Ki nyerne egy étel-fatál küzdelemben?
Na, ja. Az "etel" ótörökül folyóvizet jelent, az Etel folyó a Don folyó neve is lehetett akár (Etelköz).
A nagy folyó, elvileg Elvis egy fatálat!
Étel:
Az étel általában fehérjéből, zsírokból, szénhidrátból, vitaminokból és ásványokból álló anyag, melyet az élő szervezet a létfenntartáshoz, a növekedéshez és a test energiával való ellátásához használ fel.[1][2] Az étel lehet növényi és állati eredetű, nyers és konyhatechnológiai eljárásokkal feldolgozott.
Az ételek elsődleges forrása az emberiség történelmében hagyományosan a vadászat, halászat, a gyűjtögető életmód és a földművelés volt, a modern korban elsősorban a nagyüzemi élelmiszeripar szolgáltatja az ételek túlnyomó többségét.
Az élelemhez való jog az alapvető emberi jogok közé tartozik, melyet 1948-ban, az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában rögzítettek.[3]
Tartalomjegyzék [elrejtés]
1 Élelemforrások
2 Elkészítési módok
3 Élelmiszeripari feldolgozás
4 Jegyzetek
5 Források
5.1 Fordítás
6 Kapcsolódó szócikkek
Élelemforrások[szerkesztés]
Növényi eredetű élelmiszerek
Az élelem nagy részét a növények és állatok alkotják. A világ minden táján az alapvető élelmiszerek közé tartoznak a gabonafélék; a kukorica, a búza és a rizs fajtái a világ gabonatermelésének 87%-át adják.[4] A növényi élelemforrások közé tartoznak még a különféle magvak (például a hüvelyes növények magvai, mint a borsó, a főzeléklencse vagy a szójabab és az olajos magvak, mint a napraforgómag), a gyümölcsök és zöldségfélék.[5] Egyes, biológiai besorolásuk szempontjából gyümölcsnek számító növényfélét felhasználásuk szempontjából zöldségnek is tekintenek, ilyen például a paradicsom, a sütőtök vagy a padlizsán.[6] Az állati eredetű élelmiszerek közé tartoznak a különféle húsok és húskészítmények, a tejtermékek, a különféle madarak tojásai, de ide sorolható a méhek által gyűjtött méz is. Az élelemforrások közé tartoznak továbbá az ehető gombák is.
Egyes gomba- és baktériumfajokat felhasználnak az ételek (és italok) fermentálására, így készül például a sör, a bor, a savanyú káposzta és a kovászos uborka. Ugyancsak baktériumok és gombák segítségével készítik a különféle joghurtokat, és a kenyérkészítéshez elengedhetetlen élesztőt. A cianobaktériumok egyes fajait vízkultúrákban tenyésztik táplálékkiegészítő és állati takarmány készítése céljából; ételek készítéséhez már az aztékok is felhasználták őket.[7] Az ételkészítés során felhasználnak még szervetlen anyagokat is, mint például a szódabikarbóna vagy a monokálium-tartarát.
Elkészítési módok[szerkesztés]
Nyers lóhúsból készült szasimi
A zöldség- és gyümölcsfélék, illetve egyes húsféleségek nyersen is fogyaszthatóak, a legtöbbször azonban az ételeket valamilyen formában feldolgozva fogyasztják. A legalapvetőbb feldolgozási forma lehet például a tisztítás, szeletelés és a fűszerezés. Egyes ételeket készíthetik főzéssel, hűtéssel, turmixolással, fermentálással, sütéssel és kombinálhatják más ételekkel. A háztartásokban az ételeket általában a konyhában készítik el. A feldolgozási eljárások egy része az íz fokozására vagy az esztétikai látvány javítására irányul. Az élelem elkészítési, feldolgozási eljárásai kultúránként változóak lehetnek.[8]
Egyes kultúrákban megszokott a nyers ételek fogyasztása, a japán konyhában ilyen ételek például a szusi egyes fajtái vagy a nyers hússzeletekből készülő különféle szasimik.
Élelmiszeripari feldolgozás[szerkesztés]
Searchtool right.svg Lásd még: élelmiszeripar
A legalapvetőbb, nem háztartásbeli feldolgozás jelentheti például a hentesnél vásárolt húst, a bonyolultabb eljárásokkal készülő csomagolt ételeket azonban az élelmiszeripari cégek gyárakban állítják elő.
