Ki segítene jobban érezni magam?
Soha nem beszélek az érzéseimről senkinek – legalábbis nem az igaziakról. Egyszerűen csak azt mondom, hogy jól vagyok. Manapság mindenki azt mondja, jó színész vagyok. Úgy érzem, igazuk van. Hogyan tanultam ezt meg, kérdeznéd? Tapasztalat. Csak ennyi. Most Kínában élek. Mielőtt ideköltöztem, képes voltam kimondani az igazi érzéseimet, önmagam lenni. Most már nem tudok. Nem arról van szó, hogy itt történt volna valami, az életem jobb, mint valaha. Anyukám és apukám szeretnek, van házunk, vannak barátaim. Nem arról van szó, hogy itt történt volna valami, hanem hogy most jöttem rá, mennyire rossz volt nekem akkoriban. Most rosszabbul érzem magam miatta, mint amikor valójában átéltem.
Magyarországon bántottak. Azt mondhatnád, hogy az életben ez előfordul. Számomra ez más volt. Minden nap, minden órában összetörték a bizalmamat, fájdalmat okoztak. Az emberek azt mondják: „Úgy viselkedsz, mintha az életed egy film lenne.” Belül, minden egyes alkalommal, amikor ezt mondják, azt gondolom: tudom, hogy nem az, a filmeknek boldog befejezésük van, az én életem még nem tart ott. Amikor rosszul érzem magam minden este sírok.
Miért nem bízol a szüleidben? – kérdezheted. Nem azért, mert gonoszak lennének, valójában egyáltalán nem azok, sőt nem is szigorúak. Csak éppen annyian törtek már össze korábban, hogy nem tudok bízni bennük. Ugyanez igaz a barátaimra is. Tudom, hogy belül nem hagynának el, de már annyiszor hittem ezt, és tévedtem, hogy még magamban sem bízom. A barátaim és a szüleim azt hiszik, hogy teljesen rendben vagyok.
Tizenkét éves vagyok, de úgy érzem, úgy gondolkodom, és úgy nézek ki, mint egy tizenhat éves. Ezért nehéz barátokat szereznem. Nem tudok kapcsolódni fiatalabbakhoz, mert már nem gondolkodom úgy, mint ők. Nem lehetek barátja egy nálam idősebbnek, mert szerintük kínos, hogy egy ilyen korúval vannak együtt.
Ezt még soha senkinek nem mondtam el. Egyszer, amikor visszamentünk Magyarországra, részletekben elmondtam ezt anyukámnak. Felajánlotta, hogy beszélhetnék egy online coach-csal. Elfogadtam, mert azt hittem, ettől jobban fogom érezni magam. Tudod, ha egy ilyen emberhez mész, ki kell nyílnod, beszélned kell az érzéseidről és az életedről. Én hazudtam, mint mindig, mert ha még magamban sem tudok bízni, hogyan bízhatnék egy vadidegenben, aki azt mondja, bízhatok benne? Természetesen nem segített.
Én úgy gondolkodok, hogy sosem azzal van a probléma, hogy te milyen vagy, hanem inkább azzal, hogy kik vesznek körbe. És hidd el, lesz olyan közösség, ahol elfogadnak és szeretnek úgy ahogy vagy. Tudom, nem olyan könnyű nyitottnak lenni a sokadik csalódás után, de szerintem ez is nagyon fontos a valós barátságok kialakításához.
Pár éve eléggé önbizalomhiányos voltam, engem is gyakran bántottak, leginkább azért, hogy hogy nézek ki. Számomra viszonylag sok idő kellett, amíg rájöttem, hogy valójában sosem volt gond a kinézetemmel, és aki hántani akar, az találni fog rá indokot. Nem tudhatom, hogy neked mennyire nehéz, és nem is valószínű, hogy át fogom érezni, de elmondom, hogy nekem mi segített elfogadni önmagamat. Leginkább az, hogy realizáltam, hogy velem nincs semmi probléma, de ezen kívül sikerült felhasználnom azt a bántást amit kaptam arra, hogy előrébb jussak mindenben. Nekem ez a mindenben akkor még a tanulás volt, és aztán amikor sokkal jobb felvételit írtam mindegyiküknél, úgy éreztem, hogy én is lehetek „elég jó“. És tudod mi történt utána? Újra elkezdtek bántani, de akkor azért, hogy milyen felvételit írtam. Ez a szituáció számomra annyira nevetséges volt, hogy nem is tudtam komolyan venni, hiszen mindegyiküknél magasabb lett a pontszámom.
A másik dolog, ami történt az az volt, hogy felvettek egy újabb suliba. Más környezet, más közösség, több lehetőség. Elkezdtem megtalálni önmagamat, foglalkoztam azokkal a dolgokkal, amiket szeretek, és innen már sokkal könnyebben jött az, hogy elfogadjam magamat. Szóval ezt javaslom neked is: dolgozz az önképeden, tudd, hogy ki vagy! Ebben sokat segít az, ha kihasználod az egyes hobbiaidat, és sok új dolgot kipróbálsz.
Remélem, hogy azért tudtam egy kicsit segíteni, sok sikert a probléma megoldásához! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!