Okostelefon vs. produktív szórakozás?
Sziasztok!
Mit gondoltok szabadidő eltöltés szempontjából a telefonon való böngészésről, játszásról, szembeállítva egy regény olvasásával?
Személyes "problémám" az lenne, hogy több helyen olvastam, illetve videóban is láttam, hogy a regény olvasásnak milyen sok pozitív hatása van (szókincs bővülés, kreativitásra, képzelőerőre gyakorolt hatása, stresszoldás stb...). Szeretek olvasni, és (ez egy kicsit sznobul hangzik) úgy érzem, igénylem is a "művelődést" és a könyvekkel járó szellemi hasznot.
Viszont sokszor kopogtat a szörny, ránézek a telefonra, és elcsábít a gyorsan folyó tartalom, a videók, játékok. Ilyenkor kissé bűntudatom van, pedig a videók böngészése közben fejlődhet az angol tudás, naprakész, érdekes információkat lehet hallani, és persze a sok idétlenség is előkerül. Tehát én azt érzem, mikor olvasok, lemaradok olyan dolgokról, amiket milliók néznek éppen, és kiesek ebből az élményből.
Ti ezzel kapcsolatban mit gondoltok?
Köszi. :D
Amikor olvasol, tedd félre a telefonodat, vidd ki a helyiségből vagy kapcsold le. Amint ez szokássá válik, már nem fog zavarni.
Bocsi, de vitatkozom veled, mert az agyat sokkal inkább fejleszti az olvasottakból előállított saját kép megalkotása, mint egy kész kép befogadása.
Nagy átlagban viszont megállja a helyét, mert aki vizuális olvasó (mégpedig az emberek többsége vizuális típus), annak nem ugyanolyan, mint filmet nézni.
Továbbá ez a készség is fejleszthető, amit a passzív videonézés csak elcsökevényesít, mivel nem kell hozzá használni.
Heló! Én mind a kettőt értékesnek tartom. Nagyon kevés könyv tud lekötni, de ha egy megtetszik azt egy nap alatt kiolvasom. Azonban oda vagyok a filmekért és animációkért, nagyon érdekel a mozgókép, ezzel is szeretnék foglalkozni a későbbiekben.
Ha az a film úgy van megcsinálva lehet olyan értékes, mint egy könyv. Például egy jó minőségű művészfilm, elgondolkodtató, megmozgatja az agyad szemben sok olyan könyvvel, amelyek nem a legjobbak. Hiszen a könyv sem feltétlenül tökéletes, vannak rossz, tehetségtelen írók, mint a film terén is. Egyébként nem csak a könyv lehet alkalmas a fantázia edzésére, én például rajzolok. A rajzolással adom ki magamból az ötleteimet és tornásztatom a fantáziámat. Van, akinek a könyv a legalkalmasabb eszköz erre, külömbözőek vagyunk szerencsére. A játékokkal és egyéb dolgokkal pedig úgy vagyok, hogy nem is kell feltétlenül produktívnak lennie. Tényleg az alkoholhoz lehetne hasonlítani, mértéktartással egy kifejezetten jó dolog, hiszen kikapcsolod az agyad. És eltereled a gondolataidat, kis időre megszűnnek a problémáid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!