Mit csináltok, amikor nem nyomkodjátok a telefont?
Úgy érzem függök tőle. Minden tevékenység közben a kezembe veszem, és megnézem, hogy írt-e valaki, vagy "történt e valami Facebookon". Ha próbálok erővel nem hozzá nyúlni, akkor olyan hülyén érzem magam bizonyos szituációkban: pl furcsa, ha evés közben nem telefonozok, hát mit csináljak? Fura ha wc-zés közben nincs nálam. TV nézéshez és olvasáshoz is gyakran belenézek. Sőt, újabban munkában is, ha épp van egy fölösleges egy percem, akkor úgy érzem, addig a telefonomat kell nyomkodni, mert egyszerűen nem tudom, hogy mit lehetne helyette csinálni?
Furán hangzik ez a kérdés, de őszintén problémám van ezzel.
Talán egyik oka az lehet, hogy kissé zárkózott személyiség vagyok, és barátaim sem nagyon vannak (messengeren beszélek velük). Valaki más is van így? Mit lehetne tenni, hogy sokkal kevesebbet vegyem a kezembe?
Nem tudom, hogy konkrétan mit lehetne helyette csinálni, de a legtöbb telefonon be lehet állítani, hogy meddig lehessen használni egy adott alkalmazást. Tehát pl. beállítod, hogy egy nap maximum fél órát facebookozhass. Ha ez letelik, ledob az alkalmazás, és nem is tudod megnyitni másnapig.
Vagy egyes tevékenységek esetében egyáltalán ne vidd magaddal a telefont, ha amúgy valami fontosabb dolgot kéne csinálnod (pl. olvasásnál vagy munkánál, de wc-re szerintem nagyjából mindegy, ott úgysem tudod sokkal hasznosabban eltölteni az idődet). Evésnél ne vidd ki a konyhába, este ne vidd be a szobádba elalvás előtt stb. Helyette csinálhatsz bármi mást, amit szeretsz. Sportolhatsz, olvashatsz, festhetsz, rajzolhatsz, főzhetsz, kirándulhatsz vagy akármivel elfoglalhatod magad, amit amúgy élvezel. Olyan tevékenységek közben pedig, mint az evés, miért kell mást csinálni? Félre ne érts, nem beszólni szeretnék ezzel, sőt én is szoktam néha kaja közben telefonozni. De alapból nem egy annyira hosszú és unalmas tevékenység, hogy ne lehetne kibírni azt az 5-10 percet telefon nélkül, amíg megeszel egy szendvicset vagy egy tál levest.
Ha el lehet téged érni más módon is (pl. otthoni telefonon keresztül), akkor néha kapcsold ki a mobilodat. Úgy biztosan nem fog rezegni, pittyegni, felvillanni a képernyő. Ezeket az értesítéseket én pont ezért amúgy is a minimálisra szoktam csökkenteni, és mindig le is némítom, hogy ne zavarjon meg, ha valami olyat csinálok, ami több koncentrációt igényel.
Ha pedig valami külső "lökést" is szeretnél, ami leszoktat, akkor nézd meg a Társadalmi dilemma (The Social Dilemma) című filmet. Elég jól bemutatja, hogy mennyire függünk ezektől az eszközöktől, és milyen mértékben befolyásolják a közösségi oldalak a mindennapi gondolkodásunkat. A filmben is adnak egyébként tippeket, hogy hogyan lehet csökkenteni ezeknek a használatát. Nem tudom, mennyit segítettem ezzel, de remélem, valamennyire azért hasznos volt, amit leírtam. :)
Én úgy látom, hogy sokan ott követik el a hibát, hogy telefonfüggőségre gondolnak a viselkedésed alapján.
Pedig te az emberi kapcsolatokra, elismerésre vágysz, amit neten keresztül könnyebben el tudsz érni az érzéseid szerint...
Vagy a telefon csak egy pótcselekvés feszültség feloldására. (mindig jobb valamit csinálni, mint csendben ülni).
Még a fentiekhez pluszban tudom hozzátenni, hogy nekem ezek segítettek:
-töröltettem a mobilnetet a telómról (így ha elmegyek otthonról, sosem telózom!)
-inkább találkozom élőben a barátaimmal
-meditálok
-találtam még több hobbit magadnak, legjobbak, amiket mindennap csinálhat az ember, pl nekem a zsonglőrködés (ha érdekel, írj, szívesen segítek, hogy kell megtanulni:)
Sok sikert!
Nekem sokat segített, hogy a házban 1-2 szobán kívül nem ér el a wifi, és nincs mobilnetem 😂
Melóba pedig buta telefont viszek, vagy bent hagyom az öltözőben, mert nem akarom szétcseszni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!