"...gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott a garatmirigy váladékával különböző enzimekkel keveredve vegyileg alakítják át"
méhköpet?
"Az egyetlen étel a Földön, ami nem romlik meg soha."
Mármint megfelelő körülmények közt.
De tényleg, oltári sokáig eláll.
Baromi cukros, baromi savas, de közben meg folyamatosan fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxid szabadul fel belőle.
Azért meg tud romolni. Ha védett, száraz, nem túl meleg helyen van, csak kiszárad, em romlik, tényleg akár ezer éven át.
De azért az túlzás, hogy nem lehet észrevenni a különbséget. Egyrészt totál kiszárad, másrészt elfogy belőle a peroxidot termelő összetevő. Ha visszahígítod, az az öreg méz már gyorsan megromlik.
És tutira az íze sem lenne teljesen azonos.
Amúgy azért nem az egyetlen ilyen sokáig elálló dolog. Például egyes, akár ehető magvak is ilyen körülményke közt megőrződbe nem hogy ehetőek maradnak, de van, hogy ki is kelnek, ha visszahidrálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!