Mennyi ideig maradnak meg a nanobotok a szervezetünkben? Meddig életképesek?
Melyik részét nem érted annak, hogy nincsenek?
Ha lesznek, majd megtervezik, mennyi ideig és hogyan maradjanak a szervezetben vagy bomoljanak le.
Ki fejtem hogy mért értelmezem nehezen amit mondasz. Ahhoz vissza kell térjek ide:
„Én nem tom hol járunk ebbe egy wikipédiát elolvasva valahogy nem az jön le nekem. 2004be voltak 400 µm és ma 17ével később mekkorák lehetnek? „
Tudjuk hogy a nanotechnológia a legszervesebben összefüggő terület a processzorgyártással a processzorok sebessége 3évente meg duplázódik. More törvény. 2022 ig 2004 től 18 évvel számolva 6 osztódás. 400 µm/2=200 µm/2=100 µm/2=50 µm/2=25 µm/2=12,5 µm/2=6,25 µm A vérsejtek mérete 6-8 µm között van. Szal a számok alapján az jön ki hogy ott járnak legalábbis 2022re de lehet már most is.
Ezen a képen pl már sokkal kisebbet mutatnak be.
A fémes mikrorodákat (4,3 µm hosszú x 300 nm átmérőjű) rezonáns ultrahanggal autonóm módon, folyadékokban vagy élő sejtekben lehet kémiai üzemanyag nélkül meghajtani. Ezek a rudak tartalmaznak egy központi Ni csíkot, amelyet külső mágneses mező irányíthat, ami "szinkronúszást" eredményez.
Kár hogy baromi drágák az elektron mikroszkópok mert könnyeben ki lehetne deríteni mi a valóság.
Nem érted.
Nanobot: nano-robot.
Mi a robot?
Egy nanobottól mit vársz? Csak annyit, hogy külső hatásra hemperegjen, mint egy ujjal lefogott földigiliszta, vagy valami értelmes feladat önálló elvégzését is? Mert a robot nevet csak az utóbbi érdemli meg.
Amiket most példázgatsz, azok maximum nanobot-alkatrészek. Mesterséges "izomdarab" például, ami elektromos vagy egyéb ingerre összehúzódik, elhajlik, akármi, ennyi.
Nanoméretű "motor", ami áramra forogni tud. Ennyi.
Irányító elektronika?
Energiaellátás?
Adó-vevő, egyéb mód parancsfogadásra, infó-kiküldésre?
Egyik sincs meg, mind-mind túl nagy még, együtt, egy rendszerként még inkább.
Nincs.
Minimum százszoros kicsinyítés kell.
És annak a technikai feltételei nincsenek még meg.
Persze lehet nanobotnak nevezni mindentm, ami mesterséges és kicsi. Csak akkor a szó elveszti az értelmét.
A másik, hogy a méretcsökkentő menetrendednek is fizikai akadálya van.
A 6-7 nanométeres kategóriába lépve az elektronikákkal már baj van, itt már a kvantumfizika működése erőteljes, az az elektron nem fog ragaszkodni a vezetékedben haladáshoz, ott lesz több helyen egyszerre, zavartalanul átlépi a szigetelést, zárlatot csinál, összekuszálja a logikai kapcsolásokat stb.
Nagyon mást kel kitalálnunk, hogy tovább lépjünk.
És az nem öt perc lesz.
Ja már kezd össze állni. Viszont a mikrométer meg a nanométer között óriási a különbség és a vörös vérsejtek mérete a mikrométer kategóriába van.
Az Austini Texasi Egyetem Cockrell Mérnöki Iskolájának kutatói a mai napig a legkisebb, leggyorsabb és leghosszabb ideje működő apró szintetikus motort építették fel. A csapat nanomotorja fontos lépés a miniatűr gépek kifejlesztése felé, amelyek egy nap át tudnának mozogni a testben, hogy szükség esetén inzulint adhassanak be cukorbetegek számára, vagy rákos sejteket célozzanak meg és kezeljenek anélkül, hogy a jó sejteket károsítanák.
Annak érdekében, hogy táplálja ezeket a még nem feltalált eszközöket, az UT Austin mérnökei egy megbízható, rendkívül nagy sebességű nanomotor létrehozására összpontosítottak, amely az elektromos energiát mechanikai mozgássá képes átalakítani egy 500-szor kisebb méretben, mint egy sószem.
Donglei "Emma", gépészmérnöki docens egyetemi tanár vezette a nagyteljesítményű nanomotor sikertelen tervezését, összeszerelését és tesztelését nembiológiai környezetben. A csapat háromrészes nanomotorja gyorsan keverheti és szivattyúzza a biokémiai anyagokat, és folyadékokon keresztül mozoghat, ami a jövőbeli alkalmazások szempontjából fontos. A csoport tanulmányát a Nature Communications áprilisi számában tették közzé.
Ventilátor és csapata elsőként érik el a rendkívül nehéz célt, a nagy hajtóerővel rendelkező nanomotor tervezését.
Bármely mérete 1 mikrométer alatti, a nanomotor beilleszkedhet egy emberi sejtbe, és 15 folyamatos órán keresztül képes forogni 18 000 ford / perc sebességgel, amely a motor sebessége egy sugárhajtású repülőgép motorjában. Az összehasonlítható nanomotorok szignifikánsan lassabban futnak, 14 ford / perc-ről 500 ford / perc-re, és csak néhány másodpercig, néhány percig forognak.
