Meeting, fault stb.. szavak után mikor jönnek az "Ándörsztend-olod", "ripít-eled" kifejezések?
Ugye már többször mondjuk, hogy lesz egy meetingem.. vagy amikor a futballistát felrúgják akkor is általában az egy fault volt
De mikor lesz amikor az ember rákérdez, hogy az illető érti e akkor azt mondja, hogy
"Öreg, ándörszendolod(érted) amit előbb magyaráztam, vagy rípíteljem(megismételjem) mégegyszer"?
Vagy
"Törnonolnád(bekapcsolnád) a a sütőt, hogy bemelegedjen mire a kukit(sütit) puttingin-elem(beteszem)"
Mikor fog eljönni ez az idő?
Általában ott jönnek be az idegen kifejezések, ahol nincs vagy hosszú, bonyolultabb a magyar megfelelője.
Sportnál nemzetközileg elfogadott szakszavakba belekötni értelmetlen.
Meg egyéb szakszavakba is.
Mondj egyszerű, egyértelmű magyar megfelelőt a "fájl"-ra.
Reboot vs. újraindítás? Melyik egyszerűbb?
Folder nem jött át, a mappa szó totál bevált. A könyvtár fordítás elhalt, éppen mert kényelmetlenebb.
Amúgy a mappa is jövevényszó.
Laptop. Mi legyen, hurcolható számítógép?
Minden nyelv épít be jövevényszavakat. Ez mindig is így volt. Ha nincs vagy körülményes a megfelelője, marad az eredeti.
Tudod, hány szót használsz magyarként, ami török eredetű?
Nincs ezzel semmi baj, ha a nyelv működését, a kommunikációt segíti. A jövevényszavak nem feltétlenül nyelvrontók, hanem sokszor nyelvbővítőek.
Ott, ahol ennek praktikuma van.
Ha sznobkodó erőlködés, akkor annak is hallatszik és el is kopik, nem épül be.
Szóval alaptalan a rémkép-festés.
#4: Na ja, hogy legyen példa a sznobkodásra is. :)
Sajnos vannak, akik azt hiszik, hogy az idegen szavak használata önmagában magasabb szintre emeli őket.
Én meglehetősen praktikum-párti vagyok és ahol gyorsabb, egyszerűbb és közérthetőbb, ott pártolom a használatot.
A whatever az akármi helyett nem feltétlenül ilyen. Hacsak nincs ott egy speckó koktél ezen a néven, összetételében "ami épp van a pultban".
:)
Ha nincs, akkor, stílszerűen, ez egy "wannabe" sznobkodás. :D
(Ha tud valaki rövid, frappáns magyar megfelelőt a wannabe jelentésére, örömmel fogadom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!