3 magyar szó végződik "szág"-ra. Tudod mi az?
Én tudom. Összesen 3 szó van, ami helyesne írva "szág"-ra végződik. Tudod melyik az a 3 szó?
Hajrá! :)
Kedves Kérdező!
Köszönöm a jó véleményedet rólam! Te biztosan nagyon okos vagy! -.-
ma 09:54 voltam
Szánalmas -.-
HUMOR KATEGÓRIA!!!!!!
csak ez a kettő van?
Jó néhány nappal ezelőtt kérdezte valamelyik olvasóm, hogy van-e -szág végű, nem összetett és ragozott alapszavunk az ország és jószág szavakon kívül. Nyelvészeinknek valódi izgalom ez a kérdéskör: összetételekben jóval több mint egy tucatot találtak (lábasjószág, mennyország stb.), de több -szág végű egyszerűen nem létezik, sőt -szég egyáltalán nincsen.
Ez azért érdekes, mert -ság/-ség főnévképzők újabb alakjának gondolják, hiszen feltételezhetően az uruság szóból jött létre az ország. A jószág szó pedig önmagában nagyon érdekes, hiszen csak egyes számban használták (azaz nem létezett a jószágok forma), mivel a javak egyes száma. Akkor viszont az érdekes, hogy miért nem alakult ki a -szég végződés: eme kérdés megválaszolásához talán jó irányvonalat jelent a Ság-hegység létezése, hiszen ez is segíthette a -ság képző megjelenését.
Amúgy létezik egy szó, amely majdnem jó megoldásnak tűnik, azaz ez lehetne a harmadik -szág végű: a vígaszág (sportban) azonban szóösszetétel (vígasz+ág), ezért nem felel meg az eredeti követelményeknek.
forrás: [link]
én ezt itt olvastam:
béke =D
MI A HARMADIK??? :DDD
mondd el! szabad a gazda xD
Ameddig nem ismertek, ne ítéljetek... :)
Az utolsó válaszadó pedig kb 13 éves lehet :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!