Mit tudunk azért tenni, hogy a kérdéseket, legalább a vastagbetűs részét, a moderátorok, vagy valaki kijavítsa, hogy rendben legyen a helyesírás?
Nem lenne nagy munka, biztos, hogy pillanatok alatt meglenne. Egyszerű dolgokról van szó, pl. hogy valamit pontos j-vel vagy ly-nal írnak.
Amúgy is elolvassa valaki, és nincs olyan sok hiba, hogy túl sok időt venne igénybe. Aki kiírta, biztos örülne neki, ha észrevenné. És mások, akik olvassák, nem látnának rossz példát.
19.47.
Vajon a kérdező, akinek kijavítanák a papagáLYát papagáJra, az kifogásolná a javítást?
Valószínűleg észre sem venné. Viszont mindenki más, aki elolvasná, már helyesen írva látná.
Mondom, nincs olyan sok hiba, csak a hibalistát kéne figyelni, mint a tiltott kulcsszavakat.
az "ellentáborhoz" csatlakozom, nem látom ennek értelmét, különösen a befektetett energiához képest, meg ahhoz képest, hogy még így is csak részben lenne javítva.
(Ezt meg egyszerűen nem is értem: "nincs olyan sok hiba, csak a hibalistát kéne figyelni". Javítottál te már hibáktól hemzsegő szöveget? Ezeken egy leggyakoribb hibákat összegyűjtő lista csak kicsi részben segít, vagy inkább alig. Nem véletlen, hogy ha valaki azt kérdezi, hogy hogyan lehet megtanulni helyesen írni, vagy hogyan lehet fejlődni benne, akkor sosem az a válasz, hogy "nézd át a 20 leggyakoribb hibát", vagy hogy "tanuld meg az összes ly-os szót", hanem sajnos olvasni kell, meg sokat gyakorolni, sok-sok szövegen...)
Az igazat megvallva én sem látom az előnyét a helyesírás javítgatásának. Egy-egy ilyen apró hiba szinte minden kérdésben és válaszban van.
Egyrészt szerintem fölösleges vele foglalkozni. Nem értem azokat az embereket sem, akik egy hibába vagy elgépelésbe belekötnek. (Például mivel ezt épp telefonról írom, szinte biztos, hogy lesz benne hiba.) Szerintem a legegyszerűbb észre sem venni. Igen, néha elég idegesítő egy-egy "ijen" hiba, de személy szerint én megpróbálok a kérdésre koncentrálni.
Nem hiszem, hogy ez az oldal bármilyen korosztály helyesírására akkora hatással lehetne, hogy legyen értelme a napi 2400 kérdés egy elég jelentős részébe belenyúlni.
Persze, tudom, hogy sok hozzád hasonló ember van, akinek nagyon szúrják a szemét az apróbb hibák, de egyszerűen a moderátoroknak ez időpazarlás lenne.
Amit én erre el tudok képzelni (és emellett tudom, hogy ezen az oldalon ennyire komplex fejlesztés sosem fog megvalósulni) az az, hogy lehetnének felhasználói rangok, ahogy sok más fórumon. Ezen belül, pedig egy bizonyos értékelésen, vagy elért ponton felül, kaphatnál valamilyen korlátozott moderátori jogot. Azaz az apróbb hibákat maguk a felhasználók javíthatnák, azon belül is az a réteg, aki folyamatos használója az oldalnak.
Másképp szerintem az, amit te mondassz szinte megvalósíthatatlan, és igazából kézzel fogható előny sem származna belőle.
Hiszen éppen azt írtam, hogy a nagyobb hibákat. Nem beszéltem félreütésekről, amik nyilvánvalóan látszanak, még akkor is, ha átállított billentyűzetet használ valaki.
Ha a példáimat kis hibának tartod, akkor mi a nagy hiba?
Szerintem csinálhatnák önkéntesek, akár diákok a kötelező közösségi munkakeretben. Vagy akárki, nem tudom.
Ez az oldal (egyelőre) nem erről szól, itt az egyik ember kérdez, a másik válaszol.
