Mi a különbség egy INTP és egy INTJ között?
Kitöltöttem ezt a személyiségtesztet [link]
és az öt tesztből 3-nál INTJ jött ki, kettő meg INTP. Máshol is kitöltöttem hasonló tesztet, ott is INTJ vagyok. DE a gond az, hogy én nem vagyok olyan magabiztos, "lángelme", mint az INTJ-k. Nem tudom, mi a különbség, mindkét személyiségtípusból nagyon sok jellemző illik rám, de mindkettőben van olyan, ami abszolút nem engem jellemez.
Hogyan dönthetném el?
Kedves #6 Válaszoló!
Szerintem te nagyon elhúztad a sztereotípiák/fetisizáció irányába a dolgot. Az INTJ semmivel sem különb egyik típusnál sem, így nemcsak ehhez "jár" külön mentalitás, de az összes többihez is, ugyanis minden típus máshogy látja a világot.
Gondolom te is csak a tesztet ismered, ezért sem igazán érted, hogyan működik egy INTJ gondolatmenete. NiSe keretük van, ami azt jelenti, hogy az S-sel veszik fel az információkat a környezetükből, míg az N megcsinálja a csodáját és megoldja a problémákat. És ez minden típusnál így van; mindegyiknek azért van egy Sensing funkciója, hogy a környezetével meglegyen a fizikai kapcsolata. Elég logikus, ha engem kérdezel.
"A problémától függ, hogy hogy oldom meg, nem mindet ugyanazzal az eljárással. Ez az érvelés viszont egyértelmű INTJ magatartás. :D" Nem igazán értem, ez mitől "INTJ magatartás". Feltételezem, a tesztben, vagy valamelyik oldal leírásánál olvastad ezt, és most ugyanazt mondod vissza, ami kis tudásféleséget ott összeszedtél magadnak. Ne haragudj, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy neked a teszten INTJ jött ki, és most igyekszel belepasszírozni magad ebbe a típusba.
Ami a kétségeket illeti: én INTJ vagyok, de folyamatosan megkérdőjelezem ezt. Végül mindig visszatérek ehhez a típushoz, de folyamatosan felmerül bennem, hogy mi van, ha INFJ vagyok? Ettől még nem leszek sokkal kevésbé INTJ, ahogy nem az önmagadba vetett hit fogja determinálni, hogy INTJ vagy INTP vagy-e. Newsflash: a funkciók ismerete szükséges hozzá.
Ha már itt tartunk: EGYIK típus sem lehet "csak egy kicsit vagy félig az", ugyanis a gondolattípusod adott már gyerekkorod óta, így ha nem történik egy különösen kivételes dolog az életedben, illetve mentálisan egészséges vagy (helyesebben a mentálisan egészséges spektrumba esel), akkor a típusod nem is fog megváltozni, akkor sem, ha fejre állsz.
Én már másfél éve foglalkozom ezzel az elmélettel, cikkeket is írok róla, és hidd el nekem, hogy nem ilyen pillanatnyi dolgokon fog múlni, kinek mi a típusa.
Kedves Előttem Szóló!
Elismerem, hogy laikus vagyok, nem foglalkoztam a témával évekig mint Te, de igyekeztem minél többet utánaolvasni.
Valóban sztereotípiákkal érveltem, mert úgy gondolom, hogy a sztereotípiák általában nem alaptalanok, tehát jó eséllyel vezethetnek helyes megoldásra. Szerintem ez korrekt, egy ilyen környezetben minden bizonnyal, ahol bárki hozzászólhat a témához. A legjobb tudásomat adva szóltam hozzá.
(persze, minek szól bele, az aki nem ért hozzá?) Ez már csak ilyen. Van olyan téma amelyhez nem laikusként szólok hozzá.
Mindazonáltal leszögezném, hogy hozzá-nem-értőbbnek írtál le, mint amennyire az vagyok. A stílusod (enyhén) lekezelő, nem éppen diplomatikus, mit ad isten, ez is sztereotípia.
Természetesen ezzel nem inzultálni akarlak.
