Mik egy művész alapelvei?
Rengeteg technikára vonatkozó tanácsot lehet hallani. Engem most kivételesen az elvbeli “szabályok”érdekelnek, mert ezekről aránylag keveset lehet hallani.
Úgy tudnám ezeket leírni, mint mentális útmutatók. Ezeket nagyon hasznosnak tartom és ezért szeretnék minél többet megtudni belőlük!
A válaszokat előre is köszönöm!
Biztos bennem van a hiba, de nem igazan tudom ertelmezni a kerdesedet. Nyilvan masok egy szobraszmuvesz alapelvei, mint egy fotomuvesze.
Talan igen, a plagizalas tilalma lehetne altalanosithato alapelv, de mint tudjuk, nem mindenkinek alapelv az sem.
Kedves Harmadik Válaszoló!
Elnézést, hogy nem fogalmaztam meg jól a kérdésemet! A jövőben ezt kijavítom, mert visszaolvasva valóban nem tiszta a megközelítésem!
A felvetésemet általánosságban értem, nem művészeti ághoz kötve. Olyan dologra gondolok, ami egy mentális útmutató lehet, esetleg egy hitvallás. Egy gondolatmenet, amit tud és hisz a művész és segíti a munkájában.
Pl.: Ne törekedjen arra, hogy olyat alkosson mint a másik, mert egyrészt az lehetetlen, másrészt a kulcs abban van, hogy más személy volt az alkotó + büszkének kell lenni arra, amitől az alkotásunk sajátos, egyedi.
Vagy:
Ha csak a pozitív reakció hajkurászása miatt vagyunk “az iparban”, akkor célszerű változtatni a gondolatmeneten, mert megrokkanhat az ember.
Ezek példák voltak, amikkel szemléltetni akartam azt, hogy milyen tipusú válaszokat szeretnék. Nagyon fiatal vagyok és csak most csöppentem bele a művészet világába. Az út kitaposásához pedig elengedhetetlennek érzem a mentális, elméleti “szabályokat/tanácsokat”.
Minél több, annál jobb!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Koszonom, igy mar ertem, mire gondolsz.
Egyszer talalkoztam valakivel, aki nem muvesz a magyar ertelmezesben, de en annak tartom (iro). O azt mondta, az o alapelve, hogy "...mindenekfelett legy hu magadhoz; Igy, mint napra ej kovetkezik, hogy al mashoz se lessz..."
Ez egy idezet a Hamletbol. O azt mondta, ez az o hitvallasa, alapelve. Es en azt hiszem, ebben tenyleg minden benne van. Az is, hogy ne alkosson olyat, amit a masik. Az is, hogy egyedi legyel. Az is, hogy ne csak a pozitiv reakciot hajkuraszd. Minden benne van. Mindenekfelett, legy hu magadhoz.
En nem vagyok muvesz, kozonseges es atlagos ember vagyok. De azota nekem is ez az alapelvem... Talan nem vagyok egyedi emiatt, de masok (ezer es ezermillio ember) meg mondjuk az imakat valljak alapelvuknek.
Milyen muveszeti agban indultal el?
Kedves Válaszoló!
Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velem a gondolataidat!
A Hamlet-idézetet eddig nem ismertem. Valóban, ahogy te is elmondtad, minden benne van. Köszönöm, hogy ezzel is tanulhattam valamit!
Számomra az író is művész. Az írás is alkotás, ahogy a zene, a tánc, az építészet... De a lánc hosszú, még ha egyszer véget is ér.
Az animáció világában indultam el, azaz még indulásnak sem mondanám, mert arcon köpném az igazságot.
Egy kitérőben leírom a történetet, de ha nem kíváncsi-alap, akkor elnézést ha untatok!
Össz-vissz 16 éves vagyok, művészeti gimnáziumban tanulok és ezt a szakot szemeltem ki kisebbnek is. A gubanc ott van az út vonalában, hogy az iskola nem is tanítja a szakot némi ok miatt (nem csak Covid). Meg vagyok lőve és rájöttem, hogy az egész “bele sem kezdek magamtól” alapja az, hogy még az alap készségeimmel sem vagyok megelégedve. Nyilván, az alapokat átvinném, ezért visszatértem azokhoz. Most sokkal inkább tanulmányrajzokat csinálok, ami pedig a grafikához, esetenként festéshez sorolható. A fő kérdésem az alapelvekkel kapcsolatban is, azért merült fel, mert amikor összekapartam a gondolataimat, akkor rájöttem, hogy nagyon rosszul fogok fel néhány dolgot. Hála az égnek rendezni tudtam ezeket és most már másabb is az alkotás, sokkal jobb és természetesebb.
Mégegyszer, nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Nekem nagyon segített és remélem másoknak is!
Sok sikert az eleted folyaman!
Es legy hu magadhoz - mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!