Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hogyan gyűjthetnék bátorságot...

Hogyan gyűjthetnék bátorságot ahhoz, hogy megvédjem magamat és másokat? Nem bírok tovább együtt élni ezzel a gyávasággal!

Figyelt kérdés
Az a gond, hogy rettenetesen gyáva vagyok, ha arról van szó, hogy védekezni kell vagy meg kell mondanom a véleményemet. Másban bátor vagyok, imádok új dolgokat kipróbálni, szeretem, ha pörögnek az események, ha valami nehéz helyzet áll elő, akkor örülök, hogy végre történik valami.:) De ha bántanak pl. az osztálytársaim, egyszerűen képtelen vagyok visszaszólni nekik. Az utóbbi időben különösen fájdalmas események döbbentettek rá, hogy képtelen vagyok bármit is tenni, ha engem vagy a hozzátartozóimat bántják. Meg lenne rá a lehetőségem, hogy odamenjek azokhoz a fiatalabb gyerekekhez, akik bántották a tesómat, de nem teszek semmit. Pedig megérdemelnék, hogy valaki végre jól leszidja őket. A helyzet egyre rosszabb, mert most már nem csak amiatt érzem rosszul magamat, hogy a saját érdekeimért nem állok ki, hanem bűntudatom is van azok miatt, akiket nem védtem meg, pedig lehetőségem lett volna rá. De nem csak a bátorság hiányzik, ha védekeznem kell, teljesen leblokkolok. Egyszer a kutyámat megtámadta egy másik kutya és én 20 másodpercen keresztül csak zsebredugott kézzel álltam és néztem, majd tettem egy gyenge kísérletet arra, hogy kiszabadítsam a kutyámat, de ha a másik kutya gazdája nem lép közbe, simán végignézem, ahogy széttépik az imádott kutyámat anélkül, hogy bármi érdemlegeset próbáltam volna tenni! Pedig tudom, hogy ha meghal, akkor azt én sem élném túl, mert nagyon szeretem és máskort nem is félek semmilyen kutyától. Ha valakivel vitatkozom, rögtön elfelejtem az érveimet, még ha jó előre meg is fogalmaztam, mit fogok neki mondani. Elméletben nagyon nagy hős vagyok, folyton azt hajtogatom, hogy rá kéne szólni, be kéne perelni, fel kéne jelenteni, beszélni kéne vele és azt gondolom, hogy meg is fogom tenni. De sajnos mindig megmarad benne a kéne. Felteszem a tennivalók listájára, de egészen addig halogatom, amíg végül nem lesz már aktuális a dolog. Fogalmazom, hogy mit kéne mondani, várom a megfelelő időpontot, aztán azzal a dühítő érzéssel zárul az ügy, hogy már megint nem tettem semmit!
2009. febr. 17. 21:39
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen megértelek, és ne hidd, hogy ezzel egyedül vagy. nagyon sok ember van így, ezt úgy nevezik, hogy konfliktuskerülő magatartás, ennek pontosan ilyen megnyilvánulásai vannak, hogy stressz és konfliktushelyzetben leblokkolsz.Ennek sokszor a súlyos önbizalomhiány az alapja

Szerintem valamilyen tréning, vagy pszichológusi segítség kellene.

2009. febr. 17. 21:54
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
És ne szégyellj segítséget kérni!!
2009. febr. 17. 21:55
 3/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem is ez a problémám, az osztálytársaim nagyon elvették az önbizalmamat...Most egy ideje nem kell suliba járnom és jött egy alkalom mikor ki kellett állnom magamért és már épp hagyni akartam a francba mikor a nevelőapám megkérdezte h nem akarok e valamit tenni...Elmondta h ez meg ez mekkora szemétség és hogy ő ezt és ezt tenné ha vele történne nagyon beleélte magát és akkor ebből valahogy erőtmerítettem és megtettem amit kell. És jól tettem! Szerintem neked is kell valaki aki fellelkesít...:) Ha van kedved beszélgetni, nyugodtan írj priviben...:)

2009. febr. 17. 21:57
 4/7 anonim ***** válasza:

Ugyanilyen problémáim voltak fiatalon.

Tudod mitől múltak el egycsapásra? Elkezdtem sportolni. Vízilabdáztam hat évig, hát az egészségtelen gátlásaim és az önbizalomhiányom bizony hamar megszűntek!

Sok sikert Neked is!

2009. febr. 17. 23:21
 5/7 anonim ***** válasza:

Szia!

Az utolso valaszoloval tokeletesen egyetertek!

Valassz egy olyan hobbyt ahol csapatban EGYUTT kell "dolgozni" masokkal!

Regen sokszor valtottam sulit,persze mindenhol divat volt szekalni az ujakat emiatt teljesen elment az onbizalmam kb nem mertem az emberek szemebe nezni....

Aztan elkezdtem tacolni,teljesen atformalt,sokkal magabiztosabb lettem egy nagyon jo csapatba kerultem ahol szamitottunk egymasra. hamar megjott az onbizalmam:)

2009. febr. 18. 02:21
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Én is sportolok, táncolok és bár előbbiben elég jó vagyok, eddig nem igazán segített.
2009. febr. 19. 20:44
 7/7 anonim ***** válasza:
Szerintem nem kéne ennyire komolyan venned a világot. Én például alapból nagypofájú hírében állok :D, de velem is van olyan, hogy leblokkolok, vagy amit még jobban utálok, hogy ilyen halkan köszönök és senki sem hallja meg. De én ilyenkor mindig arra gondolok, hogy nemá', b+, most komolyan egy MÁSIK EMBERTŐL félek? Aki ugyan azokkal a földi tulajdonságokkal rendelkezi, majd pont tőle fogok félni?? Ugyan.
2009. jún. 1. 16:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!