Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Humor » Mi a hajlékony ellentéte?

Zsebvirág kérdése:

Mi a hajlékony ellentéte?

Figyelt kérdés

Aki kitalálja az kap egy zöld pacsit.

Figyelem! Csak 1 nyertes lehet! Az 1. jó válasz után már senkinek sem jár a zöld pacsi!

2014. szept. 25. 17:27
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
82%
A szemesé pedig a szemtelen.
2014. szept. 30. 16:39
 22/25 anonim ***** válasza:
63%

pofás - pofátlan

idős - időtlen

2014. szept. 30. 16:51
 23/25 anonim ***** válasza:
89%

igazságos-igazságtalan

ilyen alapon a hajlékony ellentéte lehet akár a HAJLÉKONYTALAN

nem hajléktalan mert az egy teljesen másik szó de itt van még a: merev,rugalmatlan is.

2014. szept. 30. 18:30
 24/25 anonim ***** válasza:
71%

Értem én, hogy a kérdező rátalált erre a hajlékony – hajléktalan, viccesnek, érdekesnek kikiáltott, ál-ellentétpárra (tele van vele a net), de a hajléktalan ellentéte akkor is a hajlékos, ha már olyan ellentétet keresünk, amiben benne van a ’hajlék’ szó.

Én csak a csinos – csintalan szópárra írtam a többi (21,22 hsz.), alakilag igen, de jelentésében nem valós ellentétpárokat, ’humorból’, hogy lám, milyen különös és nehéz nyelv is a magyar, hiszen ha egy külföldi ilyen alapon akarná megtanulni a szavak jelentését, igencsak furcsa helyzetekbe keveredne a használatukkor.

Akik lepontoztak, azoknak vagy nincs humoruk, vagy annyira tetszik nekik a hajlékony – hajléktalan poén, hogy érte még erre is képesek.

A hajléktalan helyett egyébként még lehetne mondani az otthontalant is, aminek szintén nem ellentéte az otthonos, sőt én is kiírhatnék egy kérdést, hogy mi az otthonos ellentéte, és aki nem az otthontalant válaszolja, azt lepontozom, milyen jópofa és eredeti dolog lenne.

Ha ezek a nyelvtanilag helyes válaszok a Tudományok – Helyesírás, ill. a Kultúra és közösség – Nyelvek kategóriában jelentek volna meg, akkor nyilván nem pontozódnak le, de itt nem lehet másra számítani.

Na most jöhet a lepontozás - eddig nem érdemeltem meg, de most legalább lesz létjogosultsága, nem úgy, mint korábban.

2014. szept. 30. 19:09
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

Mindenkinek adtam zöld pacsit :))

Mert ugye valakik nem találták el és lehet hogy szomorúak lettek...

2015. márc. 27. 14:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!