A jövőben a nanomotorok elősegíthetik a nanoelektromechanikus rendszerek (NEMS) területét, amely terület az energiahatékonyabb és olcsóbb miniatűr gépek fejlesztésére összpontosít. A közeljövőben a Cockrell Iskola kutatói úgy vélik, hogy nanomotorjaik új megközelítést biztosíthatnak az élő sejtekbe történő biokémiai szabályozott továbbításhoz.
A gyógyszerek felszabadulási képességének kipróbálására a kutatók biokémiai anyagokkal beborították a nanomotor felületét és elindították a forgást. Megállapították, hogy minél gyorsabban forog a nanomotor, annál gyorsabban engedi fel a gyógyszereket.
"Képesek voltunk a molekulák felszabadulási sebességét mechanikus forgatással meghatározni és ellenőrizni, ami azt jelenti, hogy nanomotorunk az első ilyen jellegű, hogy ellenőrizzük a gyógyszerek felszabadulását a nanorészecskék felületéről" - mondta Fan. "Úgy gondoljuk, hogy elősegíti a drogszállítás és a sejtek közötti kommunikáció tanulmányozását."
A kutatók eddig két fő kérdéssel foglalkoztak a nanomotorokkal kapcsolatban: az összeszerelés és a vezérlés. A csapat felépítette és működtette a nanomotorot szabadalmaztatott technikával, amelyet Fan talált ki a Johns Hopkins Egyetemen folytatott tanulmánya során. A technika AC és DC elektromos mezőkre támaszkodik, hogy a nanomotor alkatrészeit egyesítsék.
Kísérletekben a kutatók a technikát alkalmazták a nanomotorok be- és kikapcsolására, valamint az óramutató járásával megegyező vagy az óramutató járásával megegyező irányba történő forgatásra. A kutatók azt találták, hogy a nanomotorokat elhelyezhetik mintában, és szinkronizálva mozgathatják őket, ami erősebbé teszi őket és nagyobb rugalmasságot biztosít számukra.
Fan és csapata új mechanikai vezérlés és kémiai érzékelés kifejlesztését tervezi, amelyet be lehet építeni a nanoelektromechanikus eszközökbe. De először azt tervezik, hogy tesztelik nanomotorjaikat egy élő cella közelében, amely lehetővé teszi a Fan számára, hogy megmérje, hogyan mozgatják molekulákat ellenőrzött módon.
7-5éves tartalmak! Texasi Egyetem, Austin, 2014.05.21. - NPO
Ha a méret amit mondanak igaz már meg van és csak a vezérlés szorult tökéletesítésre. Ha nem is oldták meg nem adok én annak olyan sokat!
Biztos egy csúcs szuper kütyü mire ipari forgalomba kerül és nagy tételben is előállítható lesz bele telik pár évbe.
"Ez egy igen motivált propagandisztikus válasz volt sok gúnnyal cinizmussal össze esküvés elmélettel demagógával és nyilván félre értéssel. De nem teljesen értem mire fel ennyire nehezen megy be az emberek fejébe hogy 2021 be vagyunk?"
Az megvan, hogy ez a kérdés a humor kategóriában van? Ilyenkor az ember eleve azt feltételezi, hogy nem komoly választ vár a kérdező. Tetted volna fel más kategóriában.
"Ha a méret amit mondanak igaz már meg van és csak a vezérlés szorult tökéletesítésre."
Nos, ha neked egy konyhai turmixgép vagy kávédaráló, ami gombnyomásra pörög, már robot, akkor igen.
Amúgy nem.
"Az megvan, hogy ez a kérdés a humor kategóriában van? Ilyenkor az ember eleve azt feltételezi, hogy nem komoly választ vár a kérdező. Tetted volna fel más kategóriában."
Azért fura mert nem ebbe a kategóriába tettem fel a kérdést! Valszeg talán trollkodtak velem az adminok! Nem lepne meg mert fel tettem vagy 6hasonló kérdést és egyet sem a humor kategóriába! Számítástechnika és Tudomány kategóriákba voltak fel téve. Hogy aztán hova került ezt én most vettem észre!
"Amúgy nem."
Nah vissza térve a témához. Jó lehet hogy az még nem robot hanem egy gombnyomásra működő turmix gép. De már te sem vonod kétségbe hogy akkora mint a vérsejt. És lehet be nézted a nano meg mikro közötti mérettartományokat. 7évvel ezelőtti kütyü. Olyan nehéz volna el képzelni hogy ma már vezérelhető vagy közeli állapotba van? Vagy mondjuk 5éven belül az lesz?
"De már te sem vonod kétségbe hogy akkora mint a vérsejt."
Nem MÁR nem vonom kétségbe. Eddig sem vontam kétségbe. De ez akkor is csak egyetlen ALKATRÉSZ.
"És lehet be nézted a nano meg mikro közötti mérettartományokat."
Nem néztem be.
"Olyan nehéz volna el képzelni hogy ma már vezérelhető vagy közeli állapotba van?"
Leírtam, mi a gond a vezérléssel, az elektronika méreteivel. Kétszer is. A fizika most is fizika.
Teljesen új megoldásokat kéne kitalálni, olyat, ami ma ELVBEN sincs, vagy elvben van, de nem létezik még alkalmas anyag, technológia stb.
Még az optikai se jöhet szóba, mert ott is cseszheted a hullámhossznál kisebb méreteket.
Nem lesz 5-7 éven belül.
10-20-30 év? Fene tudja, annyi idő alatt jöhetnek olyan áttörések, ami hozzásegít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!