Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mit csinálunk rosszul? Miért...

Mit csinálunk rosszul? Miért rohanunk mindig?

Figyelt kérdés

Rengeteg ismerősünk van, akinek van szabadideje. Ilyenkor eljárnak horgászni, kirándulni, vagy csak otthon ülnek és filmet néznek, meg sütögetnek a kertben.

Mi (a párom és én) állandóan rohanunk valahova, vagy a ház körül dolgozunk. Szinte soha sem érjük utol magunkat. Ha kész vagyunk az egyik munkával, máris ott a következő. Pl.: kapálni kell a kertben, locsolni, permetezni, metszeni, kutyát fürdetni, kutyakakát felszedni, mosni, teregetni, vasalni, takarítani, port törölni, főzni, mosogatni, befőttet vagy savanyúságot eltenni, szüretelni, bevásárolni...stb És emellett még ott van a munkahely a páromnak, nekem meg az 1 hónapos baba. Az egyik barátunk 5 hónapja szült, előtte fejezték be az építkezést és mégis van ideje netezni, meg sorozatokat nézni. A férje is le tud feküdni este 9 körül és ki tudja magát pihenni. Én csak ilyenkor tudok beülni pár percre a gép elé, mert éjjel nem zöröghetek a házban a baba meg nem akar este aludni, így ébren vagyok. Ja és mostanában max. 4-5-órát alszok, azt is több részletben. Valamit rosszul csinálunk, de mit? A szomszédaink is 5-ig dolgoznak, utána késő estig otthon isznak, meg tv-t néznek és mégis rend, meg tisztaság van nálunk. Mások is mutogatják a képeket, hogy mekkora halat fogtak, vagy merre jártak kirándulni pedig van 2 gyerekük. Én is szeretnék néha megnézni egy filmet, vagy csak aludni, de egyszerűen nem megy.

2011. máj. 30. 03:13
 1/6 melcsiboszi ***** válasza:

Meddig dolgozik a párod? Attól is sokminden függ. De gondolom, ha 1 hónapos a babád, te otthon vagy. Az enyém két hónapos múlt, úgyhogy leírom a tapasztalataimat.

Az életvitelünket elsősorban a párom munkaidejét és a baba szükségleteit összehangolva igyekszem megszervezni.

A férjem fél 8-tól fél 4-ig dolgozik, reggel hétkor indul, délután 4-re ér haza. Tehát 6-fél 7 körül kel, én vele kelek, meg van, hogy a babóc is akkor ébred fel, ez esetben elvan cumival meg némi nyűglődéssel, amíg a páromat készítem munkába, készítek neki reggelit, tízórait, stb. Miután elmegy, együtt eszünk a babával, egyik kezemmel őt etetem, a másikkal én eszem, közben nézek filmet, olvasok e-maileket, stb.

Délelőtt elvégzem ami munka van, de beosztom a munkákat a hét minden napjára. Nem egy napa alatt akarok kitakarítani, kimosni, stb. Hetente egy-két nap mosok, de az nem vesz el túl sok időt, mivel csak berakom és kész, utána meg 10 perc alatt kiteregetek, szóval nem egy időigényes meló. Hetente egyszer takarítok (portörlés, porszívózás, fürdőszoba-takarítás), általában pénteken, hogy a hétvégén ne kelljen azzal foglalkozni, és tiszta legyen a ház, amikor itthon vagyunk. A hét többi napján csak annyiból áll a takarítás, hogy rendet rakok a szobákban, a konyhában, és felsöprök az ebédlőben, mert ott cipővel is járunk. Ha két takarítás között valami poros lesz, egyszerűen nem foglalkozom vele, van jobb dolgom is, mint folyton takarítani, és ha rajtam múlik, inkább babázok vagy csinálok valami mást, minthogy folyton csillogjon a ház. Főzni-sütni szeretek, így azt nem mindig munkaként fogom fel, inkább hobbiként, szórakozásként is.

