Én mindig hazudok. Most akkor igazat mondtam?
Rövid válasz: nem.
A klasszikus hazug paradoxonjának egy hibás megvalósítása ez. A hibát a negáció műveleténél követted el, mert a „mindig”-nek nem a „soha”, hanem a „nem mindig” az ellentéte. Tehát nem vezet paradoxonra, ha az a helyzet, hogy néha hazudsz, néha meg igazat mondasz. Így az az állításod, hogy te mindig hazudsz, az egyszerűen csak hamis. (Nyilván igaz nem lehet, az ellentmondásra vezetne.) Történetesen most hazudtál, de amúgy nem mindig szoktál hazudni.
Ismerem a pacákot, a szeme sem áll jól.
Csak annyit mondok, hogy a hazugságvizsgáló ketyere rendszerbe állítása tíz évet késett, mert rajta tesztelték és mindenki azt hitte, elromlott a készülék, mert mindig csak hazugságot mutatott...
Nem vagyok feri
Most jöttem erre az oldalra ugyhogy nem ismerhetsz
Különben ezt egy osztálytársam mondta
De helyes válasz nincs a kérdésre!
Rosszul választottad az alapmegállapítást.
Az, hogy állítod, te mindig hazudsz, nem paradox, simán azt jelenti, hogy most épp hazudsz, mert valójában nem mindig hazudsz.
Az igazi logikai paradoxon így hangzik:
Én most hazudok.
#8: Logikai paradoxonról van szó.
Az csatarészegen is ugyanaz. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!