Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Szét kellene-e bontani termész...

Szét kellene-e bontani természettudományok rovatot?

Figyelt kérdés
Szerintetek szét kellene-e bontani a természettudományos rovatot szakterüketekre? Pl.: Matematika, fizika, kémia, biológia, stb. Mert szerintem így nagyon egybefolyik az egész.
2013. szept. 20. 22:52
 1/4 A kérdező kommentje:
Szokta ezt a rovatot egyáltalán olyasvalaki olvasni, aki a változást végre is tudja hajtani?
2013. szept. 20. 22:53
 2/4 2xSü ***** válasza:

Önmagában nem lenne rossz ötlet. Egyrészt szerintem az oldal működtetői nem hiszem, hogy sokat foglalkoznának ezzel. Egy csomó munka lenne vele, aki meg kérdez, az úgyis fel fogja tenni a kérdést, aki meg válaszol, az úgyis válaszolni fog. Másrészt a túl sok kategória is kezelhetetlenné tudja tenni a rendszert. Harmadrészt meg úgyis mindenki ír mindenhova kérdést sajnos. Hiába van a Közoktatás, tanfolyamok / Házi feladat kérdések kategória, a Tudományok kategóriában feltett kérdések fele házi feladat…

Szóval az indítvány végül is jó, de szerintem kezd el elfogadni, hogy nem nagyon fog változni ezen a téren semmi. (Ehhez a már feltett kérdéseket is szét kellene ugye szedni, és nem hiszem, hogy az oldal üzemeltetői bevállalnának egy ilyen munkát.)

2013. szept. 20. 23:06
 3/4 A kérdező kommentje:

A már feltett kérdéseket nem kell szétszedni. Le kell zárni a meglévő kategóriát, hogy újakat ne tegyenek fel már ott.

Bár igazából nem lehet a kérdéseket osztályozni. Én inkább a címkék használatát ösztönözném, egy mostaninál sokkal jobb megoldást kellene használni, amely felajánlja a gyakori címkéket, a felhasználók pedig beállíthatják, hogy mely címéket figyelik.

Ha a kérdező gyorsan szeretne választ, akkor jól kell címkéznie, hogy a potenciális válaszadók megtalálják a kérdését

2013. szept. 21. 01:00
 4/4 2xSü ***** válasza:

> A már feltett kérdéseket nem kell szétszedni. Le kell zárni a meglévő kategóriát, hogy újakat ne tegyenek fel már ott.

Végül is. Bár nem éppen elegáns megoldás.

> Én inkább a címkék használatát ösztönözném, egy mostaninál sokkal jobb megoldást kellene használni, amely felajánlja a gyakori címkéket, a felhasználók pedig beállíthatják, hogy mely címéket figyelik.

Az a gond, hogy bár jelenleg is lehetőség van címkék használatára, mégsem használjuk ugye eléggé. Például a te kérdésednél sincsenek megadva kulcsszavak. Ha kötelezővé tennék a kulcsszavak megadását, akkor abból csak káosz lenne, mert kulcsszóhoz beírnák a kérdést újra, vagy a „kulcsszó” szót, stb…

Én azt hiszem mindenképpen szükséges a vertikális hierarchia, a horizontális keresés jelen esetben kevésbé hatékony, bár a megléte azért jól jöhet néhány esetben.

> Ha a kérdező gyorsan szeretne választ, akkor jól kell címkéznie, hogy a potenciális válaszadók megtalálják a kérdését

Amennyiben feltételezzük, hogy a kérdezők többsége jó címkéket állít be, úgy valóban ösztönző. De ha mindenki hülyén használja, akkor nem jelentene különösebb előnyt a helyes címke megválasztása.

Összességében tényleg azt érzem, hogy a címkés rendszer ugyan sokat segíthet, és jó, hogy jelenleg létezik, de ha csak ez osztályozná a kérdéseket, akkor az oldal kaotikus, használhatatlan lenne, ami nem célja az oldal üzemeltetőinek.

Én is leginkább a Tudomány témakörben válaszolgatok. Pl. matek, fizika kérdésekre szívese válaszolok, kémiához viszont nincs akkora tudásom, de engem különösképpen nem zavar. Egyszerűen átugrom a kémiai kérdéseket. Néha nekem is bevillan, hogy jobb lenne külön kategóriába sorolni a kérdéseket, de tudom, hogy ezt megvalósítani a jelenlegi rendszerben van túl sok munka és idő, vagy csak kompromisszumok árán lehet, olyan mellékhatásokkal, amit a legtöbb felhasználó nem igazán tudna értelmezni.

2013. szept. 21. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!