Ha háttal nem kezdünk mondatot, akkor hogyan kezdjük azt a mondatot, hogy "Háttal nem kezdünk mondatot. "?
Szerintem meg mindenki ugy kezdi a mondatát ahogy akarja!
A nyelvtan amit suliba is tanitanak az egy nagy rakás ...
Érdekes, de észrevettem, hogy iskolában 90% -ig haszontalanságokkal tömik a tanulók fejét... Komoly...
Nekünk meg aztat mondta volt tanító néni, hogy nem "suksük"-ölünk. Nincs meglássuk, csak meglátjuk. Továbbá nincs olyan szóvég feltételes módban, hogy -nák, csakis -nék. Pl. ide nem írnák, hanem írnék. Valamint olyat sem mondunk, hogy "meg lesz oldva", "be lett fejezve", stb. hanem helyesen: megoldjuk, befejezzük.
No most én ebből csak azt látom, hogy a szép magyar ízes beszédet teljesen "kiírtsák" belőlünk, uniformizálják a nyelvünket, mégpedig erőszakosan, megtörve annak automatikus és természetes alakulását, erőltetve közben a számunkra teljesen fajidegen, nyugati civilizációs elemeket. Nem a szélsőséges, unintelligens "Maónika-sós" szövegekre gondolok, és nem azokat veszem védelmembe, hanem őseink (értsd: nagyapáink, dédapáink illetve nőtársaik) igazi, magyar dialektusára gondolok. Pár év múlva már csak felvételen "hallhassuk" ezeket. Az én öreganyám Kelet-Magyarországról származik, Szabolcs megyéből. Majdnem minden mondatot úgy kezd: "Hát, fiam..."
Öregapám erre még rákontráz, mikor ezt mondja: "Mondtam néked, hogyhát..."
Szerintem nem kellene ezeknek a dolgoknak az eltüntetését erőltetni, szándékosan kigyomlálni egy nyelvújítás címén. Gondolkodhatnának a nagyokosok, hogy az anyanyelv azért anyanyelv, mert a "vérrel folyik az erekben". Nem egy rossz beidegződésről van szó, hanem az ember saját megnyilvánulásáról. Amit pedig illik tiszteletben tartani. HÁT igen.
Tudom, nem kimondottan a kérdésre válaszoltam, de úgy gondolom, hogy a hasonlat nem is sántít annyira. Remélem valami illetékes (nyelvész) személy is olvassa a hozzászólást. HÁTha megvilágosodik benne, miről is szól a történet.
Üdv: Tomi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!