Hogyan lesz vkiből gyik moderátor?
> Az egész szervezet/cég felépítésével sem igazán vagyok tisztába most így belegondolva
Ez már egy elég negatívum. Ott a lap alján a Jogi nyilatkozat, abban le van írva, hogy kiüzemelteti az oldalt.
Amúgy a cég honlapján van egy két évvel ezelőtti állásajánlat – már betöltötték –, tehát azt is tudni lehet, hogy főállásban vannak a moderátorok. Ergo ha szükség van ilyen munkakörben emberre, akkor álláshirdetés útján keresnek munkatársat.
Ha ezt az információt magad nem tudtad megtalálni, akkor erősen valószínű, hogy alkalmatlan lennél a pozícióra. A helyesírás is kritérium, hiszen hivatalosan kell képviselned egy céget, annak a nevében eljárni. Itt általában kritérium, hogy helyesen írj. Gondolom szintén kritérium valamiféle nyelvismeret, illetve informatikai tudás.
Gondolom azt is meg fogják kérdezni, hogy amúgy tag vagy-e az oldalon. Ha nem, akkor vajon hogy tudnál jól moderálni, ha nem ismered az oldalt eléggé, a szokásokat, stb.? Az általad feltett kérdések meg megint csak nem kedveznek neked. Pl. kiderül, hogy tettél fel olyan kérdést, amit törölni kellett, mert megszegted az oldal szabályait. Mégis akkor hogy lennél jó moderátor?
Előző, kicsit bunkó (lekezelő) volt a stílusod...
Egyébként engem is érdekelne az adminok kiléte, hogy lettek azok, hogy milyen körülmények között dolgoznak, stb... Egy velük készült riportfilmet szívesen megnéznék.
#2: Szerintem nem voltam bunkó. Lekezelő? Hát rá lehet fogni, ha úgy akarod olvasni. Szerintem jogos volt minden felvetésem. Ha nem, írd meg, hol nem volt igazam. Igyekeztem semlegesen hangnemben fogalmazni, de úgy, hogy abban benne legyen a nézőpontom azért. Tényleg negatívumnak tartom, hogy valaki úgy akar egy kitüntetett pozíciót egy információs társadalomban, hogy nem mozog benne otthonosan. És igen, valóban eléggé lesújtó erről a véleményem, de ennek ellenére próbáltam objektíven is elfogadható mondatokkal megfogalmazni azt.
De tényleg. Azt mondják, hogy információs társadalomban élünk. Ehhez képest meg azt tapasztalom lépten-nyomon, hogy ha egy információ két kattintásra van, azt már az emberek nem találják meg. Ha egy oldal üzemeltetőjének a kilétére vagyok kíváncsi, akkor megnézem az impresszumot, vagy a copyright szöveget az oldal alján. Vagy a jogi nyilatkozatot. Valamit, ami hivatalos, de eléggé ritkán szükséges információ. Az ilyen általában az oldal alján van. Én is simán megtaláltam 10 másodperc alatt. A kereső használata is szerintem elvárható. Oké, ott a jogi nyilatkozat első mondatában a WebMinute Kft. neve. De nincs link az oldalukra. Beírtam a Google-be, és már meg is van a honlapjuk. Tényleg csak ennyi lenne az egész. Anno mikor először futottam bele ebbe a kérdésbe, 1 perc volt megszerezni azt az információt, amit leírtam. Ha jobban érdekel valakit, akkor meg küldjön egy kérdést az illetékesnek. Ott az email címük, szintén a honlap alján. (Persze ennek ellenére a „hogy lehet írni a moderátoroknak” kérdést is feltették már vagy százszor…)
Másik oldalról itt a gyakorikerdesek.hu-n is feltették vagy több tucatszor a kérdést, hogy hogy lehet valaki moderátor. Én magam vagy háromszor válaszoltam meg ezt a kérdést. Mikor felteszel egy kérdést, figyelmeztet az oldal, hogy előbb esetleg keress rá, hogy nem tett-e fel valaki hasonló kérdést. Még meg is próbálja neked összegyűjteni, ami egyébként itt a válaszok alatt is látható, van is közötte egy releváns kérdés.
És ez tényleg nem igényel különösebb képességet, szaktudást, csak olvasni kell hozzá tudni, meg a keresővel keresni. És igen, lehet nem az első link alatt találod meg a választ, hanem a nyolcadikon de ott van.
