Miért nincs két külön szó a láb-ra? Mint pl. kar és kéz? A lábunk része a láb?
Ez a kérdés mindig is zavart engem, de nem láttam róla még senkit panaszkodni.
Minden nyelvben van rá két külön szó. Angolul: leg és foot.
Nem lenne fura ha a "kar" szó nem létezne, és ahelyett azt is kéznek hívnánk?
Nem zavart senkit, hogy ilyen szinten hiányos a Magyar nyelv?
Lábfej+talp+lábujjak=láb. A lábfej a lábunk része ugyanúgy, mint a tenyér a kezünk része. Nem egy külön végtag, hanem egy végtag része.
Comb az pedig comb, térdet és a seggünket köti össze. Comb ugyanúgy a lábnak része
Még soha nem hallottam embert lábfejnek hívni az egészet. Köznyelvben mindenki csao lábnak hívja.
Beírod bármelyik fordítoba azt, hogy "foot" és azt szimplán lábnak fordítja.
De amúgy igaz, valóban annak hívjak csak senki nem használja.
pl. "Hanyas a lábméreted?"
Nem lábfejméreted.
"Nem fér a lábamra a cipo"
Stb.
Eddig abban a tudatban voltam, hogy a lábfej a talp felso része a vádli és a lábujjak közt
Az angol hogyan kerül ebbe az egészbe? A kar és kéz nem szinonímák.
Egyébként hétköznapi használatban senkitől se várj anatómiai pontossagot, mint ahogyan a súlyt és tömeget is bátran keverhetjük.
A lábméretnél mindenki számára világos, hogy a lábfej hosszáról van szó. De szólj, ha tudsz olyanról, aki szerint combtőtől öregujjig kellene méretezni.
Egyetértek a kérdezővel, hogy ez nagyon megtévesztő.
A lábfej inkább csak a felső része a láb alsó részének, ahogy a kézfej is csak a tenyérrel átellenes része a kéznek.
A "kéz" szót pedig használják csak a csuklótól lefele lévő részre is, és az egész karra is olykor.
Fura, hogy a comb+térd+lábszár+ami alatta van részre egyben nincs külön szó..... A láb lehet a bokától lefele lévő rész is, de a fenéktől lefele lévő rész is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!