Ha csak egy IP-címről lehet regisztrálni Gyakorira, akkor az egy háztartásban élők nem is használhatják egyszerre?
Gondolok arra, hogy ha én regisztráltam, akkor a testvérem egy másik itthoni készülékről nem tud regelni?
Illetve ha mondjuk a tesómat a szomszéd szobában letiltják, akkor automatikusan én is tiltva leszek a közös IP-cím miatt? Ő láthatja, ha én aktív vagyok Gyakorin?
Tud regisztrálni. Egy személynek egy fiókja lehet, így az független attól hogy egy háztartásban több személynek saját fiókjai vannak. Be lehet regisztrálni többet is, viszont ha bárkiét kitiltják, akkor abból a hálózatból ugyanazt az IP-t használó fiókok is mind tiltásra kerülnek.
Mindenki a saját fiókja tartalmát látja csak, hiszen az azonosításhoz és bejelentkezéshez kötött, és az oldal anonim (kivéve, ha szándékosan megjeleníted a neved).
Ami minden fióknál közös és az oldal az azonos IP miatt egyként kezeli, az a válaszok értékelése. Egy háztartásból egynél több fiók nem tudja ugyanazt a választ értékelni, hiába valaki másik fiókjából még nem lett értékelve és mutatja a jeleket. Értékelés esetén ilyenkor hibát ír az oldal, hogy azt a választ már értékelték (mivel ugyanarról az IP-ről már érkezett értékelés rá). Ez egy védelmi megoldás, hogy ne tudjon valaki 50 fiókot beregisztrálni magának, és azzal felhúzni a saját válaszait (másokét pedig le).
#1: Az eszközök külön IP-je csak a belső hálózaton igaz, a net felől mindegyik ugyanarról az IP-ről használja az oldalt, mivel csak 1 darab IP-t oszt ki az előfizetőnek a szolgáltató.
Pont ezért van az a jelenség, hogy NAT-olt hálózat esetén akár kisebb település teljes lakosságának ugyanaz az 1 darab IP-je van, mivel ők egy alközpontban lévő routerbe csatlakoznak, és a szolgáltató csak a routernek oszt ki egyedi címet. A többi előfizető a router alatt van egy belső hálózaton, amit a router címez meg. És persze tiltás esetén az egész falu ki van tiltva, mivel a tiltást a belső IP-t osztó router IP-je kapta meg.
3: " És persze tiltás esetén az egész falu ki van tiltva."
Az kemény! 🤣🤣😆😂😂
" úgy tudtam, hogy 1 IP-ről csak 1 regisztráció lehetséges"
Nem életszerű szabályozás, hiszen egy háztartásban sem egy netet használó ember szokott élni. Nagyobb közösségekről nem is beszélve (iskola, kollégium, munkahelyek stb). A digitalizáció fejlődésével pedig még több ember még több eszközt használ egy hálózaton belül is (tévék, telefonok, számítógépek és okoseszközök - akár mindben lehet böngésző).
Igen, egy szolgáltatói IP*. A háztartáson belül a router már belső IP-t címez meg. Emiatt a belső hálózatban minden eszköznek más az IP-je, de a netre mindenki ugyanazzal a szolgáltatói IP-vel lép ki.
* kivéve a #2-es válaszban leírt esetet, amikor a szolgáltatói IP-t nem egy előfizető kapja meg hanem egy szolgáltatói router, és úgy alakítják ki a hálózatot hogy egy közös szolgáltatói router mögé kerül minden háztartás. Mivel router mögé további routert is lehet kötni, és akkor egyenként lesz egy újabb al-alhálózat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!