További szép estét
Azt a tesztet, amit kitöltöttél nem ismerem, de nagyon sok teszt nem a funkciókra (thinking, sensing, intuition, feeling) megy rá, hanem azokra, amikből a személyiségtíusod "neve" áll (E/I, S/N, F/T, J/P).
Én egyébként többféle tesztet kitöltöttem már, és a legtöbb esetben INTJ jött ki, pedig INTP vagyok. Elgondolkozatm már azon, hogy lehet, hogy rosszul töltöm ki a teszteket, nem tudom, de ha utánanézel a funkcióknak és hogy a különböző helyeken hogy működnek, akkor szerintem tudni fogod. :)
Egyébként angolul pontosabb információlat lehet találni.
És szerintem olyan is előfordulhat, hogy valamelyik személyiségtípus tulajdonsága rád is jellemző, annak ellenére, hogy neked más a személyiségtípusod. Főleg olyanoktál, amik egy csoportba tartoznak (az INTP és az INTJ is az ".NT." , vagyis a "Racionalisták" csoportba tartozik). Nekem is van ilyen.
A címke csak azt mutatja, hogy melyik oldalra "dőlsz", nem azt, hogy mennyivel. Ha gyakorta más jön ki valamelyik párnál, mint a P<--->J skála, azt csak azt mutatja, hogy a két oldal jobban egyensúlyban van benned, nem dől el erősen egyik irányba sem. Egyes tesztek egyébként konkrétan ki is írják számosítva, hogy hány pontot értél el az egyes tulajdonságból, ebből leveheted, hogy melyik funkciód a dominánsabb.
Nálam például az Intravertált és az Extravertált szokta váltogatni egymást, számosítva pedig alacsony értékek jönnek ki mindkettőben, tehát én ott határeset vagyok.
A Judging (ítélkező) és Perceiving (megfigyelő) funkciók azt döntik el, hogy mennyire vállalsz aktívan részt az életedet meghatározó eseményekben. Aki inkább Judging, az igazi "tevő", rögtön döntést hoz, ha nehéz is, akár mások helyett is, ha kell, vezető pozíciókra alkalmas, a hátránya, hogy akár elhamarkodottan dönt vagy ítélkezik mások fölött, ha kell. Azt szeretik, ha az életük strukturált, a szabályok el vannak döntve, ha ők irányítanak, ha minden hatékonyan működik, de ezzel gyakran rugalmatlannak tűnnek, nincsenek tekintettel mások problémáira, a be nem tervezett nehézségekre.
A Perceiving (vagy Prospecting) inkább megfigyelni, megérteni akar, hajlik a megbocsájtásra és hogy lássa a jót mindenkiben. Szereti a szabadságot és az olyan részleteket, amiket más nem vesz észre, és eredeti ötleteik lehetnek. Viszont hajlamosak lehetnek a halogatásra, az elveszésre a részletekben, vagy az engedetlenségre, és hogy hagyják, hogy más döntsön helyettük.
Képzeld el, hogy valaki azt mondja rád, hogy el tud képzelni sorozatgyilkosként. Nem tudom, hogy egy INTP pontosan mit reagálna, de egy INTJ élete egyik legnagyobb bókjának veszi.
#INTJ&proud
Ha 12 év után még mindig érdekel, leírom: teljesen ellentétes kognitív funkciói vannak, úgyhogy könnyű megállapítani. Az INTP a döntéshozásban erősebb, az INTJ az információbefogadásban.
INTP kognitív funkciói: Ti (analizáló, elmélet alapú logika) > Ne (végtelen számú ötletért felelős intuicio) > Si (a múlt és a jelen összeegyeztetésért felelős szenzio) > Fe (külső környezethez kapcsolódó érzelmek)
A Ti a domináns, a Fe a leggyengébb, de ezt a négyet használja.
INTJ: Ni dom (végkifejletért, tervezésért felelős intuicio), Te másodlagos (rendszerező, objektív, megvalósító logika), Fi harmadlagos (erőteljes belülről fakadó erzelmek, elvek), Se leghátul (a jelen történéseit öt érzékszerv alapon működő megismerése).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!