Miért kel fel a Nap?
A Naptészta miatt, meg amiért Keljfeljancsi. Angolul rise az elnevezése, tehát a rizs kelésével hozzák összefüggésbe.
Összefoglalva:
A tizskenyér tésztája szép sárga, és hasonlít a reggeli naphoz.
Már-ki
A Nap felkel, a tészta pedig megkel! 💦
Egyébként miért kel fel a Nap? Erre jobb példát nem tudok hozni, mint a következőt:
“vagy vedd példának a piciny fűszálat:
miért nő a fű, hogyha majd leszárad?
miért szárad le, hogyha újra nő?”
#3-4 oké vagy kb., de ha komolyba visszük az etimológiát, az eredeti kifejezés a ma már népiesnek nevezett (általában ami korábban volt népiesnek neveznek; ez olyan, mint amikor a régészek találnak egy általuk értelmezhetetlen valamit, az szerintük mindig kultikus-vallási valami). A megkel szó a bőrön keletkező kelésre volt használatos, mint kifejlődésre.
A másik: vannak együgyűnek hangzó kérdések, de a jó humor mögött egyfajta szomorúság, tapastalat, tudás is van. Gondolj bele, a kis gyerekek mennyi természetes kérdést tesznek fel, és néha a szülő, akármennyire művelt is, nem tudja a helyes választ. Vagy kitalál valami marhaságot hogy okos szülőnek látsszon, tekintélynek, vagy bevallja hogy nem tudja.
Tomó bástyó mindegy milyen ötletből, de szerintem olyan kérdést tett fel, amibe belefér a felkel-megkel szabatosság elhagyása is. Én voltam nyelvész professzorok előadásain, a poénjuk kínzóan szakbarbár volt.
Már-ki
Már-ki!
"szerintem olyan kérdést tett fel, amibe belefér a felkel-megkel szabatosság elhagyása is."
De a kérdező nem hagyta el a "kel fel" kifejezést. Egyébként is a Nap, mint égitest esetében a "megkel" igekötős ige használata teljesen helytelen, mert a Nap vagy "feljön" az égre, vagy "felkel", vagy azt mondjuk, hogy "megvirradt".
Hiánypótlás:
kimaradt a szó: megkél a tészta és megkel a bőrbetegség kelése.
Már-ki
Nyelvtanilag ha szigorúan vesszük igazad van. Szerintem ennyi belefér, szerinted nem, ezen nem hiszem hogy összevesznénk.
Már-ki
#9 Erre nyomtam egy ződet. Hogy ez nekem nem jutott eszembe? Ez jó.
Már-ki
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!