A szilvás gombócba, hogyan kerül bele a szilva, ha a gombóc amúgy zárva van?
Már az őskorban kialakult a szilvadobás tudománya, ugyanis ha a szilvát elég erősen hajítják, a nehezebb mag lemarad a dobás közben, ezt a magkapkodók röptiben elcsípik.
A gombóc közepébe kell trafálnia a szilvának és akkor olyan nagy a becsapódás ereje, hogy a bemeneti nyílás roppant kicsi, megjegyzem ezt a lőfegyverek esetében is tapasztalni lehet, innen vették az ötletet azokhoz.
Itt ellenben megengedhetetlen, hogy a túlsó oldalon a szilva elhagyja a gombócot, ez benne a művészet, hogy pontosan akkora erővel kell dobni, hogy csupán a gombóc közepéig hatoljon, de ott megálljon és ha ez megtörténik, akkor a gombóc már majdnem kész, csupán a pirinyó bemeneti nyílást kell elsimítani és lehet a félkész gombócot a forró vízbe dobni.
Megjegyzem némi segítséget adhat, hogy a szilvamag kiszakadása után a szilva egy fahéjas levegőrétegen halad keresztül, ami a megfelelő mértékben csökkenti a sebességet, mert sűrűbb az átlagos levegőnél, de ez csupán egy titkos trükk, a profi szilvavetők nélküle is boldogulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!