teszünk, pszichés eredetű, vagyis mentálisan le lehet győzni azt.

üdv

28/F

LastOne.Left

2013. máj. 22. 11:42
 7/8 anonim ***** válasza:
én is úgy vagyok ezzel, mint a(z) #5/6 válaszoló, réten, pl mikor felszállok siklóernyővel, akkor élvezem, a magasságot, de mikor nagy városokban vagyok, magas épüületek, vagy kilátón vagyok, mellettem sok magasabb épület, akkor "leblokkolok, rettegek, ez sztem nem megmagyarázható...
2013. okt. 29. 11:22
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Én speciel félek egy 4-5 fokos létrán, viszont egy 200+ méteres hegyen pedig nem.
2020. márc. 27. 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!