Hogy álljak hozzá?

Figyelt kérdés
A kérdés, mint amiket általában kiírok, elég személyes. Mégis számítok rá, hogy kapok hasznos választ, régóta foglalkoztat ez a kérdés, talán valaki ellát jó tanáccsal, megpróbálom. Aki nem érti, visszakattinthat. Elég zavaró, de nem tudom, hogy álljak anyúmhoz, mit gondoljak róla. Nehezemre esik az elkövetkező időt veletölteni, bár ez nem tart sokáig. Nem mondhatom, hogy "elkell viselnem ennyi időt", ez idő alatt sok mindent tervezek, (művészi)szakmámmal kapcsolatban, de nehezen tudok figyelni arra, amikor bezavar ő. Talán sokat változtatna ezen, ha úgy érezném jóban vagyok vele, jól kijönnénk, hogy ne érezzem azt a feszültséget, és megértenénk egymást, nem pedig csak félre gondolkodnánk egymásról. Amúgy nagyon kedves személyiség ő, nem is állíthatnám, hogy baj van vele, feltűnően kedves velem szembe, de nem igen tudom komolyan venni a kedvességét, olyan műnek tűnik. Egyrészt amikor kiakad valamin, olyankor nehezen lehet vitatkozni vele, olyankor világvége van és mondja az elfolytott, túlreagált meglátásait, pl. történik egy rossz dolog, utána mindent felsorol, ami lényegtelen is, mindha magába folytaná az utálatot. így nem esik jól a kedvessége. Meg mondhatni, főként az is zavar, amikor gyakorta beszélget egy ismerősével hosszan, és szinte mindig azt hallom, hogy ideges, és hosszasan sorolja a bajait, ilyenkor ha hallom a hangját, akkor nagyon nem viselem, és mindig olyan érzésem van, hogy én is szóba-szóba jövök, erre volt is példa, és utána mindig ezt hiszem, és olyankor mindenben bezavar. Elég ideges temperamentuma van, sokszor, amikor jó kedvűen mond valamit, lehet olyan benyomásom, hogy idegesen mondja. Volt amikor hébe-hóba elbeszélgettünk, és olyankor olyan öszintének, jónak tűnik, mégis gyakran van egy kétszínűség érzetem vele kapcsolatban, ami miatt nehezen viselem, és nehezen koncentrálok a dolgaimra, amikor itthon van, főként amikor hallom a dühős motyogásait. Talán ha jobban megérteném őt, akkor nem lenne ezzel baj, de nem tudom.
2013. ápr. 19. 10:42
 1/2 niltwill ***** válasza:

Nekem a szüleim elég sokat veszekednek egymással, kedvencem amikor néha elönti őket az utálat és a harag, mert akkor mindennek nekiesnek irracionálisan. Én úgy álltam hozzá, hogy nem álltam hozzá. Anyámnak idegrendszerével van baj - mert olyan az állása -, és hát mit lehet vele tenni.

Am aki ideges annak nyugtatásra van szüksége. Valamivel le kell kötni a figyelmét. Ki kell kapcsolódni néha. Hogy éli a mindennapjait? Nálunk a feszültségforrás pl. a számla, a szegénység, meg a nehézségek. Anyám úgy vezeti le hogy hallgatja a zenét, meg internetezik. Aztán meg jókedvre derül és dúdolgat, mintha kicserélték volna. Úgyhogy szerintem ott is valami ilyenre van szükség, hogy ne a stressz legyen előtérben. El kell terelni a figyelmét a bajokról, mer azokat hiába is elemezgetjük, hiába vitatkozunk, attól nem lesz jobb. A sport, az olvasás, a kézimunka, meg a hasonlók jót tesznek. A lényeg hogy meg kell szüntetni az idegességnek a forrását valahogy, hogy ne arra pazarolja az energiáját. Ha nem lehet, akkor meg szórakozni kell, kikapcsolódni, nem pedig ott leragadni. Lehet ezzel most hülyeséget mondtam, de nem tudok mást ajánlani.

2013. ápr. 19. 11:39
 2/2 A kérdező kommentje:
Nem mondtál hülyeséget, amúgy köszönöm a választ, egynek jó:) bár nem merném megmondani anyúmnak, amikor ideges, hogy "zenéljen", stb. másrészt, ő nem olyan eset, mint a te szüleid, nincs szegénység, vagy ilyesmi, neki ilyen a természete szerintem. Kis dolgokra is kitud akadni, van úgy is, szerintem, hogy keresi a bajt, pl. volt úgy, hogy negativan értelmezett valamit, és akkor feldühödött. Szóval ilyen a természete, bár ez zavar. Talán nem is az a baj, hogy idegeskedik, vagy amilyen, hanem, hogy nem tudunk jól kijönni, annak érdekében, hogy megértsűk egymást, meg elfogadjuk. És ha valami rossz történik, vagy apró hiba akkor ne a legrosszabbra gondoljunk, hanem elfogadjuk, hogy "ilyen a másik". Meg én is nagyon érzékeny vagyok, szóval legtöbbször tiszta egyedül is képes vagyok tökjól érezni magam, meg olyankor művészkedek is, amit nagyon tudok imádni. De nagyon könnyen felveszem mások negatív nézeteit, és mikor azt képzelem, hogy "milyen szemmel néznek rám", olyankor kénytelen vagyok én is. Úgy érzem nem ért meg és nem tudom eröltetni, meg nem is tudom, hogy meg fog-e valaha így, és rájöttem, hogy emiatt hiába erőlködöm, hogy elötte is szenvedjek valami megfelelés kényszerrel, inkább keresem a lelki békém. Nagyon zavart, amikor néha kijött belőle a dráma, és amit leírtam. Talán nem is olyan rossz a helyzet, és nem ítél el, de erről hiába próbálnám meggyőzetni magam, valahogy nem bízom benne eléggé. Mert tényleg, legtöbbszőr kedves a magamódján, sőt nagyon is, sok embernek nincs ilyen kedves anyja. Ebbe benne van a tudat is, hogy a lánya vagyok és amolyan önkontroláló jelleme is van. Volt egy időszakom, amikor nagyon elvoltam, kerestem az egyéni stílusom, lelki világomban kutakodtam, csomót, írtam, amit bár nem mutattam meg senkinek, szinte, max. gondolatdarabokat osztottam meg belöle, nem tudom hogy hangzik, de élveztem. Aztán féltem, hogy nem ért meg. Bár ez gyakori problémám, hogy gyakorta zárkozott vagyok, meg sok minden nem érdekel, inkább elszánt életcélom, hogy művészet terén érvényesüljek, ha tőrik, ha szakad, mert azt legalább szeretem.
2013. ápr. 19. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!