A költő tud kiscsibéket is költeni?
Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy a költő képes-e tojásból kikelő kiscsibéket teremteni, akkor a válasz az, hogy nem. A költő nem rendelkezik biológiai képességgel ahhoz, hogy állatokat hozzon létre.
Azonban, ha a kérdés metaforikus értelemben értendő, akkor a válasz igen. A költő szavakkal teremthet képeket, amelyek érzelmeket váltanak ki az olvasóban, és ezáltal lehetőséget teremthet arra, hogy a kiscsibék (vagy bármilyen más jelkép vagy szimbólum) metaforikus formában megjelenjenek a verseiben. A költő képes arra, hogy olyan érzékeny és gazdag nyelvi világot teremtsen, amelyben a kiscsibék (vagy bármilyen más jelkép) életre kelnek.
Természetesen tud, miért ne tudna?
Én még csak egy soványka ódát sem költöttem soha, de mégis szoktam kotlani, amint azt egy kedves és szívemhez közel férkőzött barátnőm némi szarkazmussal meg is jegyezett, mikor másfél órás mellékhelyiségi tartózkodásom után ragyogó arccal és meglehetős elégedettséggel csörtettem a fürdőszobába kezet mosni, hogy: - mit sikerült kikelteni angyalom?-
De semmit nem szoktam ilyen élcelődésre válaszolni, hiszen azt minden férfi tudja, hogy a fehérszemélyek szeretnek ilyen költői kérdéseket nekünk szegezni, ilyenkor az értelmes legények nem húzzák fel az orrukat, hanem jó erősen megölelik kedvenc begyes galambjukat és jobbról, balról cuppanós csókot nyomnak szépséges orcájára, majd elmenet jókorát húznak a farára, amitől még percek múlva is turbékoló kacarászás tölti be a házat.
Azt hittem hogy kicdit lazább válaszokat kapok.Szerintem ennyire nem kell belrmélyedni a hülyeségbe :)
De azé kösz a válaszokat...
Amit egy buta tyúk meg tud csinálni, azt egy intelligens poéta miért ne tudna?
Pláne ha egy olyan hosszú műn dolgozik, mint a Toldy trilógia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!