Szóval elnézést, de tényleg nem vagyok túl jó véleménnyel erről a jelenségről. Sok kérdésre válaszolok itt. A kérdések jelentős része némi erőfeszítéssel – kb. 2-3 perc – simán megválaszolható lenne, ha a kérdező szánna rá időt. Az meg elég fura, hogy ha én nem szánok rá 2-3 percet, de természetesnek tartom, hogy valaki ugyanennyi időt szán a válaszra, de lehetőleg még ne is vesse a szememre, hogy én a !saját! kérdésemre lusta voltam ennyit szánni. Az x. alkalom után elkezdesz kevésbé toleráns lenni ezzel a jelenséggel szemben. Ehhez mérten még mindig próbáltam az illemnek megfelelően válaszolni, bár valóban nem voltam a kedvesség mintaképe. Talán ezen okfejtésből ha nem is elfogadható, de talán érthető, hogy miért.
> Egyébként engem is érdekelne az adminok kiléte, hogy lettek azok, hogy milyen körülmények között dolgoznak
Engem mondjuk annyira nem, mondom is miért nem. Egyrészt ritkán kerülök velük kapcsolatba. Ha valamit moderálandónak tartok, jelzem feléjük, de nem nagyon követem a jelzésem sorsát. Végül is onnan már az ő döntésük, hiszen az ő honlapjuk. Másrészt ügyfélként még ritkábban kerülök velük kapcsolatba. Talán egy olyan válaszom volt, amiről ott és akkor úgy gondoltam, hogy kérdéses, hogy jogos volt-e a törlése. Megkérdeztem tőlük mi volt a törlés oka, és adtak egy végül is elfogadható indokot. Több ezer kérdésre válaszoltam az elmúlt években, de talán két olyan esetről tudok, aminél moderálva lettem.
Másrészt talán azért sem érdekel, mert informatikus vagyok. Illetve kisebb oldalakon, közösségekben voltam moderátor. Persze nem ekkora léptékben, nem főmunkaidőben. Bizonyára nem túl izgalmas és nem is túl lélekemelő tevékenység. A leglekeserítőbb jelenségekkel kell dolgoznod, néha a legnagyobb jóindulattal sem komplett emberekkel vitáznod. Köszönetet ritkán kapsz, hiszen akkor végzed jól a dolgod, ha a legtöbb embernek fel sem tűnik, hogy te mit csinálsz. Viszont elmarasztalást, anyázást kapsz bőven.
Ugye a moderátorok elsősorban a bejelentett eseteket vizsgálják. Tehát kb. annyi a munkád, hogy a bejelentett válaszok, kérdések listáján megnézed a legfelső elemet, megnézed hogy mi a bejelentés indoka, végigolvasod az egészet, majd objektív szempontok alapján döntést hozol. Törölsz, átírsz, stb… Kb. négyóránként beveszel egy nyugtatót, kéthetente megnézed, hogy hol tudsz olcsón lőfegyverhez jutni, közben gondolkodsz azon, hogy jó ötlet lenne elmenni remetének. :-)
Összességében bizonyára nem túl érdekes munka kívülről. Ülsz egy számítógép előtt, klikkelgetsz és ütöd a billentyűzetet. Szóval a valóságban sokkal kevésbé érdekes a dolog, mint ahogy kívülállóként az ember esetleg elképzeli.
Másrészről ilyen riportfilm biztos nem fog készülni. Én is találkoztam rengeteg meredek dologgal ezen az oldalon, hát még mennyivel találkozik egy moderátor. Bizonyára naponta kaphat egy-egy fenyegető levelet. Gondolom te sem vállalnád ilyen helyzetben, hogy mondjuk az arcod, hangod add az egészhez. Én legalábbis biztos nem vállalnám. Nem azért, mert egy értelmes vitában ne tudnám megvédeni a döntéseimet, a mögötte álló elvet, okot, vagy adott esetben elismerni a tévedésem, hanem azért, mert vannak olyan helyzetek, mikor a másik fél érvek helyett inkább zaklatna, vagy neadjisten fizikailag fenyegetne.
2xSü
imádom mikor minden kérdésre/válaszra tudsz írni egy kész regényt
:'D
Nagyon sok mindent írtál...
- "Ha ezt az információt magad nem tudtad megtalálni, akkor erősen valószínű, hogy alkalmatlan lennél a pozícióra." "Az általad feltett kérdések meg megint csak nem kedveznek neked."
Talán nem éjjel kellene ilyen nagy lélegzetű eszmefuttatásokat csinálnod mert nemigazán megy a szövegértés: Nem vettem a fáradtságot h utánanézzek, gondoltam h egyszerűbb ide kiírni és akkor jó napot. (szóval csak lusta vagyok de ebben igazad, lejjebb is leírtam h hol s mint...) 2. hozzászóló írta h lekezelő vagy. Én úgy tettem fel a kérdést h egy 3. személyről, te meg azt ecsetelted h ahhoz helyesen kell írjak stb, ki mondta neked h moderátor akarok lenni? :D Minimum úgy kellett volna írd te is! (E/3-ba) Sztem ebből ered a lekezelő stílus elsősorban, de nem vagyok nyelvészprofesszor... (Vagy fogd fel úgy h kiemeltem a bunkó megnyilvánulásaidat, okoskodnál ezerrel ha vki ezt írná neked...)