Napközben elvagyunk a babával, amíg eszik, addig szoktam én is enni, pihenni (film, olvasás, net, stb.)A nagybevásárlást a férjem intézi valamelyik nap munkából hazajövet, kisebbekre mi megyünk a babóval a helyi pékségbe. Mire hazajön a férjem délután, addigra készítek ebédet, előtte megetetem a babát, és akkor együtt tudunk enni, napközben csak bekapok valamit. Délután a férjem általában itthon van, olyankor sokszor van, hogy ő eteti meg a babát, addig én tudok még házimunkát végezni vagy pl. elmegyek futni, stb. Este együtt fürdetjük a babát, utána megetetem közben vagy együtt nézünk filmet, vagy csak én nézem a Jóban-Rosszbant :). Van, hogy nyűglődik egy kicsit a baba, mielőtt elalszik, de azért általában előbb-utóbb elszunnyad, és alszik hajnali 3-4 közöttig, akkor szokott felébredni, akkor megetetem, és visszateszem aludni, reggelig még én is tudok pihenni pár órát. Este 10-11 között fekszünk le általában, és mindig tudok 6-7 órát pihenni, de ez általában elég is, mert azért nem nagyon erőltetem meg magam napközben, habár szép sorjában, de elvégzek minden munkát.

A munkák, amiket leírtál, pl. permetezés, metszés, kutyakaki felszedése, befőtt elrakás, stb. nem olyan munkák, amiket minden nap el kell végezni, szóval ha megfogadsz egy jó tanácsot: oszd be a nagyobb munkákat, hogy minden napra 1, max. 2 ilyen jusson, és amellett csak mondjuk ebédet főzni kelljen, bár azt is lehet két napra.

Nálunk pl. a kutyakakit mindig a férjem szedi, általában hétvégén, ő csinálja a metszést, permetezést, ha kell, fűnyírást, stb., nekem ezekkel sohasem kell foglalkozni. És még egy jó tanács: néha mondj nemet a munkára, és helyette nézz meg egy filmet vagy aludj egyet. Sokkal jobban fogod magad érezni utána, és a munkához is több kedved lesz. Én megtapasztaltam, hogy arra van időm, amire rászánom. A barátaidnak is biztos ezer más dolog lenne, amivel foglalkozhatna otthon, ehelyett úgy döntenek, hogy ott egye meg a fene, inkább elmennek horgászni. Nem leszel attól trehány és rendetlen, mert egy héten csak egyszer takarítasz és közte igenis összegyűlik a por, vagy mert két mosás között megtelik a szennyestartó, vagy nem tálalsz minden nap háromfogásos ebédet. Nyilván kell tudni egyensúlyt tartani munka és szórakozás között, de nem egy nagy ördöngösség. Érdemes minden napot, de akár hetet is megtervezni előre, plusz a következő heti menüt a nagybevásárlás előtt, így az elkészítendő ételek fényében lehet vásárolni. Ha rászánsz fél órát, többszörösen megtérül. Ugyanígy az egyes napoknál is, 5-10 perc alatt meg lehet tervezni a következő napodat, és másnap sokat segít, ha nem kell folyton azon gondolkoznod, hogy mit is akartál csinálni, hanem ott van előtted, hogy mit akartál csinálni, ha elvégezted, pipa, és kész. Ne légy túl szigorú magadhoz, a munka elé helyezd a párod és a babád! Bocs a hosszú válaszért, remélem, segítettem!

Szívesen megismernélek személyesen is, összeülhetnénk valamikor tapasztalatcserére! :)

2011. máj. 30. 09:57
 2/6 melcsiboszi ***** válasza:
Ja és még az kimaradt, kezeld aranyszabályként a "több legyet egy csapásra" elvet! ;)
2011. máj. 30. 10:00
 3/6 anonim ***** válasza:

minden rajtad múlik. például egy kisebb, egyszerű lakás is elég, takarítás 1-2 hetente, nem kell kert, vagy ne ápolgasd annyit, ne dolgozz annyit... igen, valaminek a rovására megy

te döntöd el, hogy te vagy a fontosabb, vagy a környezeted.

