Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » A beszélgető képességemet...

A beszélgető képességemet hogyan tudnám fejleszteni?

Figyelt kérdés

Ugyanis a beszélgető képességem 0 nem tudok beszélgetni az emberekkel. Nem tudom elérni, hogy a beszélgetés során a mondandóm érdekelje őket, nekik is legyen kedvük a beszélgetéshez, azt meg főleg nem, hogy máskor meg ők keressenek engem és indítsanak beszélgetést. Azt se mondják hogy hagyjam békén őket, de totál keresztülnéznek rajtam.

A legtöbb emberrel nincs túl sok közös téma, meg inkább kettesben szeretek beszélgetni, ez a kettő biztos hátrány, de ettől még simán lehetséges lenne a beszélgetés.

Hogyan kell beszélgetni jól, és hogyan tanulhatnék meg beszélgetni?

16/F

2013. márc. 1. 19:15
 1/2 anonim válasza:

Kedves Kérdező!

ÁLTALÁBAN könnyen társalogsz másokkal? Sok embert már csupán annak gondolata is szorongással tölt el, hogy valakivel beszélgetésbe elegyedjen, különösen akkor, ha nem ismeri. Az ilyen emberek talán félénkek, és így tűnődnek: „Miről beszéljek? Hogyan kezdjek beszélgetni? És hogyan folytassam a beszélgetést?” A magabiztos, társaságkedvelő emberek hajlamosak lehetnek arra, hogy ők uralják a beszélgetést. Számukra talán az jelent kihívást, hogy másokat szóra bírjanak, és hogy megtanuljanak odafigyelni arra, amit mások mondanak. Tehát akár félénkek, akár társaságkedvelők vagyunk, mindannyiunknak folyamatosan fejlődnünk kell a társalgás művészetében.

Kezdd otthon!

Miért ne kezdenéd otthon a beszélgetés művészetének az elsajátítását? Az építő beszélgetés nagymértékben hozzájárul a család boldogságához.

Leginkább akkor alakulnak ki ilyen beszélgetések, ha mélységesen törődünk egymással (5Móz 6:6, 7; Péld 4:1–4). Ha törődünk másokkal, akkor kommunikálunk velük, és meghallgatjuk, ha mondani akarnak nekünk valamit. Az is fontos, hogy valami érdemlegeset mondjunk. Napközben talán örömteli élményben volt részünk . Esetleg valami tanulságosat vagy humorosat olvastunk. Szokjuk meg, hogy az egészséges családi beszélgetések alkalmával megosszuk egymással ezeket a gondolatokat. Így a családi körön kívül lévő emberekkel is jobban tudunk majd beszélgetni.

Amikor idegenekkel beszélgetünk

Sokan vonakodnak attól, hogy beszédbe elegyedjenek ismeretlen emberekkel. Mi segíthet neked, hogy fejlődni tudj ebben?

Igen értékes a Filippi 2:4-ben feljegyzett alapelv. Ott arra kapunk buzdítást, hogy ’ne csak a magunk dolgain tartsuk a szemünket személyes érdeklődéssel, hanem a többiekéin is’. Gondolkozz el a következőn: Ha még sosem találkoztál az adott személlyel, akkor idegennek számítasz neki. Hogyan tudod elérni, hogy feloldódjon a benne levő feszültség? Egy kedves mosoly és barátságos köszöntés segíteni fog. De még valami mást is figyelembe kell venni.

Talán megzavartad a gondolataiban. Vajon kedvező fogadtatásra számíthatsz, ha megpróbálod rávenni, hogy arról beszélgessen veled, ami téged foglalkoztat, nem törődve azzal, hogy ő éppen miről gondolkodik? .

Ha figyelmes vagy, talán te is meg tudod állapítani, hogy min gondolkodnak az emberek. Boldognak vagy szomorúnak tűnik a beszélgetőpartnered? Idősebb, esetleg beteg? Látsz arra utaló jeleket, hogy gyermekei vannak? Jómódúnak tűnik, vagy küzdelmet folytat azért, hogy megkeresse a napi betevőt? Ha az üdvözlésed tükrözi, hogy ezeket mind figyelembe vetted, akkor a beszélgetőpartnered úgy tekinthet rád, mint akinek hasonló érdeklődési köre van.

Vannak helyek, ahol úgy lehet beszélgetésbe elegyedni valakivel, ha saját magadról beszélsz — a hátteredről, arról, hogy miért jöttél el hozzá. Persze ezt körültekintően és határozott céllal kell tenni. Ez arra indíthatja a beszélgetőpartneredet, hogy ő is beszéljen magáról és a nézeteiről.

Egyes kultúrákban szokás vendégszeretettel fogadni az idegeneket. Az emberek talán rögtön behívnak, hogy ülj le náluk. Ha már leültél, udvariasan érdeklődtél a család hogyléte felől, és figyelmesen meghallgattad a házigazdát, akkor talán ő is hasonlóképpen figyelni fog arra, amit mondasz. Mások még jobban érdeklődnek a látogatók iránt, így az üdvözlés elég hosszadalmas lehet. Ezalatt azt tapasztalhatják, hogy vannak közös vonásaitok, és ez építő beszélgetéshez vezethet.

Hogyan folytasd a beszélgetést?

Ahhoz, hogy folytatni tudd a beszélgetést, érdekeljen, hogy mit gondol a másik személy. Buzdítsd, hogy ha szeretné, bátran mondja el a véleményét. A jól megválasztott kérdések segíthetnek ebben. A véleménynyilvánításra ösztönző kérdések a legjobbak, hiszen ezekre általában nem lehet egyszerűen igennel vagy nemmel válaszolni.

Amikor felteszel egy kérdést, figyelmesen hallgasd meg a beszélgetőpartnered válaszát. Egy szóval, fejbólintással vagy valamilyen gesztussal fejezd ki, hogy őszintén érdekel, amit mond. Ne szakítsd félbe. Elfogulatlanul hallgasd meg. ’Légy gyors a hallásra, és lassú a szólásra’ (Jak 1:19). Amikor reagálsz, mutasd ki, hogy valóban figyeltél arra, amit mondott.

Ne feledd azonban, hogy nem mindenki fog válaszolni a kérdéseidre. Néhányan csupán felhúzzák a szemöldöküket, vagy mosolyognak válaszképpen. Mások talán egyszerűen csak egy igennel vagy nemmel válaszolnak. Ne csüggedj! Légy türelmes! Ne próbáld erőltetni a beszélgetést! Ha a személy hajlandó meghallgatni, használd ki a lehetőséget. Idővel talán barátot lát majd benned, és esetleg bátrabban fogja kifejteni gondolatait.

2013. márc. 1. 20:11
 2/2 anonim válasza:
Nekem is nagyabol ilyen gondjaim voltak úgy 11-12 éves koromig és mikor átkerültem egy másik suliba azt hittem megveszek , de próbláltam minél nyitottabb lenni és valami közös témát találni elsőnek igaz nehéz volt , de összeszedtem némi bátorságot és a végén sikerült valamelyest beilleszkedni.Remélem tudtam segíteni.
2013. márc. 1. 20:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!