Hogy sütik ki a szőlőnek a zsírját?
A zöldborsó pontos fordítása németre Grün Wein Salz, eddig rendben, de mit csinál vajon KataMarán?
Hogyan jön ez a szőlő zsírjához?
Valami kisül belőle, gondoltam
Komolyra fordítva a szót: a kérdés kapcsán tudtam meg egy másik júzertől, hogy Erdélyben a szőlőzsír neve: eperír. :O
A neten semmi használhatót nem találtam a szavak etimológiájáról, de: közismert szinonima az "ajakír".
Az "ír" szó főnévként krém-, kenőcs-, balzsamfélét jelent, mint pl. a "gyógyír" szóban is.
Mindezek után már csak azt kellene megtudni, hogyan és miért került a "szőlő" és az "ír" szavak közé a "zs". Még ha "s" lenne, úgymint "szőlősír", akkor megmagyarázható lenne a dolog: melléknévképzőt kapott a főnév. De hogy az s-ből hogyan lett zs...? Ez max. a Va(z)s megyeieknek lenne egyértelmű. :D
Ha esetleg valaki tud valamilyen konkrétumot, ossza meg, kérem. :)
És természetesen boldog új esztendőt kívánok mindenkinek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!