- Most nézem a 2. irományodat, nem tudom h miért gondolod h éjjel esszéket kell írnod. Oké ha neked ez a szenvedélyed, legyen.
Ebből a kérdésből most rengeteget tanultam, legközelebb inkább veszem a fáradtságot és nem leszek rest, így megkímélem magam attól...hogy is mondjam... ettől. :$ (Ha nem reggel lenne most trágár szavakat használnék, szóval igen, egyáltalán nem vagyok jobb ember mint te... sőt, de ezen senkinek sem kell meglepődnie.)
Sztem csak ismételni fogom önmagam de akkor legalább érthető h mi a lényeg:
- Oké ha ez téged felidegesít, legyél bunkó de ha a kutya nem mondta h modi akarok lenni akkor ne úgy írd h alkalmatlan vagyok meg ilyenek...
- 2. bekezdés, ("De tényleg. Azt mondják, hogy információs...") ebben teljesen igazad van! Itt jogosnak érezném a lekezelő stílusodat! Ez az én saram.
- 3. bekezdés: u.a.
- Többi meg barátságos hangvételű iromány.
Leírtam a véleményem, eléggé szubjektív mint minden a világban. A válaszokat köszi..
Au revoir. :)
Ha már vita, legyen kövér. :-)
> Én úgy tettem fel a kérdést h egy 3. személyről
Oké, oké… Jól van, jól van… Tulajdonképpen igazad van… Csak hát a legtöbb esetben egy harmadik személyben feltett kérdés valójában második személyű értelemben van feltéve. Egyébként fordítva is áll. Lehet egy harmadik személynek szánt dolgot második személyben, sőt akár első személyben is megfogalmazni.
Akkor értsd úgy, hogy „Ha ezt az információt ÉN nem tudom megtalálni, akkor erősen valószínű, hogy alkalmatlan lennék a pozícióra.”. ;-) Ez is általános vélemény, hiszen független tőled, tőlem bárkitől. Az „én” és a „te” csak egy-egy példa.
De igen, egy prekoncepcióból indultam ki. Végül is te tudod, hogy pontosan mire voltál kiváncsi, hogy tényleg egy harmadik személyre, vagy ez a teoretikus harmadik személy tulajdonképpen te vagy. Kérlek, ennek megfelelően hagyd figyelmen kívül, vagy vedd magadra a válaszom ilyen irányú aspektusait.
> okoskodnál
Offtopic téma, de ha már kiveséztük a kérdést, miért ne… Soha nem értettem ezt a szót. Az okoskodás számomra az, ha valaki a témához nem kapcsolódó dologban villogtatja a tudását. (Pl. tudtad-e hogy a googolplex leírásához több nulla kell, mint amennyi atom van az Univerzumban? Ugye, milyen okos vagyok, hogy ezt is tudom?)
Itt viszont minden gondolatom közvetlenül vagy közvetve a témához kapcsolódik. Ha az ember a témával kapcsolatban ír olyat, ami okosság, vagy annak tűnik, akkor ez nekem nem negatív értékítélet, inkább bók. :-)
> nem tudom h miért gondolod h éjjel esszéket kell írnod
Én sem. :-) Informatikus vagyok, nagyon gyorsan gépelek. Kicsit nem figyelek oda egy percig, és már megtelt a képernyő szöveggel. Az írók darabokat írnak. Én egészeket. Csak egy túlpörgött informatikus vagyok, akinek mindenről túl sok dolog jut eszébe, és néha ezt képernyőre is veti.
> legközelebb inkább veszem a fáradtságot és nem leszek rest, így megkímélem magam attól...hogy is mondjam... ettől
Nos értem az érzelmi reakciót. Némileg sajnálom is. De összességében mégis azt kell, hogy mondjam, hogy „Helyes!”, még ha ehhez egy cseppet piszkálni is kellett egymást.
> Ha nem reggel lenne most trágár szavakat használnék
Az elég méltatlan dolog lenne. A szabályokba is ütközne. Én sem illettelek az alapvető illemnek nem megfelelő jelzőkkel sem téged, sem a kérdésedet. Voltak negatív jelzőink pro és kontra, de eddig megmaradt az elfogadható keretek között. Persze mivel nem is használtál ilyen negatív szavakat, így ez is csak egy feleslegesen leírt eszmefuttatás, de éppen úgy sem volt más dolgom, hát leírtam. :-)
Mindenesetre maradok tisztelettel szolgálatodra:
a srác, aki túl sokat ír és lehet, hogy néha kicsit lekezelően
sokszor le kezelô!
de így van igazad :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!