2011. máj. 31. 09:06
 4/6 A kérdező kommentje:

Azt hiszem igazatok van. Túl sokat vállalunk. Tegnap feltakarítottam a teraszt és kimostam mindent. Ma egész nap pihenni fogok, főleg mert a császármetszés miatt eléggé fáj a hasam. A párom is túl sokat dolgozik, mert egy cégnél főnök és amellett még van egy vállalkozása is. Hiába van itthon sokat, ha állandóan javít valamit. Sokat segít, amikor tud. Az a fő gondom, hogy nem szeretem hallgatni, amikor panaszkodik, hogy fáradt és még ezt is, meg azt is meg kellene csinálni. Ilyenkor megcsinálom én, hogy neki kevesebb munkája legyen, de utána meg én leszek hulla fáradt és 2 napig szörnyen fáj a hasam. Megpróbálom ezt a beosztást. Jó ötlet. Majd listát készítek és naponta csak 1 dolgot vállalok be. A mai napot meg olvasással fogom tölteni. Holnap vasalok, csütörtökön meg kitakarítom a fürdőszobát. Kicsit furcsa lesz, mert olyan vagyok, hogy mindig, mindent azonnal meg akarok csinálni. Majd megírom hogy megy a dolog :)

Köszönöm!

2011. máj. 31. 11:43
 5/6 anonim ***** válasza:

előző vagyok

nézd, ez egy ilyen élet, ma már rohan mindenki, akkor is, ha nem kell.

ha nem akarod hogy a férjed 30 évesen kopasz, impotens és pocakos legyen, ne hagyd gürizni. fontos a biztos anyagi háttér, de feláldozni nincs értelme magát.

én például nem is szoktam vasalni egyáltalán. ő mint főnök biztosan külső alapján is befolyásol, de az én életem nem a külsőségekről meg a precizitásról, hanem a lelki dolgokról szól.

ezt szerintem úgysem érti meg, akit beleneveltek a fogyasztói életmódba. én inkább az egyszerű élet híve vagyok. nekik van idejük mindenre: http://www.youtube.com/watch?v=-OAnclHFOY4

ha láttál már egyszerű lakásokat japán, indiai vagy mongol módra: van hogy egy szoba az egész,a földön szőnyeg, max 1-2 bútor, és kész.

nyugaton ez a divat, hogy a házad az életed, és státusszimbólummá válik. lefoglalod magad a munkával, amiből a vagyonod gyűjtögeted, meg addig sem unatkozol. 50 felett jellemzően ezek az emberek azok, akik ráébrednek arra, hogy munkamániások, mert semmi értelmeset nem tudnak kezdeni az életükkel.

ha már most nincs időtök élni, akkor mi lesz szegény gyerekkel? nem lesz se anyja, se apja, a tv meg az utca neveli fel, utána meg csodálkoztok, hogy hiába gazdag, depressziós lesz és motiválatlan... vagy épp elkényeztetett.

az alapvető tisztaság legyen meg, termeljetek valami ehetőt a kertben, de én nem költeném az időm minden nap takarítgatásra meg virágnyesegetésre.

nem mondom, hogy ez a jó, de ez az én értékrendem.

2011. máj. 31. 18:29
 6/6 melcsiboszi ***** válasza:
Ha császároztak, akkor meg pláne vigyázz magadra! :) Épp itt az ideje, hogy átállj egy kímélő üzemmódba. Nem tudom, mennyire sírós vagy alvós a babád, mennyit kell vele foglalkozni, amikor ébren van, de gondolj bele, ha nagyobb lesz, és elkezd mászni, menni, meg elkezd játszani,sokkal több időt kell vele tölteni majd, és inkább addig szokj hozzá, hogy egy hétre hogyan osztod be a tennivalóidat, minthogy akkor lét-három hétig szaladjon a ház, vagy ne aludj szinte semmit. Hidd el, egyik munka sem ér annyit, hogy miatta kevesebbet aludj vagy kevesebbet babázz. :)
2011. jún. 1. 07:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!