A tarajos süntől ki vonta meg a sünségét és nevezte el tarajos sülnek? Nooormááááliiis?
A sünöket és a sülöket – hasonló nevük miatt – hajlamosak összekeverni az emberek. A sün jól ismert állat, Magyarországon is honos, még a városi parkokban, kertes házas övezetben is gyakori, és olyan régóta ismeri a magyarság, hogy a sün neve nyelvünk szókészletének legrégebbi rétegébe tartozik. A sül viszont lényegében egzotikus állat, amelynek eredetileg nem volt magyar neve, hanem, miután különféle elnevezésekkel próbálkoztak, végül a sün egyik kiveszőfélben lévő, tájnyelvi nevét, a sült kapta meg hivatalos magyar névként.
Szívesen
Nem is rokonok, igen távol állnak egymástól. A hasonlóság csak az, hogy tüskések.
A sünök a Eulipotyphla rendbe Erinaceidae (sünfélék) családjába tartozik. Rovarevő fogazata van.
A sül viszont rágcsáló! Rodentia (rágcsálók) rend, Hystricidae (gyalogsülfélék) család.
Értem én, na, a fecske költöző madár. Olyan, mint a gólya. Csak sokkal kisebb és nem hasonlít rá. :)
Valahogy így van ez a sünökkel meg a sülökkel is. Csak nehezen barátkozom meg vele, hogy míg nekem a sül az ige, másnak meg főnév. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!