Szét kellene-e bontani természettudományok rovatot?
Önmagában nem lenne rossz ötlet. Egyrészt szerintem az oldal működtetői nem hiszem, hogy sokat foglalkoznának ezzel. Egy csomó munka lenne vele, aki meg kérdez, az úgyis fel fogja tenni a kérdést, aki meg válaszol, az úgyis válaszolni fog. Másrészt a túl sok kategória is kezelhetetlenné tudja tenni a rendszert. Harmadrészt meg úgyis mindenki ír mindenhova kérdést sajnos. Hiába van a Közoktatás, tanfolyamok / Házi feladat kérdések kategória, a Tudományok kategóriában feltett kérdések fele házi feladat…
Szóval az indítvány végül is jó, de szerintem kezd el elfogadni, hogy nem nagyon fog változni ezen a téren semmi. (Ehhez a már feltett kérdéseket is szét kellene ugye szedni, és nem hiszem, hogy az oldal üzemeltetői bevállalnának egy ilyen munkát.)
A már feltett kérdéseket nem kell szétszedni. Le kell zárni a meglévő kategóriát, hogy újakat ne tegyenek fel már ott.
Bár igazából nem lehet a kérdéseket osztályozni. Én inkább a címkék használatát ösztönözném, egy mostaninál sokkal jobb megoldást kellene használni, amely felajánlja a gyakori címkéket, a felhasználók pedig beállíthatják, hogy mely címéket figyelik.
Ha a kérdező gyorsan szeretne választ, akkor jól kell címkéznie, hogy a potenciális válaszadók megtalálják a kérdését
> A már feltett kérdéseket nem kell szétszedni. Le kell zárni a meglévő kategóriát, hogy újakat ne tegyenek fel már ott.
Végül is. Bár nem éppen elegáns megoldás.
> Én inkább a címkék használatát ösztönözném, egy mostaninál sokkal jobb megoldást kellene használni, amely felajánlja a gyakori címkéket, a felhasználók pedig beállíthatják, hogy mely címéket figyelik.
Az a gond, hogy bár jelenleg is lehetőség van címkék használatára, mégsem használjuk ugye eléggé. Például a te kérdésednél sincsenek megadva kulcsszavak. Ha kötelezővé tennék a kulcsszavak megadását, akkor abból csak káosz lenne, mert kulcsszóhoz beírnák a kérdést újra, vagy a „kulcsszó” szót, stb…
Én azt hiszem mindenképpen szükséges a vertikális hierarchia, a horizontális keresés jelen esetben kevésbé hatékony, bár a megléte azért jól jöhet néhány esetben.
> Ha a kérdező gyorsan szeretne választ, akkor jól kell címkéznie, hogy a potenciális válaszadók megtalálják a kérdését
Amennyiben feltételezzük, hogy a kérdezők többsége jó címkéket állít be, úgy valóban ösztönző. De ha mindenki hülyén használja, akkor nem jelentene különösebb előnyt a helyes címke megválasztása.
Összességében tényleg azt érzem, hogy a címkés rendszer ugyan sokat segíthet, és jó, hogy jelenleg létezik, de ha csak ez osztályozná a kérdéseket, akkor az oldal kaotikus, használhatatlan lenne, ami nem célja az oldal üzemeltetőinek.
Én is leginkább a Tudomány témakörben válaszolgatok. Pl. matek, fizika kérdésekre szívese válaszolok, kémiához viszont nincs akkora tudásom, de engem különösképpen nem zavar. Egyszerűen átugrom a kémiai kérdéseket. Néha nekem is bevillan, hogy jobb lenne külön kategóriába sorolni a kérdéseket, de tudom, hogy ezt megvalósítani a jelenlegi rendszerben van túl sok munka és idő, vagy csak kompromisszumok árán lehet, olyan mellékhatásokkal, amit a legtöbb felhasználó nem igazán tudna értelmezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!