Szerinted mi az eltérés az öntelt, beképzelt és a nárcisztikus között?
Ontelt ... magabiztos, pofatlanul magabiztos
Bekepzelt ... az elkenyeztetes elhivese, aki azt hiszi - mert sokat mondtak (de csak felreertette a bokot)
Narcisztikus ... aki el van ajulva magatol es nem erdekli a valosag
Öntelt = Beképzelt = Az optimálisnál több az önbecsülése, másokhoz képest különösen értékesnek gondolja magát.
Nárcisztikus = Valójában nincs önbecsülése, ezért folyamatosan mások figyelmét, elismerését keresi. A pozitív visszajelzésektől kielégül, a negatív kritikára megsértődik, frusztrálttá válik, személyeskedni kezd. Zéró önismeret és önreflexió (mindig más a hibás, ő nem).
Az öntelt, beképzelt tulajdonságok, amelyek általában megvannak egy nárcisztikus embernél. Legalábbis látszólag, egyébként nagyon sérülékeny önképük van.
Míg a nárcisztikus ember több tulajdonságnak, káros mintának az összessége. Nem csak önteltnek tűnik, hanem hárítja a felelősséget, kórosan irigy másokra. Nem úgy, mint az átlagember, amikor lát valakit Bugattival közlekedni, és minimális elfogja az irigység, de utána elfelejti, és megy tovább. A nárcisztikus beteges módon irigy, még a legkisebb sikerekre is, hiszen versenyző típus, de ragaszkodik hozzá, hogy mindig ő nyerjen, ráadásulóriási fölénnyel. Továbbá a nárcisztikus igazán nem tud együttérezni másokkal, mindig csak saját maga érdekli.
Nekem is több nárcisztikus gyanús emberről volt már tapasztalatom, és valóban, sokszor úgy tűnt, hogy nem csak infantilizmussal (pl felelőtlenség, egyszempontú "gondolkodás" stb) párosult, de volt, hogy pszichopátiával, vagy annak gyanújával.
A kérdést amúgy azért írtam ki, mert árnyalatnyi eltérést vélek csupán e 3 fogalom között, de hogy a pszichológia pontosan melyiket hogyan definiálja, az nem tudom. Csak nagyjából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!