Nem tudom mi lenne a legmegfelelőbb számomra a gimnázium után?
A kérdésem úgy kezdődne, hogy "Segítenétek?",de Gyakori kérdések gonosz volt és nem engedte...:) Pedig szerintem így kedvesebb lenne, szóval ezért leírtam ide.
A személyiségemből és az érdeklődési körömből kiindulva nem találom számomra a legmegfelelőbb munkát, pedig ideje lenne eldöntenem, hiszen már most el kéne kezdenem készülni arra, hogy elérjem azt, amit a későbbiekben szeretnék.
Természetesen nem azt várom, hogy Ti döntsétek el helyettem a jövőmet, csak azt szeretném látni, hogy azok alapján, amiket majd az alábbiakban leírok, mit gondoltok, mit lenne érdemes csinálnom.
Akkor egy kis jellemzés rólam:
Amióta az eszemet tudom imádom az állatokat, úgy érzem különleges kapocs köt össze ezekkel a csodálatos élőlényekkel. A természetben szinte bármennyi időt el tudok tölteni, ilyenkor megszűnik a zajos és szennyes külvilág. Környezetvédő vagyok, ha kell szemetet is szedek. Szeretek rajzolni, tehetségem is van hozzá, de csak odáig terjed, hogy már meglévő festményeket, képeket vagy más egyéb dolgokat, ami körülöttem van le tudok rajzolni, viszont magamtól csak kis egyszerű dolgok mennek és ha nincs kedvem megcsinálni vagy úgy érzem, hogy nem fog menni, nincs az égvilágon semmi, ami rá tudna venni, hogy alkossak. És ugyanígy vagyok az írással is, sajnos... Szétszórt vagyok, pontatlan, a közlekedés nem az erősségem. A dolgokat az utolsó utáni pillanatra halasztom. Kedvenc tantárgyam az irodalom, ezen az órán ki tudom élni magam, imádok a versekkel értőn foglalkozni, elemezgetni őket. Az olvasásból úgy érzem sosem elég, leginkább szépirodalmi és filozófiai műveket olvasok. Nem szeretem a modern dolgokat, a számítógép világa is elég távol áll tőlem. Szeretek segíteni az embereken (jártam kortárssegítő képzésre is), de ha már túl sokan vannak körülöttem, rosszul érzem magam. Továbbá szeretek gondolkodni, rengeteg zenét hallgatni(6 évig hegedültem, de nem lettem túl profi), aludni és álmodni.:) A nyelvérzékem elég jó, angol és francia órákon rám ragadnak a dolgok, de nehezen szánom rá magam, hogy külön tanuljak rájuk. A latin nyelv is érdekelne, de majd csak a későbbiekben.:)Szeretek várakat, romokat felkutatni.
Remélem tud majd valaki segíteni, akár csak egy picit is...:) Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!:)
Széles körben érdeklődöl a tünemények iránt és még az irodalmat is szereted. Ez mindenképpen dicséretes. Az a helyzet, hogy tanácsot adni ilyen kérdésben nemigen lehet. Maximum ha régóta ismernénk egymást. Szelektálnod kell. Azt válaszd amit a legjobban szeretsz. És ezt csak te tudhatod.
Amúgy érdekelne több dolog is rólad, ha gondolod írhatnál privátban.
A Szegedi Egyetem Filozófia Tanszéke az egyik legszélesebb spektrumot átfogó filozófia tanszék Magyarországon. Diákjaink a kurzusok és programok olyan széles skálájáról választhatnak, amelyek biztosítják az érdeklődésüknek megfelelő, mélyreható kutatások lehetőségét, valamint felkészíti őket jövendő életpályájukra.
A filozófia majdnem háromezer éve foglalkozik az embert érdeklő legfontosabb kérdésekkel. Megismerhető-e a világ? Mi az igazság? Hogyan tegyünk különbséget igaz és hamis között? Miért van valami és nem inkább a semmi? Milyen a jó élet? Milyen az igazságos társadalom? Mi a szép? Mi a művészet? Mit kell tudnom? Mit kell tennem? Mit remélhetek? Mi az ember? Mi az élet értelme?
A filozófia nem életidegen ismeretek elvont gyűjteménye. Állandóan változó világunk egyre bonyolultabb, és életünk, ha komolyan vesszük, nem könnyű. A filozófia olyan, a világ megértéséhez és az élethez szükséges ismereteket, készségeket nyújt, amelyek segítenek tájékozódni, hivatást választani, gazdag és jó életet élni. A filozófia, többek között, olyan készségeket tanít, mint a kritikai gondolkodás, a lényeglátás, a helyes módszer kiválasztása és megalkotása, az alapos, átható olvasás, a világos írás és az ékesszólás. Ezek a készségek a legkülönfélébb életpályáknál hasznosíthatók. Ha valaki megértette Szókratész és Platón módszerét, könnyebben tájékozódik bármiféle ismeretek, elméletek között. Ha valaki megértette Hegel rendszerét, könnyebben átlátja a gazdasági, egészségügyi, állami és más társadalmi viszonyok szerkezetét és dinamikáját. Ha valaki megértette korunk filozófusait, könnyebben válik a hagyományt és az újat összekötő, nyitott, kreatív emberré.
A világ megértése és saját boldogulásunk nemcsak szaktudást, hanem bölcsességet, a szép iránti fogékonyságot, kíművelt erkölcsi érzéket és szellemet is igényel. Mindezek kiképezése elsősorban a filozófia dolga. A filozófiáé, amely több ezer éve fennáll. Nyilvánvalóan azért, mert kielégíti a szellem mindenkori embereinek igényeit. A filozófia születése óta él az a tradíció, melynek képviselői megkísérlik a társadalmi gyakorlatban szétforgácsolódott, sokszor egyenesen ellentétes részekre bomlott világot és az embert a maga egységében szemlélni, teoretikusan megérteni. Amíg az embert érdekli a múlt és alakítani akarja jövőjét, addig ez a filozófiai tradíció él, addig szükség lesz a filozófiai szótárakra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!