A legkorábbi feldolgozási technikák közé tartozik a szárítás, a savanyítás, a sózás, a fermentálás, a fagyasztás, a pácolás és a füstölés.[9] Az ipari jellegű élelmiszerkészítés a 19. századi ipari forradalom idején jelent meg.[10] A nagyüzemi gyártás lehetővé tette a kiszolgáló személyzettel nem rendelkező tömegek számára az olcsó és kevésbé időigényes ételhez jutást.[11]
A 21. században az élelmiszeripart nemzetközi óriáscégek irányítják, amelyek széles körben ismert márkák tulajdonosai, de kisebb, helyi jellegű cégek is foglalkoznak élelmiszergyártással.[12] Az élelmiszeripar is felhasználja az elérhető legmodernebb technológiát, mely lehetővé teszi a biztonságosabb, gyorsabb és olcsóbb feldolgozást, csomagolást és szállítást.[11]
Jegyzetek[szerkesztés]
Ugrás fel ↑ Food. Encyclopædia Britannica. (Hozzáférés: 2012. március 20.)
Ugrás fel ↑ Food. The American Heritage® Dictionary of the English Language via Free Online Dictionary. (Hozzáférés: 2012. március 20.)
Ugrás fel ↑ Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. ENSZ. (Hozzáférés: 2012. március 21.)
Ugrás fel ↑ ProdSTAT. FAOSTAT, 2008
Ugrás fel ↑ McGee, 9. fejezet
Ugrás fel ↑ McGee, 7. fejezet
Ugrás fel ↑ Habib, M. Ahsan B.; Parvin, Mashuda; Huntington, Tim C.; Hasan, Mohammad R.: A REVIEW ON CULTURE, PRODUCTION AND USE OF SPIRULINA AS FOOD FOR HUMANS AND FEEDS FOR DOMESTIC ANIMALS AND FISH. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS, 2008. (Hozzáférés: 2011. november 20.)
Ugrás fel ↑ Mead, 11–19
Ugrás fel ↑ Aguilera, 1–3.
Ugrás fel ↑ Miguel, 3.
^ Ugrás ehhez: a b Jango-Cohen
Ugrás fel ↑ Hannaford
Források[szerkesztés]
Aguilera, Jose Miguel, David W. Stanley. Microstructural Principles of Food Processing and Engineering.. Springer (1999). ISBN 0-8342-1256-0
Hannaford, Steve: Oligopoly Watch: Top 20 world food companies, 2005. október 6. [2006. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. szeptember 23.)
Jango-Cohen, Judith. The History Of Food. Twenty-First Century Books (2005). ISBN 0-8225-2484-8
McGee, Harold. On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. New York: Simon and Schuster (2004). ISBN 0-684-80001-2
Mead, Margaret. The Changing Significance of Food. In Carole Counihan and Penny Van Esterik (Ed.), Food and Culture: A Reader.. UK: Routledge (1997). ISBN 0-415-91710-7
Wikimedia Commons A Wikimédia Commons tartalmaz Étel témájú kategóriát.
Fordítás[szerkesztés]
Ez a szócikk részben vagy egészben a Food című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]
élelmiszer
élelmiszeripar
funkcionális élelmiszer
gasztronómia
Fatal:
From Wikipedia, the free encyclopedia
Look up fatal or fatale in Wiktionary, the free dictionary.
Fatal may refer to:
Causing to die
Mass media[edit]
Fatal (album), an album by Hussein Fatal
Fatal Recordings, a feminist record label
Fatal (film), a 2010 French film starring Stéphane Rousseau
Fatal, a rapper who collaborated with the band Therapy? on the song "Come and Die" from the Judgment Night film soundtrack
"Fatal", a song by Pearl Jam from Lost Dogs
Fatal Fury, 2D fighting game series by SNK
"Fatal" a bonus track by Motionless In White from the album "Infamous".
See also[edit]
Fatal error, an error that causes a computer program to abort
Fatal system error, when a computer halts operations in an error condition or exception
All pages beginning with "Fatal"
Fatale (disambiguation)
Fatalis (disambiguation)
Fatalism, a philosophical doctrine
Fate (disambiguation)
Lethal (disambiguation)
Disambiguation icon This disambiguation page lists articles associated with the title Fatal.
If an internal link led you here, you may wish to change the link to point directly to the intended article.
Categories: Disambiguation pages
Navigation menu
Not logged inTalkContributionsCreate accountLog inArticleTalkReadEditView historySearch
Search Wikipedia
Go
Main page
Contents
Featured content
Current events
Random article
Donate to Wikipedia
Wikipedia store
Interaction
Help
About Wikipedia
Community portal
Recent changes
Contact page
Tools
What links here
Related changes
Upload file
Special pages
Permanent link
Page information
Wikidata item
Cite this page
Print/export
Create a book
Download as PDF
Printable version
Languages
Add links
This page was last modified on 23 February 2016, at 02:43.
Text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. By
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!