Hogyan lehet a nevem megváltoztatni?
Először is elmész a település anyakönyvi hivatalába. Ott, megjegyzem, mindent el fognak mondani, de ezt most megteszem én is.
Két eset van.
1. ha az utóneved módosítanád
Szépen beslattyogsz, megmondod, mit szeretnél, viszed magaddal az anyakönyvi kivonatodat - ezt azért kell beadnod, mert az új név miatt érvényét veszti -, egy 10 000 Ft értékű illetékbélyeget, és egy INDOKLÁST a névváltoztatásról. Ebben megfogalmazod, miért akarsz nevet változtatni, teljesen szabadon (érdemes a 2010 évi I. tv 50.§ (2) d) pontjára hivatkozni - ebben van leírva, hogy indoklást kell írnod).
2. Ha a családneved módosítod, az első felsoroláshoz hozzá kell csapnod, vagy az életben levő személy engedélyét, hogy felvedd a nevét, vagy a halott rokonod halotti anyakönyvi kivonatát (ha már nincs meg, ki tudod kérni ugyanott).
Megjegyzem, ha nem vagy nagykorú, a szülő/gondviselő írásbeli engedélye is kell a névváltoztatáshoz.
Remélem segítettem.
SzEJogász
- Szeretném megváltoztatni a nevemet.
- Hogy hívják?
- Szar Mátyás.
- Megértem. És mi legyen az új neve?
- Szar János.
úgy értem,hogy az oldalon
pl a felhasználónevem szeretném megváltoztatni xy-ról zh-ra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!