Az emberhez hozzátartozik, hogy miről kérdez, mit kérdez, hogyan kérdez, milyen megfogalmazással, milyen helyesírással, milyen szavakkal, milyen stílusban.
A válaszo(ló)kat illetően ugyanez a helyzet.
Lehetne egy "sterilre" cenzúrázott kérdéseket és válaszokat tartalmazó oldal is – nyilván van sok ilyen is, és az is jó dolog –, de itt nem erre "esküdtek fel".
Tudom, hogy bizonyos mértékű "cenzúra" (moderálás) van, inkább talán a témát és a stílust illetően, és ezekből is csak a szélsőségeket törlik, gondolom.
Vedd figyelembe, hogy bizonyos szempontból a törlés jobb megoldás a moderálásra, mint a belenyúlás:
- egyszerűbb, kisebb melóval jár
- korrektebb, mert ami megmarad (nyilván nem mindegyik), az valóban tisztán az eredeti szöveg (= az eredeti "ember"), míg a belejavítgatás eredményéről az olvasó nem tudja, hogy mennyi belőle az eredeti szöveg, és mennyi a "kozmetikázás".
ráadásul egy ilyen módszerrel még további káros mellékhatásokat rántanának magukra:
hiába gondolod, hogy az eredeti szerző örülne neki, az esetek felében nem fog neki örülni,
plusz elindulnak a viták (a szerző és az olvasók részéről is), hogy jól javította-e ("miért nem volt jó az evvel? pont ugyanolyan jó mint az ezzel! nézd meg a szótárban!"), tényleg súlyos hiba volt-e,
akiét nem javítják, az meg azért fog hisztizni, hogy miért nem javították...
ez egy végeláthatatlan és értelmetlen melónak tűnik.
ráadásul most, amikor a fészbúkon, és az egyéb kommentekben korrektúrázatlanul (és legtöbbször moderálatlanul) azt ír és olvas mindenki, amit akar, fölösleges lenen a népnevelésre hivatkozva az itteni kérdéseket javítani.
természetesen van, ahol muszáj (lenne) mindent korrektúrázni, pl. az online sajtócikkekben, de az egy másik műfaj, az olyan, mint hogy a tévébe is úgy engednek be valakit, hogy felöltöztetik, megfodrászolják, bepuderezik, pirosítják stb.
Itt (és a fészbukon) viszont mindenki olyan "ruhában" mutatkozik, amilyenben szeretne, aki papucsban, és alsógatyában, tele szájjal szeretné megosztani a gondolatait, az is megteheti, nem erőltetünk rá egy öltönyt...
Ha gondolod, csinálj egy válogatást a gyk legértékesebb gyöngyszemeiből, ahol minden kérdését (és választ is!) korrektúrázhatsz. (Persze a szerző jogi dolgokat tisztázni kell előtte, de ez biztos nem megoldhatatlan. :-)
Apropó: igen, a válaszokat is, hiszen miért csak a kérdéseket szeretnéd javítani? A válaszokat is nagyon sokan olvassák, azokat is kéne!...(?)
Lehet írni e-mailt az adminoknak, erről a problémáról.
Más oldalakon van olyan pont, hogy hibajegyek és hibaüzenet beküldése. Ha te szépen végigjavítod, és elküldöd az adminoknak, lehet, hogy átírják, de ők maguk nem bírnak vele.
Amíg ez a javítás (vagy beküldött verziókra való lecserélgetés) nem a rendszer része, addig elég hülyék lennének, ha ezt a koloncot a nyakukba vennék...
(aztán a javított verzióhoz beküldök nekik én egy újabb javítást?... az eredeti kérdező meg egy újabb saját verziót, amelyben az eddigi javítások alapján megalkotja a saját verzióját?... stb. :-)
Az igaz, hogy keresésnél a helytelenül leírt szavakat nem dobja ki a kereső.
Zavaróbb még az okostelefonok által átjavított szöveg. Sokszor javít ki értelmes szót egy másik értelmes szóra, ami tényleg zavaró és elvonja a figyelmet a kérdésről.
De az üzemeltetőnek nem éri meg több embert alkalmazni, nem térülne vissza neki... ennyit erről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!