Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Okostelefon vs. produktív...

Okostelefon vs. produktív szórakozás?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Mit gondoltok szabadidő eltöltés szempontjából a telefonon való böngészésről, játszásról, szembeállítva egy regény olvasásával?

Személyes "problémám" az lenne, hogy több helyen olvastam, illetve videóban is láttam, hogy a regény olvasásnak milyen sok pozitív hatása van (szókincs bővülés, kreativitásra, képzelőerőre gyakorolt hatása, stresszoldás stb...). Szeretek olvasni, és (ez egy kicsit sznobul hangzik) úgy érzem, igénylem is a "művelődést" és a könyvekkel járó szellemi hasznot.

Viszont sokszor kopogtat a szörny, ránézek a telefonra, és elcsábít a gyorsan folyó tartalom, a videók, játékok. Ilyenkor kissé bűntudatom van, pedig a videók böngészése közben fejlődhet az angol tudás, naprakész, érdekes információkat lehet hallani, és persze a sok idétlenség is előkerül. Tehát én azt érzem, mikor olvasok, lemaradok olyan dolgokról, amiket milliók néznek éppen, és kiesek ebből az élményből.

Ti ezzel kapcsolatban mit gondoltok?

Köszi. :D

2021. febr. 28. 07:59
 1/8 anonim ***** válasza:
Valahogy úgy van ez, mint a pia, a kaja, vagy akármi ilyesmi. A lényeg a mértékletesség. Nekem van egy "butatelefonom", ami mindig nálam van, annak a számát tudja mindenki. Okostelóm is van, néha egy-két napig sincs a kezemben. Csak ha utána akarok nézni valaminek veszem elő.
2021. febr. 28. 08:58
 2/8 anonim ***** válasza:
Olvasni értelmes meg minden, de összességében semmivel sem produktívabb elfoglaltság, mint megnézni egy videót. Elvégre konkrét eredménye egyiknek sincs. Mindkettő csak szórakozás.
2021. febr. 28. 10:36
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Amikor olvasol, tedd félre a telefonodat, vidd ki a helyiségből vagy kapcsold le. Amint ez szokássá válik, már nem fog zavarni.

Bocsi, de vitatkozom veled, mert az agyat sokkal inkább fejleszti az olvasottakból előállított saját kép megalkotása, mint egy kész kép befogadása.

2021. febr. 28. 13:32
 4/8 anonim ***** válasza:
25%
#3 Ezzel annyi a bibi, hogy nem mindenki vizuális olvasó. Szóval rengetegen nem alkotnak képet - így ugyanolyan passzív a befogadás, mint egy film.
2021. febr. 28. 14:18
 5/8 anonim ***** válasza:

Nagy átlagban viszont megállja a helyét, mert aki vizuális olvasó (mégpedig az emberek többsége vizuális típus), annak nem ugyanolyan, mint filmet nézni.

Továbbá ez a készség is fejleszthető, amit a passzív videonézés csak elcsökevényesít, mivel nem kell hozzá használni.

2021. febr. 28. 14:38
 6/8 anonim ***** válasza:
Az sem mindegy, hogy mit nézel és mit olvasol. "Top 10 Cringiest Scenes in Riverdale" nem produktív, de pl. Kurzgesagt videói egytől egyig többet érnek, mint egy átlagos, szórakoztató irodalomnak számító könyvet elolvasni.
2021. febr. 28. 16:47
 7/8 anonim ***** válasza:

Heló! Én mind a kettőt értékesnek tartom. Nagyon kevés könyv tud lekötni, de ha egy megtetszik azt egy nap alatt kiolvasom. Azonban oda vagyok a filmekért és animációkért, nagyon érdekel a mozgókép, ezzel is szeretnék foglalkozni a későbbiekben.

Ha az a film úgy van megcsinálva lehet olyan értékes, mint egy könyv. Például egy jó minőségű művészfilm, elgondolkodtató, megmozgatja az agyad szemben sok olyan könyvvel, amelyek nem a legjobbak. Hiszen a könyv sem feltétlenül tökéletes, vannak rossz, tehetségtelen írók, mint a film terén is. Egyébként nem csak a könyv lehet alkalmas a fantázia edzésére, én például rajzolok. A rajzolással adom ki magamból az ötleteimet és tornásztatom a fantáziámat. Van, akinek a könyv a legalkalmasabb eszköz erre, külömbözőek vagyunk szerencsére. A játékokkal és egyéb dolgokkal pedig úgy vagyok, hogy nem is kell feltétlenül produktívnak lennie. Tényleg az alkoholhoz lehetne hasonlítani, mértéktartással egy kifejezetten jó dolog, hiszen kikapcsolod az agyad. És eltereled a gondolataidat, kis időre megszűnnek a problémáid.

2021. márc. 1. 04:21
 8/8 anonim ***** válasza:
Délelőtt nézegesd a telefonodat, délután meg olvass. Az, hogy belemerülsz egy regénybe, annak a cselekményébe, az ott megismert emberek életébe, az legalább olyan izgalmas lesz, mintha a telefonodat nézegetnéd.
2021. márc. 1. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!