Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Humor » Mi az a bárbekjú?

Mi az a bárbekjú?

Figyelt kérdés
Hallottam már de látni még nem láttam.

2018. okt. 28. 17:05
 1/5 anonim ***** válasza:
96%

A barbecue (BBQ) zárt rendszerben, alacsony hőmérsékleten (jellemzően 110-125 °C) keményfa vagy abból készült faszén füstjén, történő relatíve hosszú hőkezelő (sütés) eljárás, mely a hőkezelés tárgyát nem teszi ki közvetlen hőnek (indirekt sütés, azaz nem éri közvetlen hő a húst).


A barbecue nem hideg füstölés (25-30 °C), nem meleg füstölés (55-80 °C) és nem grillezés (150-300 °C), bár a grillezéshez áll a legközelebb, többen annak válfajaként tekintenek rá. A BBQ ételek készítéséhez nincs szükség előzetes hőkezelésre (sous-vide, főzés), ezeket a műfaj - egy-két különleges kivételtől eltekintve - kerülendőnek tartja.


A különböző húsokhoz különböző elkészítési idő szükségeltetik, amelyet számos dolog határoz meg: hús típusa, vastagsága, kezdő hőmérséklete, külső környezet hőmérséklete, BBQ eszköz szigetelése... Az egyes húsfajtákhoz más-más füstölőfa illik, melyek közös tulajdonsága, hogy egészségesek, kemények és szárazak továbbá, hogy az ideális füst képződésekor a hőmérsékletük 325-375 °C közt van, ugyanis a fa ilyenkor adja ki azokat az aromaképző vegyületeket, melyek a kellemes ízért és az úgynevezett smoke ring keletkezésért is felelnek.


A fundamentalista megközelítés szerint hús legfőbb ízesítője a füst, valamint a só és bors 1:1 arányú keveréke, semmi más nem szükséges hozzá. Kicsit megengedőbb “vallási irányzat”, amely szerint a száraz pácok (rub: speciális, kifejezetten a BBQ húsokhoz készített fűszerkeverékek) használata is elfogadható és vannak, akik a szószozást sem tartják Istentől elrugaszkodottnak.


Ilyen barbecue keverékek és szószok ma már a boltokban is kaphatók, de saját-, és a család egyéni ízlésének megfelelőt is készíthetünk: Pl.:zellermag, pirospaprika, szerecsendió, csilipor, fokhagyma, só, majoránna, barna cukor, bors, kiegészíthetjük még borókával is.


A BBQ alapvetően marha fókuszú műfaj, ikonikus ételei a szegy és az oldalas, de lehet disznót, szárnyasokat vagy akár egytálételeket is készíteni ezzel az eljárással.


A BBQ eszközei a füstölők: - kamadók, - ofszet szmókerek, - töltény szmókerek, - szekrény szmókerek.

2018. okt. 28. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
50%
És a google nevű oldalról is hallottál már?
2018. okt. 28. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
95%
Barbecue egy édes-csipős szósz
2018. okt. 28. 17:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
8%
Ez komoly??? Hallottál már a google-ról???
2018. okt. 28. 17:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Nálunk barbekjúnak (barbecue) hívják azokat a - főként nyári - kerti összejöveteleket, amelyeken kint grillezett és egyéb sült ételeket készítünk, és a családdal, barátokkal együtt fogyasztjuk.

A grillsütő működhet faszénnel, gázzal, szénnel vagy elektrommossággal is, és húst, kolbászt, virslit, merguezt, halat és bármilyen friss főzeléket is lehet mellettük sütni.

Jó sok és változatos salátát csinálunk hozzá.

Nagyon vidám mulatság.

2018. okt. 28. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!