Ez mit jelent nálunk embereknél?
Az hogyha néha nem érdekel az , hogy mit szabad vagy mit nem de mégis csináljuk vagy csinálom mintha nem mindig érdekelnének a szabályok.
Erre mondják azt , hogy felelőtlen és hogy nem érzi a dolgok súlyát?
De egyébként meg konkrétan mit jelent az , hogy nem érezzük a dolgok súlyát és a felelőtlenség?
Vagy mitől van ez?
Vagy mikor és miért alakul ki?
Van valami előzetese? Előzetes következménye , hogy valamiből vagy valami végett kialakult?
Ember személyiségétől és intelligenciájától, de akár témától is függ.
Külső szemlélők is elkönyvelhetnek pl egy "őrült" számukra lehetetlennek elkönyvelt dolgot, amire készül valaki vagy éppen belevágott.
S mivel nem látják át pl az adott üzletet, leendő vállalkozást, nem értik a dolgokat és hogy mit lát benne a bátrabb, határozottabb ember elkezdik megbélyegezni, milyen felelőtlen stb pl mert mindenét befektette.
Ez esetben szabadságról beszélhetünk, hogy ésszel, de megteszi a lépéseket, felrugva környezetében lévő betokosodott emberek "normáit".
Amikor pedig sikerre viszi, jön az a szöveg "de szerencsés vagy".
Másik ember kitalál valamit, hogy ő most bizniszt csinál. Ő butácska, nem látja át a dolgokat.
Nála is megtörténik, mikrokörnyezete szintén ellenzi és felelőtlennek könyveli el.
Majd bukja és a felelőtlenség bélyegét megerősíti.
Lehet széllel szembe menni, normákat nem követve, de nem mindegy ki is az a személy(személyiség).
S lehetne még kifejteni számtalan példával.
Pl szóhasználat, hangnem stb.
Szabadszájúként se mindegy, hogy intelligensebb ember szólal meg vagy butácskább.
El lehet küldeni a búsba egy embert káromkodás nélkül is, míg a butább csak dobálja a vulgáris szavakat.
Pl amikor nem tud érvelni, nem tud mit mondani, míg vele szemben a szabadszájú intelligensebb olyan tényeket, tényezőket, érveket mond neki, amikkel kioffolja a másik önérzetét, lelkét is akár.
Vagy akár szabadon megválogatja szavait és mivel lélekben tudja a másik, hogy igaza van akkor el is csendesül.
Érdekes téma mindez.
Vagy pl anyáméknak bajuk volt szomszéddal, bekorlátozzák magukat úgy, hogy nem szólnak a másiknak mi a baj és az orruk alatt dünnyögnek.
Meguntam azt, hogy felnőtt emberek és nem tudnak kommunikálni, csak dünnyögnek.
Aztán, amikor náluk voltam hétvégén anyám a grillezés alatt elkezdett zsémbelődni, megölve a hangulatot...
Felkeltem asztaltól és mondtam, nem érdekel a hisztid. Miért nem mész át és beszélitek meg?
Jaj, ne menj! Ne csináld nekem itt a bajt!
Nem érdekelt. Átmentem.
Lehet normálisan kultúráltan is beszélni, megmondani az őszintét szabadszájúként s lehet vezetni egy beszélgetést, egyeztetést normálisan is.
Megbeszéltem velük, sőt felajánlottam segítségemet szomszédnak, ha kell jövök szívesen. Megadtam számomat és az aktuális nap előtt felhívtak, jó-e nekem a holnap.
Segítettem a bambuszt kiásni, visszább terelni, a pluszt kivágtuk és megfelelő alapot biztosítottunk neki, hogy ne ismétlődjön meg az elburjánzás.
Ami ugye anyámék kertjébe átkúszott s szentségelte szomszédot.
Apró dolog, de itt kezdődnek a dolgok.
Sok ember őrültnek, felelőtlennek gondol olyan dolgokat is, amiket nem kellene vagy nem kellene félni/tartani dolgoktól.
S van az a réteg, akik nem mentek volna szembe a normákkal, akkor sok minden nem létezne jelen világunkban, ismeretlen lenne. Stb.
Igen, vannak, akiknek nem való a széllel szembe menet, de az más kérdés.
Mert felelőtlenek, butábbak is léteznek emberek között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!